Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.
Efter nogle år, hvor produktionsvirksomhederne har lagt dele af produktionen hos koncerner som Flextronics og senest hos fabrikker i Kina, breder der sig en mere moden opfattelse af, hvad det kan betale sig at flytte ud.
De sidste par år er der vendt mere eller mindre op og ned på industriel produktion herhjemme.
Først løb ideen om at lægge en del af produktionen hos produktionskoncerner som Flextronics igennem industrien som en feber. Nu synes enhver produktionsvirksomhed med respekt for sig selv at være enten ved at lægge en fabrik i Kina eller Indien eller ved at indgå et partnerskab med foretagender derude.
Alligevel er der tegn på, at den første bølge af begejstring over de nye muligheder er ved at blive afløst af en mere moden vurdering af, hvad outsourcing til lande som Kina og Indien kan - og ikke mindst ikke kan - bruges til.
- Der er en tendens til, at danske virksomheder bliver bedre til at fokusere deres brug af outsourcing, så det er rettet mod de områder, hvor gevinsterne er, siger chefkonsulent John Sarborg Pedersen fra ITEK under Dansk Industri (DI).
Der er, ifølge chefkonsulenten, eksempler på, at danske virksomheder har grebet outsourcing til lande som Kina og Indien forkert an.
- Der er virksomheder, som har gjort dette snævert for at spare på produktionsomkostningerne - i nogle tilfælde fordi alle andre gør det. De glemmer sommetider at beregne de totale omkostninger: Hvad betyder afstanden for deres lancerings- og leveringstid? Hvad bliver transportomkostningerne? Det fører i nogle tilfælde til, at virksomheder fører en del af den outsourcede produktion tilbage til Danmark, siger John Sarborg Pedersen.
Blandt vinderne i dette års Top 100 er øverst på listen over industrielle hardware-producenter storskannerproducenten Contex og øverst i kategorien producenter af netværksudstyr stik-producenten Corning Cabelcon.
Disse virksomheder har fastholdt produktionen i henholdsvis Svendborg og Vordingborg. Fælles for dem er, at de ikke er specialiserede i egentlig masseproduktion:
Contex fremstiller 90 procent af de storscannere, der bliver solgt verden over, men der er trods alt tale om et begrænset antal komplicerede enheder.
Corning Cabelcon har et stort antal varianter af stik til kabeltv-net og mobil infrastruktur på produktionsplanen, og de fremstilles i serier helt ned til 300-500.
Dette er ifølge John Sarborg Pedersen betegnende for den type produktion, der vil blive i Danmark.
- Jo mere kompliceret produktionen er, jo højere oppe i værdikæden, den befinder sig, og jo mere forskningstung, den er, des større vil fordelen være ved at producere herhjemme. Og det samme gælder, når der er tale om produktion, der er specialiseret ud i mindre serier, siger han.
Specialiseret produktion
Det betyder, at det er nødvendigt at anlægge mere nuancerede synspunkter på outsourcing til ikke-vestlige lande, end det hidtil har været tilfældet, mener konsulenten fra DI.
- Det er ikke sort/hvidt: Outsourcing er ikke en universalløsning for virksomhederne, og det behøver ikke ske på bekostning af danske arbejdspladser, hvis vi griber det rigtigt an. Når masseproduktion af forholdsvis enkle komponenter bliver flyttet til Kina og Indien, skal vi gøre os dygtigere til specialiseret produktion. Det vil føre til, at vi får et bedre, mere avanceret produktionsapparat og dermed kommer til at stå stærkere, siger John Sarborg Pedersen.
Øverst i kategorien hardwareproducenter ligger KiSS Technology, der blev hardware-producent, netop som outsourcing til produktionskoncerner slog igennem. Derfor var der ingen tvivl om, at selskabet skulle outsource, men ledelsen var klar over, at det ville stille nye krav og ansatte en håndfuld medarbejdere med lang erfaring i denne produktionsform.
- Der er en stigende tendens til at opfatte outsourcing-projekter som partnerskaber, hvor begge parter skal bidrage under hele processen. Flere virksomheder etablerer parallel produktion i Danmark og hos outsourcingpartneren, så der kan foregå en udveksling, siger John Sarborg Pedersen.
Selv i de tilfælde, hvor der også lægges udviklingsopgaver ud til Østen, behøver det ikke føre til, at disse job går tabt for Danmark, mener han.
- Vi ser virksomheder, der lægger udvikling i Kina eller Indien, uden at de af den grund skærer i den danske udviklingsafdeling. I stedet vælger de at øge forsknings- og udviklingsaktiviteterne, siger John Sarborg Pedersen.
Billedtekst: Produktion har forandret sig betydeligt siden industrialismens barndom, og nogle iagttagere mener, at outsourcing af masseproduktion blot er seneste fase i den stigende specialisering af produktionen. Billedet er fra den højt specialiserede og automatiserede fremstilling af stik på Corning Cabelcon i Vordingborg.
Toptekst: Flextronics trak sig ud af Danmark
Produktionskoncerner blev et kendt begreb i brede kredse, da Flextronics (billedet) overtog det tidligere Dancall i Pandrup og begyndte at fremstille mobiltelefoner for Siemens. Dette eventyr sluttede her i sommer, hvor Flextronics trak sig ud af Danmark.
Toptekst: Indien og Kina i fokus
Indien og Kina er i fokus, når der tales outsourcing af produktion til Østen. Indien uddanner to millioner engelsktalende it-studerende hvert år, mens den kinesiske regering støtter software-industrien og har etableret 15 særlige software-industriområder.