Softwarefejl stopper Nordea-flytning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. maj 2005.


IBM har indkredset fejlen, der forhindrede, at driften af Nordeas danske systemer fremover sker i Stockholm.

Efter måneders forberedelse måtte Nordea og samarbejdsparteren IBM i weekenden opgive at flytte driften af de danske banksystemer til det nye centraliserede driftscenter i Stockholm. Få minutter før den afsluttende test skulle gennemføres, resulterede en fejlmeddelelse i et stop for projektet.
Systemerne kører altså fortsat - fem år efter Unibank indgik i den nordiske storbank - videre i Taastrup i Danmark.
Kurt Borst, der hos Nordea står i spidsen for centraliseringen af driften af alle landesystemer, kan endnu ikke oplyse, hvornår der bliver gjort et nyt forsøg på at få den danske drift overført.

Ifølge Kurt Borst fik IBM indkredset fejlen i onsdags.
- Når fejlen er rettet, og når årsagen til, at den ikke opstod i de forudgående aftestninger er klarlagt, vil der blive planlagt fornyet test og flytning, siger han.
At få udpeget en ny weekend er dog ikke helt enkelt. Weekenden må for eksempel ikke ligge op til et månedsskifte, idet der foregår ekstra tung databehandling på det tidspunkt.
Fejlen, der satte en stopper for skiftet af driftscentral, lå i den software, der styrer den såkaldte spejling af diske. Der er tale om rutiner, der sikrer, at hvis driften i Stockholm måtte lukkes ned, skal mainframen i Danmark blot tage over. Alle data ville være spejlet - ens.
Hovedparten af den enorme danske datamængde - 12 terabyte - var i forvejen spejlet op til Stockholm.
- Det store trin var at få det sidste over, og så "tænde" for mainframen i Stockholm, siger Kurt Borst.

Fejlvarslet fortalte, at der var problemer med at få "drejet" spejlet, så det vendte mod Danmark. Hvis testen var gået godt, og nettet blev åbnet for transaktioner fra de danske pengeautomater og den danske netbank, kunne det være blevet kritisk, siger Kurt Borst. Nok ville systemerne i Stockholm blive opdateret, men der kunne opstå problemer med at få spejlet transaktionerne til Danmark.
- Hvis vi for eksempel havde opdaget, at der var problemer med netværksperformance, som gjorde det nødvendigt for os at vende tilbage til Danmark, kunne det være kritisk, siger Kurt Borst.

Udgifterne til det forgæves forsøg medfører ikke nogen ekstraregning. Ifølge Nordeas informationschef i Danmark, Claus Christensen, er der i budgettet taget højde for, at der kan være sten på vejen frem mod den endelige centralisering.
Alle landesystemer skal ifølge aftalen mellem Nordea og IBM være på plads i Stockholm ultimo 2006. Ifølge informationschefen vil den danske forsinkelse ikke bevirke ændring af planerne.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra IBM om softwarefejlen.

Boks:
ibm's store rolle
Nordea indgik i efteråret 2003 en partnerskabsaftale til en værdi af 16,6 milliarder kroner med IBM. Partnerne dannede også et fælles driftselskab, som IBM ejer 60 procent af. Som led i samarbejdet centraliseres driften af alle landenes banksystemer i Stockholm. Kun de norske er foreløbig overført.
IBM står stærkt i bankbranchen. Også den danske storbank, Danske Bank, har overdraget driften til verdens største it-selskab. Det skete i forbindelse med, at IBM købte driftsselskabet DMdata, hvis hovedejere var Danske Bank og Mærsk Data. Købet blev effektueret ultimo 2004. toft




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere