Kraftig kritik af Sanders antenne-forslag

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.


Videnskabsministeren har foreslået at udvide et eksisterende register til også at omfatte kommende radioantenner og gøre registret offentligt tilgængelig. Forslaget møder hård kritik. Der er risiko for, at registret vil indeholde forældede oplysninger, og forslaget skaber ny dobbeltregistrering, lyder advarslerne.

Selv om der er bred opbakning bag hensigten med videnskabsminister Helge Sanders forslag til etablering af større åbenhed om mobilantenner, advarer blandt andre Kommunernes Landsforening (KL) mod ministerens løsning. Kritikerne er bekymrede for, at der kommer til at ligge upræcise eller forældede informationer i det udvidede register, som IT- og Telestyrelsen efter forslaget skal stå for.
Vinterens debat om eventuelle sundhedsrisici ved mobilantenner skabte ikke meget klarhed om, hvorvidt radiobølgerne er farlige eller ej. Derimod stod det lysende klart, at såvel kommuner som borgere ønsker informationer om, hvor antennerne er, og hvor de er på vej.
Det fik i slutningen af december videnskabsminister Helge Sander til at udsende et ændringsforslag til den såkaldte mastelov i høring. Formålet er at skabe, hvad der kaldes, gennemsigtighed om placeringen af etablerede og kommende radioantenner ved at give kommuner og borgere adgang til information om deres positioner. Dette er der bred opbakning til. Men ministeren foreslår at etablere denne gennemsigtighed ved at få mobilselskaberne og andre, der sender via radioantenner, til at indberette eksisterende antenner til IT- og Telestyrelsens database over planlagte antenner.
Masteloven blev til i slutningen af 90'erne, hvor det var andre forhold end radiobølgernes eventuelle skadevirkninger, der vakte bekymring i forbindelse med mobiltelefoni. Loven skulle forhindre, at landskabet blev skæmmet af unødvendige master, efter at antallet af mobilselskaber var øget fra to til fire.
Loven skulle få operatører af radioantenner til at dele positioner på master og bygninger, og samtidig oprettede IT- og Telestyrelsen en database over positioner, hvor operatørerne planlægger at etablere master i løbet af de næste fem år. Dermed kan styrelsen for eksempel foranledige, at et mobilselskab opfører en kraftigere mast, som er forberedt til at bære udstyr fra andre selskaber, der har planer i samme område.
Det er dette register, som ministeren vil udvide med registrering af eksisterende master
Kraftig modstand
Det er flere parter, med KL i spidsen, skepstiske overfor, fordi de finder, at der dermed indføres dobbeltregistrering.
Kommunerne har nemlig i forbindelse med byggesagerne allerede flere informationer om de eksisterende antenner, end det påtænkte register kommer til at rumme. KL vender sig derfor som det udtrykkes "kraftigt imod" denne del af forslaget, som foreningen mener vil skabe en masse besvær og problemer.
- Det vigtigste er, at oplysningerne er præcise. Derfor må informationerne om mobilselskabernes planer integreres i de registre, som Kommunernes tekniske forvaltninger vedligeholder. Kun på den måde sikrer vi, at oplysningerne opdateres. Det kan gøres ved at lade registret over planlagte antenner hos IT- og Telestyrelsen blive tilgængeligt for kommunerne, siger kontorchef Eske Groes fra KL.
Også Erhvervs- og Boligstyrelsen under Økonomi- og Erhvervsministeriet er skeptisk over for registreringen af etablerede master hos IT- og Telestyrelsen.
- På kort sigt kan det være en løsning til hurtigt at skabe åbenhed, men i løbet af et halvt til et helt år bør disse oplysninger gøres til en del af Bygnings- og Boligregistret i Danmark, som i forvejen rummer et væld af informationer om de enkelte ejendomme. Dette kan gøres enkelt ved at tilføje en kolonne for eksisterende antenner og en for påtænkte, siger kontorchef Per Smed fra Erhvervs- og boligstyrelsen.
Alt skal med
Teleselskaberns brancheorganisation mener, det er en god ide at lytte til KL's indvendinger.
- Mobilselskaberne kan godt acceptere at indberette eksisterende antenner til IT- og Telestyrelsen, men det harmonerer jo ikke med tankerne om at etablere en fælles indgang til alle offentlige, digitale informationer, siger direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikationsindustrien.
Brancheorganisationens bestræbelser i forbindelse med ændringsforslaget har overvejende drejet sig om at få alle relevante radioantenner med i registrene. Det indebærer, at lokalradio- og tv-antenner samt udstyr til de landmobile radionet som taxiselskaber, vognmænd og redningskorps benytter, skal med i registrene. Desuden ønsker brancheorganisationen at undgå, at registrene indrettes, så det er muligt at skaffe sig et samlet overblik over de enkelte selskabers fremtidsplaner. Borgerne bør ifølge Telekommunikationsindustrien kunne få at vide, om der er planlagt antenner på en given position, men ikke hvilket selskab, der har disse planer.

Billedtekst: Videnskabsministerens forsøg på at skabe åbenhed om mobilmaster harmonerer ikke med tankerne om at etablere en fælles indgang til alle offentlige, digitale informationer, lyder kritikken blandt andet. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere