Teknologisk prisgennembrud med iSCSI

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.


Den næste lagringsrevolution lurer lige rundt om hjørnet. Anvendelse af IP-netværk gør SAN billigt, og pc-teknologi gør diskene billige.

Nøgleordene er iSCSI - den nye og billige netværksopkobling af disksystemer til serversystemer og SATA-II - pc-diske med serverydeevne.
De kommende systemer baseret på disse to teknologier forventes at have en ydeevne, der nærmer sig dagens fiberopkoblede SCSI-baserede systemer. Men priserne for SATA-diske er 35 procent af dagens diskpriser, og der spares mere end 50 procent af hele lagringssystemets pris ved at anvende almindelig IP-netværksteknologi i stedet for fiberoptiske netværk, der bruges i dag. Disse oplysninger stammer fra lagringsfabrikanterne IBM og EMC, der begge er aktive i forbindelse med introduktionen af den nye teknologi.
Men hele lagringsmarkedet er lige nu ved at ændre kurs mod billigere lagringssystemer, og alle leverandører af lagringssystemer er derfor interesserede i iSCSI-teknologien.
Den blev en af de få internationale standarder for lagringssystemer tidligt i år. Efter denne standard kobles disksystemerne til serverne med helt almindelige netværkskomponenter, idet SCSI-kommandoer simpelthen er indlejret i netværkspakkerne.
Det sparer dyre fiberoptiske komponenter, idet man i teorien kan klare sig med netværkskomponenter købt i enhver Fona, men i praksis drejer det sig om at opbygge et superhurtigt separat netværk til at håndtere disksystemerne.
Dagens servere kommer alle med gigabit netværksopkoblinger, og de fleste lidt mere avancerede servere har endda to eller flere opkoblinger, så der kan kommunikeres på både et servernetværk og et iSCSI-baseret SAN på samme tid.

Windows nu med iSCSI
Det betyder i teorien, at anvendelsen af iSCSI ikke kræver serverudvidelser. Men sådan er praksis ikke helt. At integrere SCSI-kommandoer og data i netværkspakker kræver nemlig en del muskler af serveren.
Derfor vil der i nærmeste fremtid komme servere med indbyggede netværkschips, som kan klare dette slidsomme arbejde, uden at serverens cpu bliver belastet. Der er allerede nu netværkskort på markedet fra flere leverandører med en såkaldt iSCSI Offload Engine, hvilket er it-sprog for acceleratorchip.
Dertil har Microsoft allerede nu lagt iSCSI og iSCSI-administration ind i Windows. Og der også iSCSI-software til Linux-styresystemet. Specielt Windows understøttelse af iSCSI er noget, som blandt andre IDC mener, vil give et gennembrud for teknologien.

Teknologisk gennembrud
Det er teknologikonsulent Lars B. Andersen fra EMC Danmark enig med IDC i.
- Kombinationen af SATA-2 diske og servere med indbygget iSCSI-understøttelse vil give anledning til et gennembrud på markedet, hvor der reelt ikke har eksisteret teknologiske alternativer. Billige SAN-systemer vil netop betyde, at der sker en markant markedsudvikling i den lavere del af markedet,
Han mener dog, at selv om iSCSI er på vej i dag, vil det først være med den kommende SATA 2-standard, at ydelsen for disksystemer med denne form for teknologi vil komme op på et plan, der for alvor kan konkurrere med ydeevnen i systemer med fiberoptisk forbindelse.
- Naturligvis vil det betyde en fremvækst af nye storageleverandører, da systemerne dermed kommer til at bygge på rene standardkomponenter. Men det er spørgsmålet, om disse leverandører er i stand til at certificere systemerne. Det gælder både belastningsmæssigt og med de forskellige styresystemer og applikationer, siger Lars B. Andersen.

Billigere og større
Han mener, at de største kunder vil fortsætte med den eksisterende teknologi med fiberoptisk opkobling og SCSI-baserede systemer, da der her garanteres en høj ydelse.
Men der er også forbedringer på vej på dette område. Den næste generation af SCSI bliver SerialSCSI. Dagens SCSI-systemer anvender parallel transport af data, hvor det er svært at opnå meget større hastigheder end de 320 megabyte i sekundet, der er praktisk opnåelige i dag.
Fremtidens lagringssystemer bliver derfor billigere, og samtidigt bliver de større systemer hurtigere.

Billedtekst:
Der kommer flere, men billigere netværkskomponenter i maskinstuerne i forbindelse med introduktionen af iSCSI. Her kræves nemlig et separat netværk til håndtering af disktrafikken

Billedtekst:
- Kombinationen af SATA-2 diske og servere med indbygget iSCSI- understøttelse vil give anledning til et gennembrud på markedet, hvor der reelt ikke har eksisteret teknologiske alternativer, siger teknologikonsulent Lars B. Andersen fra EMC Danmark. Foto: Torben Klint

Boks:
Teknologi
iSCSI - SCSI-data og -kommandoer indpakket i IP-pakker og transporteret over et almindeligt IP-netværk. I dag en standard ved IETF (The Internet Engineering Task Force).

SCSI - står for Small Computer Systems Interface. Oprindeligt en Apple-opfindelse fra 1986, men hurtigt anvendt af serverfabrikanterne til diskopkobling. Teknologien bruges i dag i høj udstrækning til SAN- og NAS-systemer. SCSI er nemlig en intelligent bus, hvor man kan give de enkelte diske kommandoer. Det aflaster serverens cpu og betyder, at data kan hentes og lagres på intelligent vis, idet SCSI-kontrolleren selv kan optimere læsninger og skrivninger. Men SCSI bygger på en parallel busstruktur, der i dag er svær at klemme mere ydeevne ud af.

Serial ATA (SATA) har i dag en hastighed på 150 megabyte/s, hvor der er intelligent kommunikation mellem disk og controller, hvilket sparer cpu-ressourcer. Der er i version 2 mulighed for at bruge hub'er og placere diskene eksternt. Dertil kommer hot plug-muligheder og diskdetektion selv af slukkede diske. Dertil indeholder Serial ATA II mulighed for Command Queing, hvilket betyder, at der kan sendes 32 instruktioner til disken, som derefter behandler dem intelligent. Det kunne for eksempel være en samling læseinstruktioner, som sorteres således, at disken flytter læse/skrivehovederne mindst muligt, hvilket giver 25 procent bedre ydelse end parallel ATA ved blandede skrivninger og læsninger.
Alt sammen ting, der er nødvendige i SAN-sammenhæng, hvor den gamle standard Parallel ATA slet ikke kunne være med. Hastighederne for SATA er på vej op til 300 megabyte/s, hvilket er sammenligneligt med den hurtigste SCSI-standard, der leverer 320 megabyte/s.




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udbudsjurist til Danmarks største IT-udbud

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analyst med flair for test
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere