Tak for kaffe, Scott

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. april 2006.


På sin 2006 verdensturne var Sun-bossen Scott McNealy ­tirsdag nået til ­København. Med sit køligt provokerende onemanshow talte han om en fremtid, hvor databehandling er en forsynings­opgave - og hvor Sun ­Micro­systems leverer it-kraftværkerne.

En sort Mercedes glider op foran Radisson SAS Falconer Conference Centre i hjertet af Frederiksberg. Ud stiger Scott McNealy, der i kontrast til sit følge af lokale og regionale Sun-folk er klædt i jeans, åbenstående skjorte, en blå jakke og et par brune sejlersko.
Under armen har han en lædermappe af den slags, hvor der kan være en blok, en kuglepen og - skulle jeg senere finde ud af - en UltraSparc T1-processor. For under pressemødet efter showet, bliver T1-processoren flere gange hevet frem og brugt som argument for betydningen af Sun Microsystems årlige anvendelse af 1,9 milliarder dollars på forskning og udvikling af en omsætning på 11,7 milliarder dollars.
Den blanke kvadratiske processor, der fra min side af mødebordet ser ud til at være på størrelse med et voksent it-ikons håndflade, repræsenterer al den saft og kraft, som Sun Microsystems og Scott Mc­Nealy gerne vil identificeres med. Frem til præsentationen i december gik den under kodenavnet Niagra. Hvor Intel, IBM og AMD har processorer med to kerner har T1 otte kerner, der kan behandle 32 samtidige job. Ifølge iagttagere som redaktør Kevin Krewell fra The Microprocessor Report sker det oven i købet med et acceptabelt strømforbrug.
"Viagra-chip" kalder konkurrenterne T1. Og Sun skal også først nu til at demonstrere, om de kan sælge løsninger med den potente processor. Men uanset hvad, så er T1 et synligt bevis på, at Sun Microsystem arbejder målrettet på at udvikle de produkter fra processorer over servere til styresystemer og software som Java, der kan holde gang i netværksforbundet verden.
- Der kommer stadig tre millioner nye brugere på internettet hver uge. Med hver bruger vokser netværkets styrke, især fordi brugerne ikke bare kigger på billeder, men anvender IP-baserede netværk til samarbejde, lød det tonløst, men inderligt, en time tidligere, da Scott McNealy stod på scenen.

For Scott McNealy er det afgørende, at Sun kan levere alle produkterne til datacenteret. Flere gange i sit show langede han ud efter især IBM, Microsoft og HP og understregede, at den it-virksomhed, han selv var med til at stifte i 1982 i dag er den eneste leverandør, der selv udvikler og producerer hele produktpaletten til datacenteret.
- I går i Finland fik jeg spørgsmålet, hvorfor vi laver så meget selv. Jamen, der er da ingen, der kunne drømme om at spørge Boeings topchef om, hvorfor de selv laver både vinger og landingsgear.
- Jeg er her i København, fordi jeg i vores besøgscenter hjemme i det dejligt solrige Californien ofte oplever, at kunden spørger, hvorfor vi dog ikke fortæller verden, hvad det er, vi laver. Så vi besluttede os for at sende vores historie på turne til 100 byer.
Men Scott McNealys tur rundt i verden markerer også slutningen på den ørkenvandring, der startede da dotcom- boblen brast. I 1995 præsenterede Sun Microsystems for første gang softwareplatformen Java, der sammen med Suns superservere skulle blive synonymt med udviklingen af e-forretning og dermed internettet.
Men efterspørgslen tørrede ud, og det har taget tid for Sun Microsystems at rette kursen til - for den er ikke lagt om!

Scott McNealy taler stadig, som i tirsdags i Falconer Centeret, om tynde klienter, databehandling via netværk eller grid computing.
Men nu kan han samtidig læne sig op af SOA (serviceorienteret arkitektur), åbne standarder og intelligente netværk, der er ved at gøre visionen til virkelighed og kan åbne sluserne for salg af Sun-produkter.

Kursjusteringerne hos Sun Microsystems består først og fremmest i et samarbejde med AMD om "billige" 64-bit systemer, baseret på x86-arkitektur og en strategi om gratis software. I dag forærer Sun stort set al sin software væk, inklusive styresystemet Solaris.
Scott McNealy har tidligere med henvisning til Gillettes succesfulde salgsstrategi kaldt software for barberhøvlen og processorer, servere, service og alle de andre produkter til datacenteret for barberbladene, hvor pengene skal tjenes. Så da han på tirsdagens pressemøde bliver spurgt om open source og betydningen for forbrugerne, siger han:
- Sun har været open source i 24 år, men forbrugerne bekymrer mig ikke. Gå bare ud og køb Windows og brug det i den korte tid, det varer, før det skal på lossepladsen. Jeg har langt større fisk at fange - datacentrene.

Billedtekst:
store fisk Gå bare ud og køb Windows og brug det i den korte tid, det varer, før det skal på lossepladsen. Jeg har langt større fisk at fange - datacentrene, lyder det selvsikkert fra Sun-bossen Scott McNealy.

Boks:
Duften af Java
For mange danskere er Sun Microsystems først og fremmest softwareplatformen Java med tilhørende kaffekoplogo. Men koncernen udvikler og producerer hele paletten af udstyr og software til datacentre.
På verdensplan omsatte Sun Microsystems sidste år for 11 milliarder dollars og tjente 5 milliarder dollars.
I Danmark var omsætningen på 121 millioner kroner og overskuddet på 6,7 millioner kroner.
Sun beskæftiger 38.000 ­ansatte, heraf 62 i Danmark.

OriginalModTime: 06-04-2006 15:04:33




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere