Fiberoptiske forbindelser på vej ud i landet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. januar 2004.


Udstyret til lysfiber-forbindelser er nu ved at være teknologisk og økonomisk realistiske. Det viser både TDC's opgradering af nettet og
Vridsløselille Andelsboligforenings etablering af fiber til hver husstand.

Fiber ud til brugerne
Lysfiber-forbindelser ud til skrivebordene i virksomhederne og til pc'erne i hjemmene er ved at blive en realistisk mulighed.
Det viser udmeldinger, som henholdsvis TDC og en større andelsboligforening er kommet med. Der er nu en forventning om, at det udstyr, som skal koble brugerne på lysfibernettet, er ved at komme ned i et prisleje og en enkelhed i anvendelsen, som gør denne løsning realistisk.
TDC investerer, hvad selskabet kalder "et større trecifret millionbeløb" i at udbygge infrastrukturen over hele landet, så det bliver muligt at lægge lysfiberkabler ud til virksomheder og andelsboligforeninger. Udbygningen skal foregå over de næste fire år og omfatter cirka 100 byer over hele landet.
- Priserne på udstyr til denne type løsninger er faldet. Der er nu ved at være løsninger, der fører fiberen helt ud til brugeren, men endnu er de ret dyre. Vi forventer dog yderligere prisfald på op til en halvering på årsbasis. I første omgang forventer vi dog at skulle levere fiberforbindelser til virksomheder og på lidt længere sigt til boligforeninger, siger Lars Torpe Christoffersen, der er administrerende direktør i TDC Totalløsninger.
Til private forventer TDC-direktøren, at de kobber-baserede DSL-løsninger et stykke tid endnu vil opfylde behovet.
- Hastigheden på kobber-teknologierne bliver stadig forøget med faktor tre. Fiber bliver først aktuelt til private, når der er applikationer, der kræver mere båndbredde. Video on demand kan muligvis udvikle sig til at blive sådan en applikation, siger han.

Fremsynet, men endnu dyrt
Vridsløselille Andelsboligforening vest for København har netop godkendt et projekt, der skal give 259 husstande hver deres lysfiberforbindelse. Holder planerne, vil forbindelserne blive sat i drift til juni i år. Boligforeningen har sat konsulentfirmaet Carl Bro til at stå for projektet, og selve netværket, der både skal levere internet-forbindelser og IP-telefoni, skal etableres af Swedia Networks.
- Vi etablerer et centralt hovedkrydsfelt, hvorfra fibrene lægges ud til de enkelte husstande. Her bliver opsat bokse, der går under betegnelsen Digital Residential Gateways eller DRG'er, som rummer interfacefunktionerne til fibernettet plus et batteri, der gør det muligt at føre IP-telefonsamtaler under strømafbrydelser af op til halvanden times varighed. Det er denne type udstyr, der nu er kommet ned i pris til godt og vel en tusindkroneseddel og dermed gør denne type løsninger mere realistiske, siger chefkonsulent Carsten Wer-ner Lund fra Carl Bro.
Boligforeningen har dog først og fremmest valgt at lægge fiber ud til boligerne for at fremtidssikre deres løsning og for at markere bebyggelsen som fremsynet. Først derefter er der set på prisen.
- Det bliver ikke ligefrem billigt. Budgettet er på fire millioner kroner, og det giver en etableringspris på 18.000 til 20.000 kroner pr. husstand, siger Carsten Werner Lund.
Løsningen til Vridsløselille Andelsboligforening bygger på DRG-bokse fra Ericsson, men ud over den svenske producent er selskaber som Alcatel og Siemens samt det Intel-ejede Giga blandt dem, der udvikler denne type udstyr.

Billedtekst: - I første omgang forventer vi at skulle levere fiberforbindelser til virksomheder og på lidt længere sigt til boligforeninger, siger Lars Torpe Christoffersen, der er administrerende direktør i TDC Totalløsninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere