Virksomhedsdoktor Tucci har gjort det igen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. juli 2004.


EMC lignede en døende dinosaur, da Joe Tucci overtog roret. Nu byder han på ny strategi, store overskud og opmærksomhed over for mindre virksomheder.

Boston: For kort tid siden bed verdens største lagringsleverandør EMC i det sure æble. Den stenrige lagringsgigant, der tidligere ikke ville røre ved de billige tapemedier, tog dem ind i varmen via en licensaftale med en producent.
Dermed blev EMC helgarderet på hardwaresiden i kampen om ordrerne på vækstmarkedet - håndtering af kundernes information fra vugge til grav.
I hardwaresortimentet så man også en anden overraskelse for ikke så lang tid siden. Selskabet, der hidtil kun har solgt lagringssystemer til mindst en million kroner og ikke gad andet end store virksomheder, kom med et bette lagringssystem, AX1000. Prisen startede på blot 10.000 dollars, altså godt 60.000 kroner.
På hardwaresiden har den hårde konkurrence imidlertid ædt noget af den tidligere så store profitmargin. Derfor er det ikke så underligt, at det er på softwaresiden, som stadig er højprofitabel, at det helt store hamskifte finder sted. EMC købte i 2003 tre softwarefirmaer til en samlet værdi af 23 milliarder kroner.
Men der er tale om dristige satsninger på helt nye områder, og kaptajnen, der har ændret kurs hedder, Joe Tucci.

Dyr og arrogant
Joe Tucci overtog roret i begyndelsen af 2001. Firmaet havde da udviklet en arrogance og et prisniveau, der inviterede til øretæver - og de blev uddelt.
Tidligere års dans på roser med kæmpeoverskud var vendt til dundrende underskud, minusvækst og drastisk faldende kurser. EMC, der havde været blandt Wall Streets allerbedst præsterende it-selskaber, lignede en døende dinosaur.
Da Tucci tiltrådte, var det oven på et år med et underskud på godt tre milliarder kroner. Han skar dybt med sparekniven, men fyrede samtidig ganske kraftigt op under forskning og udvikling. I 2002 blev næsten 15 procent af omsætningen brugt til forskning.
Udviklingen blev vendt. I 2003 blev overskuddet på godt tre milliarder kroner. Den positive udvikling fortsatte ind i første kvartal 2004. Omsætningen steg knapt 24 procent, og selv fraregnet effekten af opkøbene er der tale en imponerende stigning, nemlig 13 procent. Tallet skal ses på baggrund af, at væksten på lagringsmarkedet ifølge IDC "kun" ligger på omkring syv procent.

Farlige satsninger
Men satsningen på opkøb er risikabel. Fusioner er som bekendt bekostelige og mange falder på gulvet, men EMC's topchef Joe Tucci ser ingen grund til, at hans skulle mislykkes. Han peger på, at et selskab, som IBM, der var et klassisk hardwarefirma, har fået succes som softwareleverandør.
- IBM byggede softwaresiden op på opkøb af Lotus Notes, Tivoli og Rational Software, siger Joe Tucci til Computerworld.
Han lægger dog ikke skjul på, at fusioner er hårdt for både pengepung, medarbejdere og ledelse.
- Den kulturelle del af en fusion tager længst tid - mindst fem år. Det har jeg oplevet to gange tidligere, siger Tucci.
Første gang var, da han blev sat i spidsen for den amerikanske del af Unisys, dannet via en fusion mellem Sperry og Burroughs. Anden gang, da han fik hånd om Wang, som lå underdrejet efter en betalingsstandsning. Han vendte udviklingen blandt andet gennem opkøb af ti selskaber og solgte til slut en sund koncern til hollandske Getronics.

Mange HP'er
Tuccis ændring af EMC til en højtsatsende virksomhed har givet genlyd i branchen. Faktisk så stor, at Tucci har kunnet tiltrække flere af konkurrenten Hewlett-Packards allerbedste folk, heriblandt Mark Lewis.
Hos HP havde Lewis ansvaret for lagringsdivisionen, hvis størrelse kun blev overgået af EMC. Lewis har selv otte patenter inden for lagringsteknologi. Han startede sin karriere hos Digital, der havde avanceret lagringsteknologi. Digital blev siden købt af Compaq, som nu er en del af HP.
Mark Lewis er sat i spidsen for EMC's nye softwaredivision, der gik i luften i går med 4.000 medarbejdere.

Billedtekst:
Der er enkelte mørke skyer på himlen over EMC's redningsmand Joe Tucci, nemlig den øgede tendens til, at kunderne outsourcer it-driften. Derfor kan det næppe undre, at Joe Tucci ikke er stor fan af outsourcing af it-driften, men han er fortaler for outsourcing af forretningsprocesser. EMC har selv outsourcet lønadministration.

Boks:
Opkøb
To af EMC's opkøb gælder produkter, der rammer lige i hjertekulen af Information Life-cycle Management (ILM).
Legato, som blev købt for otte millioner kroner, kan blandt andet gøre lagringen af e-mails mere intelligent, hvad enten det er Microsofts Exchange eller IBM's Lotus Domino, der bruges som mail-system. I dag lagres e-mails stort set ens, uanset om hvad der kan kaldes "dato for sidste holdbarhed" er en måned frem, eller syv år frem.
Documentum, der kostede EMC 11 milliarder kroner, lever lidt i skyggen i Danmark, men softwaren bruges af mange af verdens største koncerner til dokumenthåndtering og workflow-styring. Det handler om ustrukturerede data lige fra breve og web-sider til røntgenbilleder og videoklip.
I næste version af Documentum indbygges øget funktionalitet på lagringsområdet. toft




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere