Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.
NNIT A/S (tidligere Novo Novo Nordisk IT) har sparet penge for en række af deres kunder og øget it-kvaliteten ved brug af testværktøjer. I et enkelt tilfælde kunne en serverkonfiguration halveres.
NNIT har brugt ydelsestest gennem de sidste tre år. Det har medført besparelser på flere områder. Der er sparet Citrix-licenser, fordi det viste sig, at de anbefalede servere kunne klare mere end anbefalet.
Og en større serverkonfiguration kunne halveres, da testsystemerne kunne påvise, at serverkapaciteten var alt rigelig til at håndtere applikationen, men netværket i stedet var flaskehalsen.
I et andet tilfælde viste ydelsestest, at et nyt system gav lavere ydelse end det system, den skulle afløse. En tuning bragte det nye system op på det ønskede ydelsesnivau. Men uden test havde det været brugerne, der havde opdaget problemerne på den hårde måde.
- Vi har sparet penge for en række kunder - rigtig mange penge - på at anvende testprodukter fra Mercury Interactive, siger System Engineer Allan Schelle, der er ansvarlig for NNIT's afdeling for test.
- Ikke alene kan man bruge testsystemer til at tjekke, om hardware, applikationer og systemsoftware er korrekt dimensioneret i forhold til antal brugere. Disse systemer giver også en mulighed for, at store projekter kan gå i luften med den ekstra ro i sindet, at systemet kan klare det forventede antal brugere.
Begyndte med webapplikationer
Han fortæller, at NNIT startede med at teste de websystemer, som blev udviklet. Der var her tale om systemer som Novo Nordisk Groups intranet med 15.000 brugere.
- Der var behov for bedre og mere præcise SLA'er (Service Level Agreements, red.). Og her er der flere indgangsvinkler. Dels en belastningstest, dels dimensionering af hardware og netværk, og dels dokumentation over for tredjepartsleverandører, siger Allan Schelle.
- Vi har foretaget omkring 60 belastningstest de sidste tre år. Hver test har i alt taget mellem 10 og 400 timer, og i dag tester vi alle typer af systemer, ikke kun de webbaserede.
Han fortæller, at NNIT standardiserede på et projektforløb for udførelsen af en test, hvor der var en definitionsfase af de forskellige test, en afvikling af test og en efterfølgende analyse af resultaterne med en rapport som dokumentation. Afhængig af resultaterne af testen kan de forskellige test raffineres yderligere og gentages.
- Det er vigtigt, at alle test defineres i tæt samarbejde med projektdeltagerne, der ved, hvilke dele af systemet, der skal fokuseres på. Og er projektdeltagerne med i hele forløbet, kan det blive til en interaktiv proces, hvor systemerne kan tunes under testen. Det betyder bedre projektkvalitet.
Proaktiv systemovervågning
Allan Schelle fortæller, at de enkelte testscripts gemmes, så de senere kan bruges, hvis et system modificeres, eller dets hardware-kontekst ændres. Dermed kan systemets ydeevne tjekkes i forhold til ændringerne.
I dag er NNIT i gang med at gå skridtet videre, idet man anvender et ydelsesorienteret overvågningsværktøj fra Mercury Interactive i driften.
- Produktet Topaz giver os muligheder for at være proaktive i en driftssituation. Der anvendes samme scripts som ved ydelsestest, men de køres med jævne mellemrum for at checke driftskvaliteten i hele netværket, siger han, og fortsætter:
- Det giver os mulighed for at være proaktive i en driftssituation. Stiger svartiderne, kan vi direkte se, hvor problemet er henne, hvilket er i modsætning til den traditionelle systemovervågning, hvor man skal reagere og fortolke en alarm og derefter ræsonnere sig frem til, hvor problemet ligger henne.
Allan Schelle ser anvendelsen af Topaz som et paraplysystem over alle de forskellige former for systemovervågning, der er i NNITs kundekreds. Og det er den fase, som NNIT arbejder med nu.
På længere sigt overvejer man muligheder for direkte at kunne tune systemer ud fra test- og driftsresultater. Men her kommer et vigtigt krav ind.
- For os har det været vigtigt, at test-softwaren ikke har krævet nogen former for rapporteringsagenter installeret noget sted. Vi har meget stramme retningslinier for ændringer af systemkonfigurationer hos vores kunder, og derfor kan vi ikke lige lægge en agent på et system for at tjekke dets ydeevne.
Kunderne spørger selv om ydelsestest
Allan Schelle fortæller, at processen i NNIT-regi i dag er så langt, at brugerne selv efterspørger testværktøjer.
- I begyndelsen tog jeg selv rundt og solgte ideen i Novo Nordisk Group. Modtagelsen var positiv, specielt da vi kunne teste ydelse for mere end lige websystemer. I dag er det sådan, at iveren for at bruge testmetodikken er stigende, jo større og mere komplekse systemerne er. For det er lige det, projektlederne ønsker sig, nemlig en metode til at få ro i maven.
Billedtekst:
System Engineer Allan Schelle fra NNIT er i dag en af de to danskere, som er certificeret i ydelsestest. Ydelsestest har sparet NNIT for serverinvesteringer, softwarelicenser og har givet en kvalitetsforbedring af de testede systemer. Foto: Torben Klint
Boks:
Fakta om NNIT
NNIT A/S opstod 1. januar 1999 som et selvstændigt aktieselskab efter at have været en del af Novo Nordisk Group. På det tidspunkt havde NNIT omkring 300 ansatte og havde i 1999 en omsætning på 386 millioner kroner. I 2003 var der 682 ansatte ved udgangen af året, og omsætningen var 714 millioner kroner. Virksomheden leverer it-ydelser til Novo Nordisk Group, men også i stigende grad til eksterne kunder i biotech-branchen og den farmaceutiske branche.
NNIT var sidste år nummer 17 på Computerworlds liste over de 100 dygtigste it-virksomheder i Danmark.