Undervisningsministeriet går over til tynde klienter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. juni 2003.


Behovet for at kunne administrere hjemmearbejdspladserne fik undervisningsministeriet til at prøve Citrix. Nu flyttes alle arbejdspladser over
på systemet.

it-administration
Her i sommer fører Undervisningsministeriet alle sine arbejdspladser over på et netværk, baseret på Citrix-klienter. Det sker, efter at ministeriet gennem to år har administreret de ansattes hjemmearbejdspladser samt forskellige medarbejdergrupper på denne måde.Udgangspunktet for Undervisningsministeriets overgang til et netværk bygget på Citrix og tynde klienter var ønsket om at lette administrationen af ministeriets omkring 450 hjemmearbejdspladser, og eksterne forbindelser. Af disse tilhører cirka 120 såkaldte fagkonsulenter, som rådgiver ministeriet inden for et fag. Denne gruppe er eksterne medarbejdere, der er placeret over hele landet.
- Inden vi i sommeren 2001 gik over til at basere hjemmearbejdspladserne på Citrix-klienter, rejste jeg i gennemsnit til Jylland to til tre gange om måneden for at hjælpe eksterne medarbejdere. Siden har den type rejser stort set ikke været nødvendige, siger it-medarbejder Christian Larsen fra Undervisningsministeriet.

Fjernstyret
På hjemmearbejdspladserne har brugerne stadig pc'er som hjemmecomputere, som de har været vant til, men harddiskene er blevet opdelt, så ministeriets it-afdeling administrerer C-drevet. Her ligger Citrix-klienten, hvor de tilgængelige applikationer fremtræder, som brugeren kender det fra arbejdspladserne i ministeriet. Efter indførelsen af Citrix, supporterer it-afdelingen udelukkende denne Citrix-klient, og dette kan gøres fra afdelingens kontorer i Frederiksholms Kanal. Herfra kan it-medarbejderen overtage brugerens maskine og vise, hvordan et problem skal løses.
Allerede i testperioden viste den nye arkitektur sin styrke. Efter valget førte den nye regering omkring 70 medarbejdere fra Arbejdsmarkedsstyrelsen over til Undervisningsministeriet. De skulle have adgang til ministeriets intranet og arkiv og journalsystem, og den eneste måde at gøre det i en fart var at oprette dem på Citrix systemet.
I praksis kører Undervisningsministeriets it-afdeling Citrix Metaframe XPe på fem Dell PowerEdge 2550 2-unitservere. I løbet af denne sommer bliver både hjemmearbejdspladserne og ministeriets omkring 650 arbejdspladser ført over til at køre på 24 bladeservere. Med i gennemsnit 700 samtidige brugere forventer ministeriet at køre med omkring 30 brugere pr. server.- Når du kører Citrix, er det meget vigtigt, at netværket er optimeret, og at infrastrukturen generelt er i orden. Citrix-systemet hjælper dig ved at fordele belastningen på de tilgængelige servere, siger Christian Larsen.

Besparelser
Da Citrix-systemet så var taget i drift til hjemmearbejdspladserne, begyndte it-afdelingen at forstå, at der fulgte en række administrative fordele med.- Vi vidste ikke meget andet om Citrix end at det ville kunne løse vores akutte problemer med de eksterne arbejdspladser. Efterfølgende fandt vi så ud af, at det omfatter enkle værktøjer til installation af nye arbejdspladser og til overvågning af ressourcerne på serverne, som giver bedre muligheder for at fordele netværksressourcerne, siger Christian Larsen.Endvidere er ministeriet nu ved at kunne høste fordelene af, at Citrix klienterne kræver mindre af brugernes arbejdsmaskiner.- Vi har omkring 350 fire-fem år gamle IBM-computere, som vi skulle udskifte, hvis vi stadig kørte traditionelt pc-netværk. Nu kan vi give brugerne XP og en Citrix-klient og beholde de ældre maskiner en tid endnu. Der var rynkede pander hos de budgetansvarlige på rund af licens og pc-udgifter, men nu fører det til besparelser på cirka tre millioner kroner i forbindelse med indkøb af nye maskiner, siger Christian Larsen.

Krævende start
Det er dog ikke alt, der er blevet enklere for it-afdelingen.- Det kan være "langhåret" at installere applikationer og tune Citrix-serverne til deres optimale. Tidligere var det ofte nødvendigt at tilpasse applikationerne til Citrix med særlige scripts, men efterhånden lanceres de større softwareprodukter i versioner, der på forhånd er tilpasset denne teknologi, selv om der stadig skal foretages nogle justeringer, siger Christian Larsen.
Selve overgangen til brug af Citrix-klienter krævede en del ressourcer af it-afdelingen.
- Den første måned, hvor brugerne skulle lære at starte programmerne fra et nyt sted, havde vi en del kontakt med dem. Men når fødselsvanskelighederne er overstået, hører vi stort set ikke fra dem mere, siger Christian Larsen.
Citrix har begrænsninger. Det er således ikke egnet til overførsel af lyd og live-billeder. Derfor benytter de hjemmearbejdspladser, der har behov for at se video, computerens lokale resourcer. Desuden har Citrix traditionelt haft et problem med printerdrivere.- Du skal sørge for at benytte drivere, Citrix/Microsoft har godkendt, og du skal være meget omhyggelig med at vælge dem, der passer netop til de software-versioner og de printere, du benytter, ellers kan systemet blive ustabilt. Men bortset fra udfordringerne med print og den forholdsvis tunge indkøringsperiode er vi tilfredse nok til helt at gå over til at basere os på tynde klienter og Citrix Metaframe, siger Christian Larsen.

Billedtekst:
- Det kan være "langhåret" at installere applikationer, og tune Citrix-serverne til deres optimale, siger Christian Larsen, it-medarbejder i Undervisningsminsisteriet. Foto. Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere