Salg af IO Interactive vækker blandede følelser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. marts 2004.


Forskning og udvikling forsvinder normalt fra salgslandet, påpeger professor. Andre betegner salget som en succes for Danmark.

Salget af den danske computerspil-producent IO Interactive for en kvart milliard kroner til britiske Eidos vækker blandede følelser herhjemme. Midt i jublen over, at endnu et dansk teknologiselskab er så godt, at udlandet vil købe, påpeger professor Steen Thomsen på Handelshøjskolen i København medaljens bagside.
- Al erfaring - alle empiriske undersøgelser - viser, at forskning og udvikling lægges tæt på hovedkontoret i købslandet, siger professoren og tilføjer:
- Erfaringen viser også, at den udenlandske ejer typisk lukker først ned i "kolonierne", hvis der opstår økonomiske problemer. Herhjemme har vi for eksempel set både Intel og Cisco lukke opkøbte selskaber relativt kort efter.
Salget af softwareselskabet Navision til Microsoft for op mod 11 mia. kr. er endnu for nyt at drage konsekvenser af, mener professoren.
- Men der er en risiko ved salg til udlandet, og det er galt, hvis vi blot er blåøjede, siger Steen Thomsen.
Videnskabsminister Helge Sander mener, at der er eksempler, der peger begge veje. Men ifølge ham giver sådanne opkøb andre muligheder for Danmark.
Ministeren mener, at det bringer arbejdspladser i fare, hvis man vil "bygge høje mure om Danmark". Man må deltage i den internationale udvikling også for at få adgang til finansmarkederne.
Hos direktøren for IT-Brancheforeningen, Jakob Lyngsø, vækker salget først og fremmest en national stolthed.
- Vi skal udvikle flere af den type virksomheder. Salg skaffer også valuta til Danmark, siger Jakob Lyngsø. Han påpeger dog, at det er afgørende, at der fortsat arbejdes på at gøre det attraktivt for de udenlandske ejere at bibeholde udvikling i Danmark.

Billedtekst:
- Al erfaring viser, at forskning og udvikling lægges tæt på hovedkontoret i købslandet, siger professor Steen Thomsen, Handelshøjskolen.
Foto: Scanpix

boks:
Vejen til verdenstoppen
Det var ambitionen om at blive en af verdens største og allerbedste spiludviklere, som førte til salget af danske IO Interactive til britiske Eidos for 256 mio. kroner. Kun de allerstørste vil nemlig overleve i fremtidens konkurrence, mener selskabets administrerende direktør og medejer, Janos Flösser.

Eidos hører til blandt verdens største udviklere og udgivere af computerspil og har blandt andet distribueret Hitman-spillene. Flere andre spilselskaber har været ude med købstilbud til IO Interactive, der blev berømt på spillet Hitman, men er blevet afvist.
- Vi har samme syn på 3D-spil, samme syn på industrien og samme ambitioner om at placere os allerøverst i branchen, siger IO Interactives administrerende direktør, Janos Flösser, til Computerworld Online.
En stærk kapitalpartner er en også en forudsætning for at komme i toppen, påpeger han. Således koster det nemt mellem 20 millioner kroner og 40 millioner kroner at udvikle et kvalitets 3D-spil, hvis det skal udgives til både pc, Sonys Playstation 2, Nintendos Gamecube og Microsofts Xbox.
- Vi får desuden lettere adgang til teknologi og har nu direkte adgang til den nyeste konsolteknologi, siger Janos Flösser.
Salget forgylder Egmont-koncernen, der ejer 40 pct. af IO Interactive, en lang række nøglemedarbejdere i firmaet samt selskabets stiftere. Ifølge Computerworld Onlines oplysninger vil hver stifter få et tocifret millionbeløb.
Hitman 2 er solgt i over tre millioner eksemplarer, og selskabets seneste spil, Freedom Fighters, er blevet modtaget med jubel af alverdens spilanmeldere. Spillet nærmer sig en million solgte eksemplarer, og det har dermed tjent sig selv rigeligt ind. Det danske spilleselskab toppede i 2003 Computerworlds liste over landets dygtige it-virksomheder. Vækst og resultat indgår som kriterier for valget.
I forbindelse med salget, der træder i kraft 31. marts, oplyses, at de 140 medarbejdere selskabet har i Danmark, forbliver her.

Af Casper Thomsen og Dan Jensen
Computerworld Online




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere