Vejskiltet får postnummer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. oktober 2004.


Op mod 20.000 vejnavne kommer til at optræde mere end en gang i de kommende større kommuner efter strukturreformen. Derfor fremsættes der
lovforslag om at tilføje postnummeret til vejnavnet.
GIS
Et af de første områder, hvor den samordning af de geografiske data, som den kommende kommunale strukturreform gør nødvendig, bliver mærkbar for borgerne, er i en ændring af adressesystemet.
Fra og med den sidste kommunalreform i 1970 blev det besluttet, at et vejnavn kun optræder en gang i hver kommune. Indtil da havde en del veje på landet ikke haft navne, og man havde heller ikke benyttet numre alle steder. Med indførelsen af de kommende større kommuner, vil der være en række tilfælde af fælles vejnavne. Selv om den nye model ikke er faldet helt på plads, skønner man, at det vil berøre 15 - 20.000 vejnavne og op mod 400.000 husstande.

Vejnavne ændres ikke
Det har været et klart ønske at bevare entydige adresser i kommunerne. For at finde en løsning har der været nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Kommunernes Landsforening, CPR-kontoret, Erhvervs- og Byggestyrelsen og Kort- og Matrikelstyrelsen.
Gruppen foreslår, at postnummeret gøres til en del af adressesystemet, og dette er blevet godkendt i regeringens koordinationsudvalg og i styregruppen for strukturreformen og vil blive fremsat som forslag til ændring af lov om bygnings- og boligregistrering.
- Som udgangspunkt fandt man, at det hverken var muligt eller ønskeligt at ændre vejnavnene. Herefter stod valget mellem at benytte postnumrene eller tilføje bynavne eller sognenavnet på landet. Her valgte man det indarbejdede postnummersystem, siger specialkonsulent Morten Lind fra Kort- og Matrikelstyrelsen.
Det betyder, at postnumrene fremover ikke blot er et internt redskab for Post Danmark, men bliver en bærende del af det offentlige adressesystem. Derfor har det været nødvendigt at sikre, at postnumrene ikke kan afskaffes eller nedlægges fra den ene dag til den anden. I forbindelse med den kommende lovændring vil det blive nødvendigt at ændre en række kommunale it-systemer, så de kan håndtere, at postnummeret bliver tilføjet vejnavnet.

Vi har talt med:
Vi har talt med:
• Lars Brodersen, GIS-forsker og professor
ved Aalborg Universitet
• Helle Pilsgaard, leder af Miljøministeriets arbejdsgruppe, der skal sikre GIS-data i strukturreformens virvar
• Kim Ingemann, Kort og Matrikelstyrelsen og menigt medlem af ovennævnte arbejdsgruppe
• Vagn W. Laursen, sekretariatschef i Geoforum
Danmark, en GIS-forening af 150 private og
offentlige virksomheder og organisationer
• Peter Normann Hansen, præsident i Geoforum
Danmark
• Mike Jørgensen, it- og GIS-konsulent i
Dansk Landbrugsrådgivning
• Lis Jeppesen, GIS-medarbejder i Ringkjøbing Amt
• Ole Gregor, GIS-medarbejder i Viborg Amt
• Sven Clausen, Executive Producer, DR
• Michael Bille Frandsen, og co-producer, DR
• Poul Nødgård, Chief Project Manager, Cowi
• Jesper Jarnbæk, direktør, Kort- og Matrikelstyrelsen
• Inge Livbjerg, projektleder, INSPIRE
• Morten Lind, specialkonsulent, Kort- og
Matrikelstyrelsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere