Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. januar 2005.
En ny teknologi, som benytter dele fra blækprintere til at fremstille 3D, har bidraget til udviklingen af DSB's Harry, Toms slikfigurer og Arlas juicemand.
Der findes teknologi, som, første gang du støder på den, med det samme fostrer nye ideer til at bruge den på. Sådan virker en 3D-printer, som er i brug i et kælderlokale i en baggård i København. Det er virksomheden Model & Effektfabrikken, der benytter den nye 3D-teknologi, der udmærker sig ved at være billigere end tilsvarende løsninger. Virksomheden fremstiller blandt andet modeller, som skal indgå i reklame- og spillefilm og til computerspil. For eksempel har de været med til at fremstille dele af DSB's Harry, Toms slikfigurer og Arlas juicemand.
3D-printeren benytter et almindeligt HP-printerhoved, der blot arbejder med lim i stedet for printerblæk. Limen benyttes til at opbygge lag på lag af et pulver, der består af gips ogplastic. Printeren kan opbygge figurer på op til 25 x 20 x 20 centimeter, men større figurer kan opbygges af sektioner.
Processen er langsommelig. Således tager det to timer og fire minutter at fremstille noget, der ligner en risskål, af 50 lag.
Figurerne understøttes af pulveret, mens de fremstilles. Det har sat Model & Effektfabrikken i stand til at fremstille modeller med fungerende tandhjul og kuglelejer.
Tidligere benyttede man den såkaldte SLA-teknologi (Selective Laser Sintering), som arbejder med epoxy-væske, og som kan bruges til at frembringe op til to meter lange objekter. Udstyret til denne teknologi er dog betydeligt dyrere end de 2-300.000 kroner, det koster at bygge videre på standarddele til blækprintere. Bag 3D-printeren står det amerikanske selskab Z Corporation.
Model & Effektfabrikken, som blev startet for tre år siden af tre unge modelbyggere, er gået fra overvejende at fremstille modeller til multimedie-brancherne til i stadig højere grad at fremstille prototyper af industrielt design. Samtidig satser virksomheden mere og mere på teknologi.
- Maskinerne er virkelig en stor hjælp. I dag får vi ofte leveret forlægget til det, vi skal fremstille, som en 3D-fil. Udfordringen for modelbyggerne ligger i at få de rigtige overflader frem, så figuren tager sig rigtigt ud, siger Michael Trøst fra Model & Effektfabrikken.
Ud over 3D-printeren har firmaet anskaffet en ny 3D-scanner fra Minolta, som opsamler 340.000 punkter pr. optagelse, og som arbejder med en præcision på fem hundrededele af en millimeter. Dermed kan den for eksempel tage et 3D-billede af et ansigt eller et andet organisk objekt, som der så kan arbejdes videre med på computeren.
Model & Effektfabrikken har netop startet et selskab i Kina, sammen med et par danskere, der har erfaring med produktion i landet. Det skal serieproducere modeller til for eksempel reklameartikler og film-merchandise.
Billedtekst:
I dag får vi ofte leveret forlægget til det, vi skal fremstille, som en 3D-fil. Udfordringen for modelbyggerne ligger i at få de rigtige overflader frem, så figuren tager sig rigtigt ud.
Michael Trøst, Model & Effektfabrikken.
Foto: Torben Klint