Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. november 2005.
IT-Universitetet er klar til at tilbyde en masteruddannelse i sundheds-it efter sommerferien. Nu mangler bare den endelige godkendelse fra Videnskabsministeriet.
Midt i mediestormen om elektroniske patientjournaler (EPJ) har IT-Universitetet lagt sidste hånd på en kommende uddannelse i sundheds-it, der vil blive tilbudt fra efteråret 2006. Nu mangler bare en formel godkendelse fra Videnskabsministeriet.
Uddannelsen er skabt på baggrund af en stor undersøgelse i branchen, som IT-Universitetet foretog for et år siden. Konklusionen var, at der årligt er brug for 100 personer, der forstård at kombinere it- og sundhedssektoren.
- Det, syntes vi, var mange, og dem ville vi godt være med til at uddanne, siger Finn Kensing, docent på ITU og initiativtager til uddannelsen.
Adgangsbilletten er en uddannelse inden for sundhedssektoren på bachelorniveau eller mere, samt mindst to års erhvervserfaring. Titlen som master i sundheds-it opnås efter to års studier på deltid, svarende til et år på skolebænken.
ITU's tiltag bliver ikke det første af slagsen. Aalborg Universitet har siden 1994 haft en masteruddannelse i sundhedsinformatik, som er bygget op som et treårigt deltidsstudium - her foregår meget af undervisningen som netbaseret fjernundervisning. Gennem årene er der udklækket 230 sundhedsinformatikere, der næsten alle sammen er kommet til at arbejde med EPJ bagefter.
- Danmark er førende i verden inden for EPJ, og sundhedsinformatikere har en meget vigtig koblingsfunktion mellem sundhedspersonale og it-folk, siger lektor Christian Nøhr fra Aalborg Universitet. Med over 100 studerende indskrevet på uddannelsen, der tiltrækker sygeplejersker, læger og lignende fra hele Norden, er det blandt verdens tre største uddannelsessteder for sundhedsinformatik.
IT-Universitetets kommende uddannelse vil tage sig lidt anderledes ud end den, der tilbydes i Aalborg.
- Med vores kendskab til uddannelsen i Aalborg, og ud fra hvad vi har hørt fra de studerende, kan man sige, at de lægger vægt på at analysere og vurdere it-løsninger, mens vi ønsker at lægge vægt på design og på ledelse af forandringsprocesser, siger Finn Kensing.
Fælles for de to uddannelser er en række kurser i de tekniske sider af it, så kandidaterne ikke vil ligne et stort spørgsmålstegn, når it-folkene slynger om sig med fagudtryk.
- De skal ikke selv kunne programmere systemerne, når de er færdiguddannede. Men vi vil have et væsentligt teknisk element i uddannelsen, så de ikke bliver løbet over ende af teknikerne, forklarer Finn Kensing.
Når eksamensbeviset er i hus, vil de oplagte job være at finde på hospitaler og hos it-firmaerne, der betjener sundhedssektoren. Erfaringerne fra Aalborg viser, at de fleste havner i det private erhvervsliv. Det har Finn Kensing også fået at vide vil ske:
- Man siger, at hospitalerne ikke får lov at beholde dem ret længe, før leverandørerne tager dem. Men så må vi jo bare uddanne nogle flere, siger han.
Billedtekst:
ledelse - Vi ønsker at lægge vægt på design og på ledelse af forandringsprocesser, siger Finn Kensing, docent på ITU. Foto: Torben Klint