En åben forretning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.


HVOR ER FORRETNINGEN? Der tales som aldrig før i erhvervslivet om open source for at spare penge. En
kæmpeforretning for både virksomheder og leverandører, siger IBM. Mens PA Consulting tvivler på, om open
source nogensinde vil slå igennem i danske virksomheder.

Der er forretning i open source, hvis man lytter til it-leverandører - især verdens største og ældste, IBM.
Linux sidder i dag på et par procent af it-markedet. Ingen øjeblikkelig økonomisk trussel mod etablerede it-virksomheders solide licensforretning. Men i det sidste års tid har medieomtale og snakken på direktionsgangene om at spare penge i offentlige og private virksomheder fået interessen op på kogepunktet for open source-software - påstår IBM.
Det lugter af forretning, og IBM hoppede som den første store it-virksomhed på vognen og har siden 1999 satset mere end en milliard dollars i udvikling og udbredelse af Linux og open source generelt. IBM har udpeget området som en ny kerneforretning, og koncernens globale omsætningen på især Linux-relateret konsulentarbejde, implementering, uddannelse og service var i 2002 på over 1,5 milliarder dollar.
- Open source er for tiden i fokus hos virksomhederne for at spare penge, og vi har rigtig mange kunder, som vi laver analyser til om at gå på åben software, siger it-arkitekt Rune Bo Flader, Linux Impact Team, IBM Danmark.
Han vil ikke nævne konkrete kunder, men han siger, at interessen er så stor, at open source om fem år kan være vokset fra de nuværende to-tre procent af it-markedet til 40 procent.

Få penge i open source
Hos et af landets største konsulentfirmaer, PA Consulting Group er man noget mere pessimistisk om fremtiden for open source forretningen.
- De, der forsøger at lave penge på open source, er leverandører med salg af konsulentydelser. Men de tjener ikke ret mange penge, og vi kan ikke i dag sige til virksomhederne, at der ligger en kæmpe business case i open source. Vi ser den ikke, siger managementkonsulent Jens Wartenberg med speciale i open source, PA Consulting Group.
Han siger, at der ikke er så meget open source i Danmark, som der er globalt. Det skyldes høje, danske personaleomkostninger og en stejl indlæringskurve på open source. Især på klientsiden. Det vil være alt for dyrt for virksomhederne at uddanne og ansætte folk til open source-funktionerne, sammenlignet med at betale en Microsoftlicens på et par tusinde kroner om året.
- Der er et ledelsesmæssigt pres i virksomhederne for at spare penge ved at bruge open source. Men danske virksomheder er små sammenlignet med udenlandske, som lettere opnår en kritisk masse, når de går ind på en ny platform. Og virksomheder sætter i øvrigt ikke robuste og driftsikre it-systemer over styr blot for at spare, siger managementkonsulent Jens Wartenberg, PA Consulting Group.

Alle tjener penge
It-arkitekt Rune Flader siger, at IBM tjener penge i alle faserne med henholdsvis konsulentarbejde, implementering, uddannelse, service og support. Men virksomhederne tjener også på de gratis open source-programmer, hvor de mest udbredte har en meget høj kvalitet og findes i mange varianter. Simpelthen fordi der er mange flere udviklere i open source.
- Mange virksomheder fokuserer på en større fleksibilitet ved at kunne tage nye og flere forskellige applikationer i brug på open source, siger Rune Flader, IBM.
- Ja, men virksomheder efterspørger ikke at kunne vælge mellem flere programmer. De hader forskellige standarder. De vil have de programmer, andre har, så de kan sende filer til hinanden. Derfor vælger de fleste Microsoft i stedet for WordPerfect og Lotus, siger Jens Wartenberg, PA Consulting Group.
Han siger, at på servere er der et vækstmarked i open source, antalmæssigt. Men ikke pengemæssigt, fordi licensen er gratis. Men open source sniger sig dog ind på nicheområder som webservere, Apache, og Google, som leveres i færdige pakker med en open source i bunden. Det er applikationer, som passer sig selv.
- Microsofts nye licenspolitik over for privatkunder kan være en dark horse for en fremtidig større økonomisk indtjening på open source. Når folk om tre år opdager, at de skal købe en Microsoftlicens til hjemmebrug, så vil de sikkert prøve med gratis open source programmer. Dermed er indlæringen bredt ud, og privatbrugerne vil kunne trække open source ind i virksomhederne, men perspektivet er seks-otte år, siger Jens Wartenberg, PA Consulting.

Citat:
Open source er for tiden i fokus hos virksomhederne for at spare penge.
Rune Bo Flader, Linux Impact Team, IBM Danmark.

Billedtekst:
- I dag er der ingen besparelse på en arbejdsstation, fordi den typisk har en Microsoftlicens. Men om fem år vil vi se langt flere arbejdsstationer på Linux. Det vil give vore kunder nogle nye funktionaliteter til en helt anden pris, som de gerne vil hjælpes og støttes i. Det er indtjening for os og kunderne, siger it-arkitekt Rune Bo Flader, Linux Impact Team, IBM. Foto: Torben Klint

Citat:
Dem der forsøger at lave penge på open source er leverandører med salg af konsulentydelser. Men de tjener ikke ret mange penge, og vi kan ikke i dag sige til virksomhederne, at der ligger en kæmpe businesscase i open source.
Managementkonsulent Jens Wartenberg, PA Consulting Group.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere