Test af verdens hurtigste bærbar: Asus W90
Hvis Sony Vaio P er en verdens mindste funktionelle bærbare, så må Asus W90 være en af verdens hurtigste.
Heldigvis har Asus modstået fristelsen til at fylde den med blinkende lys, flammer, skørter og andet lir. I steder er det bærbar kraftcenter i sig selv imponerende. Og der var da en del kommentarer omkring størrelsen, da vi med en kraftanstrengelse løftede W90 op på redaktionens testbord.
Og W90 er stor. Så stor at der med computeren ikke følger en normal computertaske. I stedet får du en rygsæk, og endda en rygsæk af god kvalitet.
Størrelsen er selvfølgelig præget af den store skærm på 18,4 tommer, som med en opløsning på 1.920 x 1080 pixels viser både spil og film fra det medfølgende BluRay-drev i såkaldt fuld HD opløsning.
Dobbelt grafikkort
Men det er især hardwaren, som fylder. Måske ikke så meget processoren, en Intel Core 2 Duo på 2,8 gigahertz, som suppleres af hele seks gigabyte ram fordelt på tre klodser med to gigabyte hukommelse hver. Men mere grafikkortet - eller rettere grafikkortene.
For 3D-grafikken i W90 leveres af et Radeon 4870x2 grafikkort. Det vil sige to Radeon-grafikkort, som kombinerer deres styrke til at levere én stærk spiloplevelse.
Og spiloplevelsen er stærk. I det krævende spil Crysis satte vi opløsningen op på de maksimale 1.920 x 1080 pixels og kvalitetsindstillingerne lige under maksimum. Alligevel kunne vi spille Crysis uden at komme under 18 billeder i sekundet (fps). Og i en egentlig test med programmet FRAPS over to minutter i spillet blev scoren på 25 fps i gennemsnit. Målet for en flydende oplevelse er 30, hvilket nemt burde kunne nås ved lige at fintune kvalitetsindstillingen.
Indbygget overclocking
Med benchmarksprogrammet 3DMark Vantage opnåede vi hele 8.447 3DMark Vantage point i Performance-mode. Dermed er du ganske tæt på, hvad vores stationære testmaskine kunne levere med et ATI 4870 grafikkort i vores stortest af grafikkort.
Til sammenligning fik vi med samme test 2.162 point med en Acer 8930G med en næsten tilsvarende processor og kraftigt bærbart nvdia 9700GT grafikkort - der dog, som testen viser, slet ikke er i samme klasse.
Hardwaren i W90 giver dermed reelt indhold til betegnelsen spillebærbar, et koncept der ellers oftest misbruges af enhver bærbarbygger, som har loddet et dedikeretgrafikkort i en bærbar.
Selve systemet, og ikke bare spilydelsen, er også ganske pæn. Med all-round testprogrammet PCMark Vantage fik vi 4.515 point ved normal hastighed. Det er et par hundrede point mere end vores Acer 8930G referencemaskine, og begge resultater er solide for bærbare computer.
Værktøjer til overclocking
Er den normale ydelse i W90 ikke nok til dig, så leveres maskinen med forskellige værktøjer til overclocking. Som forsøg satte vi processoren til 17 procent ekstra ydelse svarende til en clockfrekvens på 3,2 gigahertz og skruede ekstra 10-12 procent op for grafikkortet. Således overclocket kunne maskinen levere 8.858 point 3DMark Vantage. Ikke et imponerende resultat i betragtning af at hardwaren belastes ekstra - men så er det heldigt, at W90 er kraftig nok uden overclocking.
Godt medt stik
Udover at spille spil kan W90 også bruges som transportabekt mediecenter via den medfølgende HDMI-port.
Derudover kan du tilslutte enheder via de fire USB-porte, e-sata- og VGA-stikket. HD-film kan desuden afspilles via det indbyggede BluRay-drev
Lagerpladsen er på i alt 640 gigabyte fordelt på to harddiske på hver 320 gigabyte. Styresystemet på vores maskine var desuden Windows Vista Ultimate 64 bit, som kan fuldt ud anvende de seks gigabyte hukommelse.
W90 er i øvrigt også udstyret med ExpressGate-teknologien fra Asus, som lader dig starte et lille let styresystem i stedet for Windows. I ExpressGate kan du surfe, chatte, tjekke mail og gå på Skype. Samme teknologi findes også på en række af Asus' bundkort samt i den lille Eee Box.
Fuldt tastatur
Skal du skrive, er der et godt stort tastatur med numerisk tastatur i siden. Der er desuden en række genvejsknapper i et touch-panel i siden og i toppen. Specielt panelet i siden voldte os en del besvær, da vores hænder ofte hvilede her, når der blev spillet. Det betød at vi ofte skruede op eller ned for lyden eller lignende, og det var en kilde til irritation. Her ville det være oplagt, at Asus lod spillere slå touch-paneler til og fra.
Alting har sin pris, og specielt når det kommer til strømforbruget. Et par timer på batteriet - og nok nærmere 1½ time - var alt, hvad vi kunne hive ud af W90. Det er da heller ikke her, at W90 skal bruges, og vi ser nærmest batteriet som en ekstra ting - hvis du lige skal arbejde lidt er sted på farten.
Så vil du ikke have en stationær pc, men fortsat gerne have mulighed for at spille de nyeste spil i en god kvalitet - så er Asus W90 en af de eneste modeller på markedet. Godt nok er både vægten og prisen høj, men for entusiaster er det nok detaljer - og det er dem, som maskinen er henvendt til.