Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. marts 2006.
ATP indfører et nyt værktøj til at vurdere risici i it-projekter. Værktøjet er resultat af et forskningsprojekt, som har undersøgt, hvad der får it-projekter til at lykkes eller floppe.
Selv det bedst planlagte og organiserede it-projekt har indbyggede risici, som kan skabe problemer med udviklingen eller resultatet. Et nyt dansk værktøj giver mulighed for at indkredse disse risici og tage højde for dem tidligt i projektet.
ImprovAbility er navnet på metoden, som går ud på at lade såkaldte "projektassessorer" vurdere 17 forskellige parametre, når man er cirka 10 procent inde i et it-projektet. Vurderingen giver et overblik over stærke og svage punkter i hele forløbet - både de faser, der er overstået (som ide- og initieringsfase), hele det planlagte udviklingsarbejde og implementering og ibrugtagning.
- Vurderingen er det manglende led mellem organisationens virkelighed og de modeller for projekter og forandringsskabelse, som man planlægger efter, siger Morten Korsaa fra det teknologiske udviklings- og testcenter Delta.
Delta har deltaget i det forskningsprojekt, der har fostret ImprovAbility-modellen og vil nu både sælge vurderinger efter modellen som konsulentydelse og uddanne projektassessorer for virksomheder, der gerne vil have modellen i deres egne værktøjskasser.
ATP-koncernen har også deltaget i forskningsprojektet og gør nu metoden til en del af sin udviklingsmodel.
ATP forvalter en pengetank på 307 milliarder kroner og udbetaler løbende pensioner til mere end 500.000 mennesker. De 197 ansatte, der tager sig af it-understøttelsen, har derfor en nøglerolle.
It-arkitekt Anna Høeberg har været projektassessor på to pilotprojekter i ATP og har som projektleder også selv fået realitetstjekket et projekt efter metoden. Hun mener, at den mandedag, hun og de øvrige projektdeltagere brugte på at få lavet vurderingen, er godt givet ud.
- Man får lejlighed til at træde ud af sin rolle i projektet og vurdere det overordnet, fordi man skal alle 17 parametre igennem. De anbefalinger, man får fra projektassessorerne, er man så som projektleder nødt til at vurdere, om man kan følge, siger hun.
ATP overvejer at gøre vurderingen, anbefalingerne fra assessorerne og projektlederens tilbagemelding til en fast milepæl, som projektets styregruppe skal tage stilling til. Anna Høeberg vurderer, at organisationen skal bruge fire projektassessorer, som nu skal uddannes til formålet.
Hos ATP har alle projektdeltagere været med til vurderingerne. Her har de så hver valgt 4 "grønne" og 4 "røde" ud af de 17 parametre for at vurdere, hvor projektet har styrker og svagheder.
- Det har vi gjort for at få snakken i gang. Herefter er assessorerne så gået frem efter deres interviewguide, så samtalen er blevet styret igennem og registreret efter modellen, fortæller it-arktitekt Klaus Olsen fra ATP, der også har været med i forskningsprojektet.
- Efter interviewet laver assessorerne så en score, der igen fører til, at de kan komme med en vurdering og vælge de parametre, hvor de vil komme med anbefalinger, fortæller han.
OriginalModTime: 30-03-2006 14:10:31