Brug trygt Linux

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. maj 2004.


Novells Linux-topchef Richard Seibt er overbevist om den lysende fremtid for Linux, hvor han ser Linux-distributørernes rolle som en form for it-væksthuse. Det er på trods af Linux-sagsanlæg i milliardklassen fra Unix-leverandøren SCO.

Af J.O.S. Svendsen
j.svendsen@computerworld.dk
Det seneste år har der hersket Linux-krig på serverfronten, siden SCO i marts 2003 lagde sag an mod IBM for at have misbrugt Unix-kildekoden til at putte nye egenskaber ind i Linux-styresystemet. Og på det sidste er også Linux-kunderne kommet i SCO's sagsøgelys.
Richard Seibt, President for Novell SuSE i EMEA-området (Europa, Mellemøsten og Afrika) er dog slet ikke urolig:
- Vi har naturligvis foretaget en risikovurdering. For det er en situation, som hverken vore kunder, vi selv eller branchen kan være tjent med. Vi mener ikke, at SCO har noget som helst at komme efter, og derfor kompenserer vi Novells Linux-kunder for udgifter, som de måtte have i forbindelse med et eventuelt SCO-søgsmål. Vi har valgt at lægge det ind i vores service-aftale med store internationale kunder, fordi det er totalt urealistisk, at SCO sagsøger mindre kunder uden amerikansk repræsentation.
Årsagen er, at der så stor forskel på rettighedslovgivninger i verden, at SCO simpelthen ikke kan gå uden for USA uden først at have vundet sagen her, siger Richard Seibt.
Han fortæller, at Novell har foretaget en rundspørge blandt sine Linux-kunder, hvor 83 procent har svaret, at de ikke havde nogen betænkeligheder ved at anvende Linux i deres virksomhed, selv om SCO har raslet med sablen.
- Det efterlader en del kunder med betænkeligheder, som vi i dag arbejder på at fjerne. Jeg kan ikke kommentere løbende retssager, men det var Novell, der solgte Unix-kildekoden til SCO, og vi ved præcis, hvad vi har solgt. Det vil vi få bevist i retten. Derfor bør ingen være urolig.
Styrken i open source
Ud over Novell tilbyder HP også kompensation til kunder, der kommer i SCO's sigtekorn, mens IBM og Intel bidrager til et støttefond.
Richard Seibt fortæller, at hele affæren har været en opvågning for branchen, men også en styrkelse af hele open source-bevægelsens kommercielle del. Efter hans mening er en Linux-distributør i dag mere end bare en virksomhed, der pakker samlinger af open source software på cd'er.
- I dag er en Linux-distributør også en forretningsudvikler. Er der ikke et open source-projekt på et område, hvor der er et kommercielt behov, går vi ind og hjælper. Det kan være med ressourcer, det kan være direkte støtte. Og det er her styrken ligger i open source. Den rigtig gode idé. Den anderledes idé. Den har mulighed for at komme frem og op. Det sker ikke i closed source, siger Richard Seibt.
Han mener, at frodigheden inden for open source netop er sund, da denne egenskab netop giver closed source-udviklerne udfordringer. Dertil er open source ofte meget hurtig til at acceptere internationale standarder, hvilket gavner hele it-branchen, hvor der ellers ofte er en tendens til at holde fast i egne lukkede standarder, ifølge Richard Seibt.
Han betragter den indbyrdes rivalisering mellem Red Hat og Novell som sund.
- Vi har tætte forhold til alle de store leverandører i branchen, og ingen af dem er interesserede i monopollignende tilstande for Linux-distribution. Der er heller ingen af dem, som er interesseret i at certificere deres produkter med mere end to Linux-distributioner. Derfor er det meget usandsynligt, at vi eller Red Hat skulle blive købt af for eksempel IBM, siger Richard Seibt.
- Det er muligt, at SCO giver støj lige i øjeblikket, men alle kan trygt bruge Linux, der er simpelthen ingen grund til at lade være, mener han.

Billedtekst:
- Det var Novell, der solgte Unix-kildekoden til SCO, og vi ved præcis, hvad vi har solgt. Det vil vi få bevist i retten. Derfor bør ingen være urolige, siger Richard Seibt, President for Novell SuSE i EMEA-området (Europa, Mellemøsten og Afrika).
Foto: Torben Klint

Boks:
Fup og fakta om open source
Open source-software er anti-kommercielt:
Nej. Open source-miljøet er ikke anti-kommercielt, selv om dele af det bekender sig til en filosofi om, at software bør være gratis, og selv om der findes masser af gratis open source-software. I open source-sammenhæng betyder "free" i den engelske betydning ikke gratis, men fri - at ingen kan lægge restriktioner på den eller påberåbe sig eneret til den. Faktisk lever en del virksomheder af at supportere og distribuere - mod betaling og pænt pakket ind - open source-software.

Open source er det samme som Linux:
Linux er blot et af de mest kendte open source-programmer. Open source-programmer kan være alt fra spil over bibliotekssystemer til browsere og ERP-systemer. Der findes også web-bøger i open source-format, som alle har ret til at redigere i og videredistribuere.

Open source er lig med åbne standarder:
Nej. En åben standard betyder en internationalt vedtaget standard, som for eksempel måleenheden en meter eller web-standarden XML, og kan som sådan ikke ændres. Et open source-program kan være bygget på programmørens helt egen-opfundne standarder. Men det kan selvfølgelig have indflydelse på udbredelsen, så mange open source-programmer vedkender sig internationale standarder som for eksempel XML. Og rent faktisk er open source en drivende kraft bag mange standardiseringsbevægelser.

Open source er et spørgsmål om "enten-eller":
Nej. De færreste organisationer eller virksomheder har et rent open source-miljø. Open source-programmer som OpenOffice kan sagtens blandes med proprietære programmer - og bliver det som regel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere