Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. januar 2004.
Verdens største computer er den klynge-baserede Earth Simulator, der her i vinter demonstrerede en simulering af det globale vejr, som er finmasket nok til at følge orkaner.
Klynge-teknologi
Verdens største supercomputer, den såkaldte Earth Simulator, der er placeret i Yokohama i Japan, satte nye standarder inden for klimasimulering, da man i vinter kunne vise en model, der gør det muligt at følge orkaners udvikling i et globalt perspektiv.
Tidligere globale simulationer har delt jordens overflade op i stykker på 100 kvadratkilometer. Den nye klyngebaserede supercomputer gør det muligt at arbejde med en model, der består af stykker på ti kvadratkilometer. Dermed er det muligt at følge orkanernes opståen og vandringer - de har endog et lille øjeformet ikon i den globale klimasimulering.
NEC står bag
Det er den japanske producent NEC, der står bag supercomputeren, som blandt andet blev til ud fra inspiration fra klimakonferencen i Kyoto i 1997. Den består af en klynge af 640 såkaldte noder, der hver omfatter otte processorer, således at supercomputeren er i stand til at arbejde på 5.120 processorer på en gang. Maskinen har en kapacitet på 40 Teraflops.
- Dette er et område inden for computing, der svarer til Formel 1 inden for racerløb. Det er nærmest skræmmende at befinde sig i computernes hal, der fylder det samme som fire tennisbaner. Arkitektonisk er den væsentligste forskel - ud over størrelsen - i forhold til almindelige pc'er, at der er væsentlig større båndbredde mellem processorerne og hukommelsesfunktionerne. Supercomputeren er optimeret til at kunne foretage beregninger hurtigt på grundlag af dataene i hukommelsen, og dermed er den velegnet til simuleringer, siger dr. Jörg Stadler fra NEC's europæiske center for højkapacitets-computing i Düsseldorf.
Netværket til processornoderne har en båndbredde på 7,8 Tbit/s.
Over århundreder
Simuleringsmodellen af jordens klima arbejder med data, der dækker de sidste 200 år. Dermed skulle der være et rimeligt grundlag at lave fremskrivninger af klimaudviklinger på, og der er allerede lavet eksperimenter, der fremskriver den nuværende udvikling over de næste 50 år. Earth Simulator foretager mere præcise forudsigelser om vejret 180 dage frem i tiden.
Ud over klimasimulering benyttes supercomputeren i Yokohama til beregninger til den farmaceutiske industri og til opgaver for den japanske regering. Mange af de øvrige supercomputere i verden benyttes overvejende af militæret: Det kan for eksempel dreje sig om simuleringer af kernevåbensprængninger i en tid, hvor prøvesprængninger er upopulære.
Billedtekst:
Det er nærmest skræmmende at befinde sig i computernes hal, der fylder det samme som fire tennisbaner.
Klynge og grid
En klynge er en flok computere, der er sammenkoblede med henblik på at dele arbejdsopgaver og data.
Et grid er en specialiseret klynge, hvor hver computer i klyngen har lokale data. Derved kan alle computere udføre deres opgave samtidigt, hvorved store regnehastigheder kan opnås for hele klyngen.