Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.
For den danske storscanner-producent Contex ligger udfordringen i at fortsætte væksten, efter at virksomheden har erobret 90 procent af verdensmarkedet.
Allerød-selskabet Contex står med udfordringer, som de fleste danske virksomheder vil misunde dem: Contex har erobret 90 procent af verdensmarkedet på sit område, som er storformatscannere, og opgaven består i at finde en måde at udvikle selskabet i en situation, hvor det har opnået tæt på det opnåelige på sit kerneområde.
- Når man har så stor en del af markedet, skal man virkelig være kreativ for at nå videre, og det kommer meget til at handle om at holde på det, man har, siger salgs- og marketingsdirektør Thomas Weldingh fra Contex.
Strategien er derfor at blive ved med at udvikle ny scanner-teknologi samt at bevæge sig ind på beslægtede områder - især det medicinske område.
Når det gælder udvikling, har Contex en aggressiv lanceringsstrategi, hvor der skal komme nyheder hvert år, men helst være markante nyskabelser hver 18.-24. måned.
- Det går hurtigt i elektronikbranchen: Når der er introduceret noget nyt, så er det det, kunderne vil have., siger Thomas Weldingh.
På det medicinske område udgør Contex' køb af sin amerikanske konkurrent Vidar i oktober 2002 et vigtigt element. Opkøbet skete for det første for at overtage en konkurrent, og Vidar bidrog da også til Contex' stigende salg i 2003. Men opkøbet skete også, fordi Contex med købet af Vidar kom ind på et område, selskabet kalder medical imaging og som i øjeblikket først og fremmest omfatter scanning af røntgenbilleder. Contex har store forventninger til dette område og styrer de nye aktiviteter fra Vidars tidligere hovedkvarter i Virginia.
For yderligere at styrke det område har Contex for nylig købt det koreanske selskab StarVray, der beskæftiger sig med såkaldt DNA-chip-scanning.
Svendborg-modellen
Modsat mange andre produktionsvirksomheder, har Contex beholdt produktionen i Danmark. Selskabet har hovedkvarter og udviklingsafdeling med 40 ingeniører i Allerød, men produktionsfaciliteter i Svendborg.
- Vi får en ekstrem fleksibilitet og kontrol over kvalitet og leverancer ved at producere i Danmark. Og vi kan levere hurtigt, siger Thomas Weldingh.
Medvirkende til at holde produktionen i Danmark er, at fremstilling af storformatscannere er specialiseret produktion i forholdsvis små serier.
Den geografiske adskillelse af udvikling og produktion har historiske årsager. Selskabet overtog på et tidspunkt fabrikken i Svendborg. Samtidig har Contex behov for, at udviklingsafdelingen er tæt på universitetet.
- Adskillelsen giver en bedre kvalitetskontrol ved indkøring af nye produkter. Så sender vi et team af udviklingsfolk til Svendborg i en uge, og herefter skal produktionen kunne køre selv. Dermed undgår vi den belastning af både udviklingsafdeling og produktion, man oplever nogle steder, hvor udviklerne igen og igen skal justere produktionen, siger Thomas Weldingh.
Billedtekst: - Vi forventer at kunne fortsætte væksten, selv efter at have opnået 90 procent af verdensmarkedet for storformatscannere, siger Thomas Weldingh.
Toptekst: Nu med farver
Det traditionelle marked for storformatscannere er udviklingsafdelinger og tegnestuer. De har indtil for nylig benyttet monokromt eller sort/hvidt udstyr, men benytter i stadig højere grad farve på tegningerne, hvilket skaber et behov for farvescannere.
Foto. Torben Klint