HTC Magic, telefonen du bygger med Google
Prøvekørt: Der er kamp om mobilmarkedet. Ikke kun på selve hardwaren hvor Nokia fortsat hersker, men i lige så høj grad på markedet for styresystemer i smartphones. Og der er nok at vælge imellem: Windows Mobile, iPhone, Symbian - og nu Google Android, som med HTC Magic lander i Danmark. Vi har prøvekørt HTC Magic og har en foreløbig rapport klar. Den endelige anmeldelse må du vente på mens vi lærer telefonen bedre at kende.
HTC har ellers mest været kendt for at stå bag hovedparten af de telefoner og PDA'ere der fødes med Microsofts Windows Mobile system. Systemet har dog mest slået an i erhvervslivet hvor en sømløs integration med Exchange-servere kan få it-folket til at smile. Og så selvfølgelig blandt entusiaster.
Entusiaster i målgruppen
Og det er også entusiaster som HTC Magic med Googles Android styresystem henvender sig til. For først og fremmest skal du være parat til at lægge 3.500 kroner for telefonen hvis du køber den uden abonnement.
Men lige så vigt så skal du have god tid og lysten til at tilpasse din telefon til lige netop dig. For som udgangspunkt er HTC Magic ret basal. Her er ikke meget wow, men en basal brugerflade med de mest nødvendige programmer. Programmer som er knyttet til Googles tjenester som Google Talk, Gmail. Google Maps og ikke mindst søgemaskinen.
Der findes dog et stort udvalg af såkaldte apps, forkortelsen for applications eller små programmer. Men det program, der ligger i telefonen til at finde og downloade programmerne, kunne godt have været mere en anelse mere overskueligt.
En tilpasset telefon
Vi har dog straks tilpasset telefonens forside med programmer på startsiden som lader os nemt tænde og slukke Wifi, justere lydstyrken, besøge vores favorit mobilsites, se vejrudsigten for i dag der hvor vi er og en filbrowser. Desuden fandt vi på markedspladsen hurtigt en Facebook applikation og det geniale Sky Map, der ved hjælp af GPS kan vise dig hvilke stjerner du ser lige over dig på himlen nu. Begge dele var gratis ligesom de fleste andre programmer på markedspladsen.
Det er endnu ikke lykkedes os at finde en videoafspiller, som kan afspille DivX - men det handler nok mere om manglende tid end om et manglende programmer.
Sådan er hardwaren
Selve HTC Magic telefonen virker velbygget selvom hele telefonen er udført i hvid plast med en sølvstribe rundt i kanten. Lydkvaliteten er god og ikke mindst soft-tasterne virker gode. Det sidste er også en nødvendighed på en telefon uden det normale telefontastatur.
På skærmen kan du selv vælge om du vil trykke dig det sædvanlige QWERTY-tastatur, hvor du holder a eller o nede før at finde de danske æ, ø og å, eller om du vil have et traditionelt telefontastatur. Begge dele assisteret af en T9 ordbog hvis du ønsker det. Desværre ser det ud til at telefontastaturet har ikke danske karakterer - og at ordbogen heller ikke vil foreslå ord med danske karakterer når du anvender det. En lidt mærkelig udeladelse.
Knapper og skærm
Hvor brugere af både Iphone og de seneste års Windows Mobile telefoner har vænnet sig til softbuttons på skærmen, så kommer HTC Magic med i alt seks knapper på fronten. De bruges til at gå til hovedskærmen, en universiel menuknap, en tilbageknap der altid træder et skridt tilbage i menuen eller på nettet, en søgeknap til direkte søgning på Google eller Google Maps. Derudover findes der de obligatoriske ring op- og læg på- knapper. Hvor den sidste også fungerer som tænd og sluk knap.
Ofte vil du dog trykke på skærmen for at vælge et program, trykke på "Menu"-knappen for at få listen over funktioner i programmet - for derefter at vælge en af funktionerne på skærmen. Det giver et lidt specielt miks af skærm-knap-skærm, som man lige skal vænne sig til.
Det mest revolutionerende er, at der i midten på fronten findes en trackball. Trackballen lader dig scrolle rundt på hjemmesider eller i menuer - og ved et tryk på den vælge ting. Vi har ikke helt vænnet os til den løsning, specielt fordi det virker mere naturligt for en rutineret touch-screen bruger som undertegnede at trykke på skærmen. Men i det mindste fungerer miniature trackballen bedre end den mikroskopiske trackpad, som man for eksempel finder på SonyEricsson X1.
Positivt indtryk
Det samlede indtryk af HTC Magic er med andre ord positivt, men der er ingen tvivl om at dette er en specialtelefon. Det er, i vores øjne, ikke telefonen til alle - men i stedet modellen til dem der kan lide at skrue lidt selv og sætte sig ind i tingene har mulighed for at tilpasse en telefon lige til deres behov. Dermed er muligheden for at tilpasse telefonen både dens svaghed og styrke. Svaghed fordi mange vil finde, at det tager for lang tid at lære den at kende - mens styrken ligger i at den rette bruger kan få en ægte skræddersyet mobiltelefon. Det kan dog ændre sig efterhånden som danske teleselskaber annoncer HTC Magic og tilpasser modellerne til deres universer.
Husk: Dette var vores første indtryk af HTC Magic. Vores endelige anmeldelse kommer nå vi har haft lidt mere tid til at lære den at kende.