Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. marts 2004.
Erik Bonnerup, medlem af strukturkommissionen, og Århus-borgmesteren Louise Gade advarer mod it-investeringer i strukturreformen, hvis de ikke samtidig giver sig udslag i personalebesparelser.
Erik Bonnerup, medlem af strukturkommissionen, er ude med krabasken efter it-branchen i forbindelse med debatten om strukturreformen og den nødvendige it-infrastruktur.
- Jeg ville ønske, at it-folk talte lidt mindre om, hvor meget der skal til, og mere om, hvad der skal til. Hvorfor melder man for eksempel ikke klart ud, at der kan høstes besparelser i form af færre ansatte. Man går rundt som katten om den varme grød, sagde Erik Bonnerup, da han i sidste uge talte på IT-Brancheforeningens årsmøde i København.
Strukturreformen var i centrum for årsmødet, der havde trukket omkring 240 deltagere til den gamle børsbygning.
Ifølge Erik Bonnerup viger det offentlige selv gang på gang tilbage for at tage den effektivisering af it, som erhvervslivet ikke kunne være foruden.
Besparelser forsvinder
Også Århus' borgmester Louise Gade (V) kom ind på tabuet i det offentlige.
- Strukturreformen vil medføre større og mere it-kompetente kommuner, men de vil også står over for nogle udfordringer og især én: At kunne realisere de facto besparelserne af de massive investeringer, vi i de kommende år gør i it, sagde Louise Gade.
- Det er noget, vi i dag er rigtig dårlige til. Der er en tendens til, at besparelsen forsvinder indad i systemet som usynlige kvalitetsforbedringer, tilføjede borgmesteren.
For dyr ToldSkat
Erik Bonnerup brugte Told- Skat som eksempel på tabuet. I forhold til Norge og Sverige bruger Danmark en til to milliarder kroner mere årligt på skatteområdet.
- Men det tager man ikke en diskussion om. Efter min mening kunne man godt spare mennesker, men man gør det ikke, sagde Erik Bonnerup.
ToldSkat har for nylig bebudet, at det dybt forældede system omsider skal udskiftet, men har afvist tale om personalebesparelser.
I forbindelse med strukturreformen er der flere overordentligt alvorlige beslutninger på it-fronten, som politikere skal tage, og it-folket acceptere, mener han.
Borgere gider ikke vente
Svaghederne i det nuværende system, hvor politikerne viger udenom, fremgår ifølge Erik Bonnerup skræmmende tydeligt af situationen med de elektroniske patientjournaler (EPJ).
- Der udvikles på over 50 EPJ-systemer. 14 amter kunne ikke blive enige, sagde Bonnerup.
Louise Gade kritiserede også det nuværende niveau for digitale borgervendte tjenester.
- Det er så latterligt lidt, vi har nået i dag, at det ikke batter. Vi risikerer, at når vi er parate, så gider borgerne ikke længere, sagde Louise Gade.
Billedtekst:: IT-Brancheforeningens direktør, Jakob Lyngsø, fik ved årsmødet tildelt IT-prisen, som er indstiftet af it-mediekoncernen IDG, der blandt andet udgiver Computerworld. Prisen - en lille sofa i granit - blev overrakt af Frank Jensen (S), tidligere minister og modtager af IT-prisen. Kunstneren bag skulpturen er billedhuggeren Poul Isbak. Prisen gives for indsats som bannerfører for dansk informationsteknologi i ind- og udland. Foto: Hans Juhl