Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. december 2003.
Efter at have været hæmmet af uenighed mellem ejerne er Sonofon efter Telenors overtagelse klar til yderligere opkøb og lancering af ny teknologi.
I september i år kulminerede lang tids strid mellem Sonofons ejere med, at den administrerende direktør gennem fem år, Ulrik Bülow forlod selskabet. Uenigheden mellem amerikanske Bell South og norske Telenor, der i 2001 købte GN Store Nords dominerende ejerandel, kom for alvor frem i lyset kort efter det norske selskabs indtræden i selskabet, da Sonofon endte med ikke at søge licens til næste generation af mobiltelefoni, 3G.
På det tidspunkt blev det klart, at Telenor og Bell South havde forskellige ambitioner med og forskellig vilje til at investere i Sonofon. Grundlæggende ville amerikanerne helst ud af det europæiske mobilmarked.
Uenigheden om Sonofons fremtid har således kørt godt to år, hvor det har set ud som om, amerikanerne har brugt aktionæroverenskomsten til at blokere for Telenors ønsker om at samordne driften i det danske mobilselskab med driften af Telenors øvrige mobilaktiviteter rundt om i Europa.
Nu har Telenor så købt Bell Souths 46,5 procent andel af Sonofon for 3,05 milliarder danske kroner kontant. Dermed er der lagt op til, at Sonofon kan føre en mere aggressiv kurs inden for Telenor-familien - både hvad angår opkøb og teknologi.
Ny teknologi
Teknologisk meldte Telenors repræsentant i Sonofons bestyrelse, Morten Karlsen Søby ud allerede ved annonceringen af overtagelsen, at Sonofon som det første danske selskab vil udbyde den såkaldte EDGE-teknologi, der tredobler kapaciteten på de eksisterende GSM-net.
Dermed vil selskabet kunne tilbyde tjenester, der ligner 3G. På længere sigt ventes det dog, at det bliver nødvendigt for Sonofon at skaffe sig adgang til 3G-teknologi - enten ved at indgå aftaler med 3G-selskaber eller ved at opkøbe et af dem.