Formuen investeres med it og håndkraft

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. november 2003.


INVESTERINGSVÆRKTØJ: Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) har taget et nyt it-program i brug til investeringsrådgivning baseret på nobelpristageren Markowitz' såkaldte Asset Allocation-teori. Men værktøjet anvendes i dialog mellem kunden og investeringsrådgiveren.

Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) er på trods af kun en enkelt filial i København en "full blown"-bankforretning. Markedsandelen er blot et par procent, da de fire danske hovedbanker traditionelt sidder solidt på markedet. Derfor har SEB valgt at gå ind i nichen formueforvaltning, hvor det er målet at blive førende.
Det er i sig selv en udfordring med de seneste års vældige styrtdyk i aktiekurserne. Noget, mange danske privatinvestorer har kunnet følge og mærke på nært hold med direkte tab i deres værdipapirer. En bedre styring af risikoen er vejen frem. Det er ikke nyt, det forsøger alle, som investerer
- og det har de altid gjort. Men et nyt it-rådgivningssystem skulle kunne beregne og illustrere risikoen bedre i investeringerne.
- Den vigtigste beslutning for en investering er fordelingen af de forskellige typer aktier og obligationer. Det er her, der skal bruges flest kræfter i investeringsrådgivningen, og det er her, vi bruger det nye it-system, som vi har kørt test og udvikling på for Bankernes EDB Central (BEC), siger investeringschef Torben Vang-Larsen, SEB Private Bank.
Der er i princippet blot tale om en avanceret lommeregner, som viser tekniske nøgletal og de forventede
udsving i papirerne i forhold til, hvordan man tror, fremtiden udvikler sig. Det er beregninger, som man altid har gjort med egenudviklede regneark på ryggen af økonomiske teorier.

Kompliceret regnestykke
- Selv om vi har lært teorierne i skolen og på universiteter, så kræver det et avanceret it-system for at kunne beregne den præcise fordeling af de mange forskellige papirer i forhold til investors investeringshorisont og risikovillighed, siger Torben Vang-Larsen.
Det er et kompliceret og stort regnestykke, som bygger på nobelpristageren Harry M. Markowitz' såkaldte Asset Allocation-teori. En økonomisk analysemodel, der beregner den optimale sammensætning af investeringer baseret på historiske data. Det positive er ifølge Torben Vang-Larsen, at modellen viser sig at holde meget godt i praksis - med en 95-99 procent sandsynlighed. Selv når bunden går ud af markedet, slipper man igennem med skindet på næsen.
Amerikaneren Markowitz' teorier var også kendt, da dotcom-bølgen kollapsede og rev Nasdaq ned for tre år siden. Når det alligevel gik så galt, så var det, fordi mange mennesker var begyndt selv at købe aktier, samtidig med at det finansielle system hoppede med på vognen, startede mange teknologiinvesteringsforeninger, som solgte godt. Det var en meget høj teknologirisiko, og det viser Markowitz-teorien også.
- Systemet er ikke velegnet til selvrådgivning af kunderne på nettet. Vi skal ind med den menneskelige rådgivning, og vi har det på skærmen som et værktøj, når vi mødes med kunden, siger Torben Vang-Larsen.
Det starter med to spørgsmål, investeringens horisont og investorens erfaring og baggrund om risikovillighed. Herfra tager it-systemet og rådgiveren over med et forslag til investeringen.

Billedtekst:
- Selv om vi har lært teorierne i skolen og på universiteter, så kræver det et avanceret it-system for at kunne beregne den præcise fordeling af de mange forskellige papirer i forhold til investors investeringshorisont og risikovillighed, siger Torben Vang-Larsen, investeringschef, SEB Private Bank. Foto: Torben Klint

Boks:
SEB
SEB Private Bank er en del af Skandinaviska Enskilda Banken A/S, ejet af den svenske Skandinaviska Enskilda Banken (SEB). SEB Private Bank kalder sig Nordens største rådgiver af privatpersoner, selskaber og fonde og Nordens største kapitalforvalter med 1.100 ansatte og 900 milliarder kroner under forvaltning. SEB startede i Danmark i 1997 og har i øjeblikket følgende divisioner:
- SEB Asset Management med kapitalforvaltning, institutionelle klienter, investeringsforeningen SEBinvest samt private banking (SEB Private Bank), der er kapitalforvaltning, rådgivning og værdipapirhandel for privatpersoner. Der er 70 medarbejdere på kontoret, som også er bankens eneste fysiske filial, i Landemærket, København.
- Divisionerne SEB Merchant Banking, SEB Securities Services, SEB Finans, SEB A/S, SEB Kort og Enskilda Securities.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere