Flere vil arbejde mobilt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. september 2003.


Der kommer stadig mere mobilitet i arbejdslivet, og det vil øge forbruget af trådløs data i takt med, at den mobile båndbredde stiger, og med at det bliver enklere at overføre data-applikationer over trådløse forbindelser. Analyseinstituttet IDC forudser, at i løbet af et til to år vil antallet af medarbejdere i Vesteuropa, der benytter trådløse og bærbare og håndholdte teknologier i deres arbejde, overstige antallet af medarbejdere, som arbejder ud fra en fast opkoblet stationær arbejdsplads.
Det betyder ikke, at størstedelen af den danske arbejdsstyrke på en given dag et par år ind i fremtiden befinder sig på landevejen i bil eller arbejder ved bærbare i intercitytog eller flyvemaskiner. Tværtimod forlader en stor gruppe stort set aldrig virksomheden i arbejdstiden, men de benytter alligevel mobilt udstyr, så de har alle ressourcer til rådighed - også når de er sammen med andre i deres arbejdsmiljøer eller i mødelokaler.
IDC's såkaldte Mobile Working-analyse og forudsigelse for Vesteuropa anslår, at andelen af arbejdsstyrken, der benytte mobile og trådløse faciliteter i 2005 vil udgøre godt 90 millioner mennesker i Vesteuropa. Dette tal vil dermed have oversteget antallet af såkaldt ikke-mobile medarbejdere, som der vil være i omegnen af 80 millioner af. I år er der efter IDC's beregninger endnu en håndfuld millioner brugere færre af mobile faciliteter, end der er non-mobile.
Herhjemme er dette skift allerede sket, idet mere end halvdelen af arbejdsstyrken sidste år benyttede mobile faciliteter, og denne andel ventes at stige yderligere frem til 2007.

Vækst i trådløs
Hidtil har udviklingen i forbruget af trådløse data ikke levet op til forudsigelserne. Det tilskriver IDC de sidste år pressede økonomiske situation. Men disse forhold er på visse områder begyndt at virke fremmende for brugen af trådløse og mobile teknologier.
Således overvejer en del firmaer at begrænse omkostningerne og at effektivisere ved at lægge afdelinger i områder af landet, hvor lønniveauet er lavere eller at lade flere medarbejdere arbejde hjemmefra. Fleksibilitet er nøgleordet her. Som et eksempel ser man i dag ofte, at serviceteknikere, der tager ud til kunderne og foretager installationer og reparationer, ikke længere møder i firmaet, men henter dagens opgaver på deres trådløse enhed, når de sætter sig ud i deres bil om morgenen.
IDC's analyse deler den mobile arbejdsstyrke op i tre grupper: De, der har et fast arbejdssted i deres virksomhed, men som alligevel benytter mobile og trådløse faciliteter, dernæst de, der arbejder ude i marken, og endelig de, der arbejder med deres hjem som base.
Langt den største gruppe er dem, hvis arbejdsdag er centreret om deres virksomhed, men som alligevel benytter mobile faciliteter. Denne gruppe kommer til at vokse de næste år. Den samme udvikling ventes i Danmark, hvor denne gruppe sidste år bestod af et antal på et stykke under en million mennesker, mens det om fire år ventes at være kommet godt og vel over.
For denne gruppe viser analysen, at et stigende antal medarbejdere tilbringer store dele af deres arbejdstid andre steder end ved deres skrivebord eller ved en anden fast placering, men de har stadig brug for fuld adgang til firmaets dataressoucer.
I Danmark ventes antallet af brugere af mobile faciliteter, som ikke forlader virksomheden i arbejdstiden, at være blevet nærmest fordoblet i 2007.
Den del af arbejdsstyrken, der tager ud og mødes med kunderne, vil ifølge analysen i højere grad have behov for opdaterede informationer fra deres virksomhed. Det vil fremme etableringen af de såkaldte hotspots, hvor lufthavne, hoteller og konferencecentre tilbyder trådløse dataforbindelser efter 802.11-protokollerne. IDC anslår, at antallet af offentlige lokalnet i Vesteuropa vil være seksdoblet om tre år.

De eksterne
Den næste gruppe, som består af ansatte, der arbejder i marken, udgør kun halvt så mange som dem, der sjældent forlader virksomheden. Her er to hovedgrupper: De tager rundt til kunder, eller de arbejder på varierende eksterne lokationer - det gælder for eksempel i byggeriet og inden for catering.
For den første gruppe forudser IDC, at der vil være et behov for specialiserede trådløse applikationer - herunder en række der udnytter mulighederne for at integrere data om den position, hvor medarbejderen er i øjeblikket. Det anslås, at automatiseringer vil føre til et mindre fald i antallet af medarbejdere i denne gruppe.
Når det gælder medarbejdere med skiftende faste arbejdssteder, erkender IDC at udbredelsen af brugen af trådløse teknologier er sket forholdsvis langsomt, og analyse bureauet forventer, at den langsomme vækst vil fortsætte.

Hjem, kære hjem
Endelig er der den del af arbejdsstyrken, hvis aktivitet tager udgangspunkt i hjemmet. Det er en ret heterogen gruppe, som sidste år blev anslået til at udgøre en syvendedel af brugerne af mobilfaciliteter, der arbejder ud fra en fast arbejdsplads. Til gengæld ventes denne gruppe at være fordoblet i 2007.
De hjemmearbejdende udgør allerede en forholdsvis større andel af arbejdsstyrken i de nordiske lande og i Holland end i Sydeuropa, og da rammerne allerede er til stede i Nordeuropa, forventes den største vækst inden for denne gruppe også at falde i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Holland.
Den største vækst ventes blandt dem, der har hjemmet som base, men som jævnligt arbejder hos kunder eller i deres virksomhed, og blandt folk der arbejder fast hjemme, men som arbejder, som om de sad i virksomheden. Derimod bruger de egentlige hjemmebaserede virksomheder eller selvstændige, der arbejder fra hjemmet, kun i ringe grad mobile og trådløse faciliteter. Heller ikke på dette område ventes særlig stor vækst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere