Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. januar 2004.
Det er lykkedes at fremstille en switch, der kan sortere enkelte bit ud af en datastrøm, når der sendes på en enkelt bølgelængde lys over et fiberkabel.
Optisk teknologi
En ny teknologi gør det muligt at dirigere enkelte bitstrømme, der bliver sendt via laser i et lysfiberkabel, i forskellige retninger. Dermed kan man fremstille en ny type optisk switch, som på bit-niveau kan føre dele af datastrømmen ud, selv om der udelukkende sendes på en enkelt bølgelængde.
Der eksisterer allerede optiske switche i dag, men de piller typisk en eller flere hele datastrømme ud af den samlede signalstrøm. Dette gøres ved et filter, som frasorterer eller tilføjer lys af bestemte bølgelængder eller "farver". Det forudsætter, at det signal, der overføres er multiplexet sammen af datastrømme, som overføres på forskellige bølgelængder. Denne type multiplex-udstyr er forholdsvis dyrt.
Den nye teknologi arbejder på grundlag af en tidsbestemt laserpuls, der gør det muligt at bestemme, hvornår en bitstrøm begynder og slutter, når der overføres på en enkelt bølgelængde lys. Dermed ved switchen, hvornår den skal sende en del af overførslen i en anden retning. Da det desuden er lykkedes at foretage denne switching ved en overførselshastighed på 160 Gbit/s, opnår man den samme ydelse, når der overføres på en bølgelængde, som man hidtil har nået ved at multiplexe 16 bølgelængder sammen.
Hovedudfordringen ved den nye teknologi ligger i, at switchen skal kunne bestemme en bit hvert 100. picosekund svarende til 0,0000000001 sekund.
Den nye optiske switch har fået tildelt akronymet TD-OADM (Time Domain Optical Add-Drop Multiplexer). Teknologien er blevet til i Siemens' udviklingsafdeling i samarbejde med British Telecom og det tekniske universitet i Eindhoven i Holland - delvist finansieret af EU-midler.