Klar-til-brug skal sikre 3G's succes

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. november 2004.


3G skal sparkes i gang af de nuværende storforbrugere af SMS og MMS og af virksomheder, der har brug for hurtige trådløse dataforbindelser, mener Telia.

tema om 3G
Enkelhed er nøglen til succes for 3G, lyder meldingen fra Telia, som inden årets udgang vil sætte deres nye 3G-net i drift herhjemme, dog uden en kommerciel lancering. For en måned siden erklærede Telia at ville tilbyde den såkaldte EDGE-teknologi, som tredobler overførselshastigheden på de eksisterende GSM-net. For begge teknologier gælder, at selskabet anser det for at være en betingelse for at de kan slå an, at det lykkes at gøre de forholdsvis komplicerede teknologier simple at benytte for brugerne.
- 3G-telefonerne skal kunne bruges, så snart de er taget op af æsken, og de afgørende løsninger, som adgang til e-mail via 3G-nettet, skal være sat op på forhånd og kunne benyttes uden komplicerede procedurer, siger direktør Jesper Brøckner fra Telia Mobile.
EDGE-teknologien skal give Telia højere mobile datahastigheder - også indendørs - over hele landet. 3G-dækningen vil være koncentreret i byområderne i begyndelsen, og Telia opfatter altså EDGE som en teknologi, der kompletterer 3G-nettet uden for byområderne.

Farten trækker
Med EDGE vil Telia kunne tilbyde hastigheder omkring 120 kbit/s over hele landet, mens 3G vil kunne levere hastigheder på op til 384 kbit/s.
- Med de hastigheder, man kan nå med EDGE, kan man det meste af, hvad man kan med 3G: I øjeblikket er det udelukkende videosamtaler, som kræver 3G. Når vi alligevel forventer, at mange vil gå over på 3G, er det på grund af "the need for speed": Efterspørgslen efter den bedre brugeroplevelse, som en højere dataoverførselshastighed giver, siger Jesper Brøckner .
Det ville kræve 4.000 mobilsendere, som i branchen kaldes basestationer, at etablere den samme dækning over hele landet med 3G, som selskabet kan etablere med EDGE med en softwareopdatering af de eksisterende sendere. Til sammenligning dækker GSM-selskaberne i dag landet med i omegnen af 1.500 basestationer. Det skyldes, at GSM-frekvenserne har en længere rækkevidde end 3G-frekvenserne. Telia har gennem de seneste par år købt GSM-basestationer fra Ericsson, som er forberedt til at blive opgraderet til EDGE.

Starter hos SMS-brugerne
Telia forventer altså, at brugen af 3G vil starte hos de nuværende storforbrugere af SMS'er og MMS'er.
- Vi tror, at streaming af videoklip til mobiltelefoner bliver et betydeligt marked - især til de unge. Det vil være en naturlig forlængelse af MMS-beskederne, hvor vi i dag har en tredjedel af markedet, siger Jesper Brøckner.
Desuden venter han, at en del kunder vil benytte 3G-nettet til at få højere trådløse dataoverførselshastigheder til og fra den bærbare ved hjælp af et pc-kort.
Endelig forventer han, at et populært produkt vil blive en kombination af vejviser-programmer i stil med "Tomtom" og mobilnettet, så brugerne får opdaterede oplysninger om trafikpropper og vejarbejder.

Afventer markedet
Telia har endnu ikke besluttet, hvornår selskabet for alvor vil lancere tjenester til EDGE og 3G. Licensbetingelserne kræver, at selskabet inden årets udgang skal have et 3G-net i luften, som dækker områder, hvor 30 procent af befolkningen bor. Det har Telia ingen problemer med at nå. Derimod er der ikke noget krav om, at der skal udbydes abonnementer eller taletidskort til de nye 3G-net.
- Vi vil være der, når brugerne for alvor er klar til 3G. Vi er nødt til at være meget fokuserede i vores lanceringer - specielt i en periode, hvor vi er ved at forene Orange og Telia til et dansk selskab, siger Jesper Brøckner .
Det betyder også, at Telia ikke fortryder, at de og TDC har ladet mobilselskabet "3" være alene om at levere 3G herhjemme det seneste år.
- I Danmark har vi ikke den styrke, det giver at være tidligere monopol, så vi prioriterer først at lancere, når det bredere marked er klar, siger han.

Dobbelte net
Til gengæld har det nyfusionerede selskab allerede haft fordele af at have to fuldt udbyggede net. Det har nemlig betydet, at det ikke har været nødvendigt at finde nye positioner til 3G-senderne, som er nødt til at være placeret tættere end GSM-senderne for at kunne dække det samme område.
I Sverige har Telia haft 3G i drift siden marts i år, og selskabet lancerede 3G i Finland for et par uger siden.
- Vi får en masse erfaringer fra disse lande, som vi kan bruge i Danmark, og senere vil vi formodentlig lancere fællesnordiske 3G-produkter, siger Jesper Brøckner.

Billedtekst:
- Det er efterspørgsel efter de bedre brugeroplevelser, som den hurtigere datahastighed giver, der vil få kunderne til at skifte til 3G, siger Jesper Brøckner fra Telia Mobile.

Boks:
Sonofon tøver
Mobilselskabet Sonofon, der er det eneste af de fire GSM-selskaber med eget net, der ikke har 3G-licens, annoncerede allerede i december sidste år, at de havde planer om at tilbyde EDGE.
Det skete i forbindelse med det norske teleselskab Telenors overtagelse af den tidligere medejer Bell Souths aktieandel, som gjorde en ende på en årelang strid om Sonofons linie. Selskabet har imidlertid ikke lanceret EDGE, og på nuværende tidspunkt tør ingen i selskabet udtale sig om, hvornår det vil ske. Det står nu klart, at Sonofon ønsker en 3G-løsning - enten ved at overtage den licens, der ser ud til at blive ledig, efter at Telia har købt Orange, eller ved at tilbyde 3G-ydelser på et eller flere af de nuværende 3G-selskabers net, og indtil dette er afklaret, kommer der ikke en udmelding om EDGE.

Boks:
Om EDGE
GSM-teknologien EDGE (Enhanced Datarates for GSM Evolution) modulerer mobilsignalerne, så der kan overføres tre gange så mange data. Derved bringes overførselshastigheden med GPRS eller det såkaldte High Speed Data op fra de nuværende 40 kbit/s til omkring på 120 kbit/s - hvor maksimum i den første fase af 3G anslås at være omkring 384 kbit/s.
Modulationen sker ved, at styrken i mobilsignalet varieres: I stedet for at sende signal/ikke signal svarende til 0/1, sendes ikke signal, svagt signal, lidt kraftigere signal og så videre indtil man har otte varianter af signalet. Det svarer til otte kombinationer af tre bit (000, 001, 010, 100, 011, 101, 110, 111), hvorved man kan overføre tre gange så mange bit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere