Printeren limer 3D-modeller

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. januar 2005.


En ny teknologi, som benytter dele fra blækprintere til at fremstille 3D, har bidraget til udviklingen af DSB's Harry, Toms slikfigurer og Arlas juicemand.

Der findes teknologi, som, første gang du støder på den, med det samme fostrer nye ideer til at bruge den på. Sådan virker en 3D-printer, som er i brug i et kælderlokale i en baggård i København. Det er virksomheden Model & Effektfabrikken, der benytter den nye 3D-teknologi, der udmærker sig ved at være billigere end tilsvarende løsninger. Virksomheden fremstiller blandt andet modeller, som skal indgå i reklame- og spillefilm og til computerspil. For eksempel har de været med til at fremstille dele af DSB's Harry, Toms slikfigurer og Arlas juicemand.
3D-printeren benytter et almindeligt HP-printerhoved, der blot arbejder med lim i stedet for printerblæk. Limen benyttes til at opbygge lag på lag af et pulver, der består af gips ogplastic. Printeren kan opbygge figurer på op til 25 x 20 x 20 centimeter, men større figurer kan opbygges af sektioner.
Processen er langsommelig. Således tager det to timer og fire minutter at fremstille noget, der ligner en risskål, af 50 lag.
Figurerne understøttes af pulveret, mens de fremstilles. Det har sat Model & Effektfabrikken i stand til at fremstille modeller med fungerende tandhjul og kuglelejer.
Tidligere benyttede man den såkaldte SLA-teknologi (Selective Laser Sintering), som arbejder med epoxy-væske, og som kan bruges til at frembringe op til to meter lange objekter. Udstyret til denne teknologi er dog betydeligt dyrere end de 2-300.000 kroner, det koster at bygge videre på standarddele til blækprintere. Bag 3D-printeren står det amerikanske selskab Z Corporation.

Model & Effektfabrikken, som blev startet for tre år siden af tre unge modelbyggere, er gået fra overvejende at fremstille modeller til multimedie-brancherne til i stadig højere grad at fremstille prototyper af industrielt design. Samtidig satser virksomheden mere og mere på teknologi.
- Maskinerne er virkelig en stor hjælp. I dag får vi ofte leveret forlægget til det, vi skal fremstille, som en 3D-fil. Udfordringen for modelbyggerne ligger i at få de rigtige overflader frem, så figuren tager sig rigtigt ud, siger Michael Trøst fra Model & Effektfabrikken.
Ud over 3D-printeren har firmaet anskaffet en ny 3D-scanner fra Minolta, som opsamler 340.000 punkter pr. optagelse, og som arbejder med en præcision på fem hundrededele af en millimeter. Dermed kan den for eksempel tage et 3D-billede af et ansigt eller et andet organisk objekt, som der så kan arbejdes videre med på computeren.
Model & Effektfabrikken har netop startet et selskab i Kina, sammen med et par danskere, der har erfaring med produktion i landet. Det skal serieproducere modeller til for eksempel reklameartikler og film-merchandise.

Billedtekst:
I dag får vi ofte leveret forlægget til det, vi skal fremstille, som en 3D-fil. Udfordringen for modelbyggerne ligger i at få de rigtige overflader frem, så figuren tager sig rigtigt ud.
Michael Trøst, Model & Effektfabrikken.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere