Trådløs lokalnet-standard langsommere end ventet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.


I denne måned ventes 802.11g-standarden godkendt, men den reelle hastighed bliver snarere 20 Mbit/s end de 54 Mbit/s, der oprindeligt blev stillet i udsigt.

Standardisering
I sidste fase af standardiseringen er hastigheden på den nye standard for trådløse lokalnet 802.11g blevet reduceret. Oprindeligt blev der stillet 54 Mbit/s i udsigt, men nu ser det ud til, at den reelle hastighed bliver mellem 10 Mbit/s og 20 Mbit/s. Det er konsekvensen af udformningen af det endelige udkast til den nye 802.11g-standard, som standardiseringsorganet IEEE (the Institute of Electrical and Electronic Engineers) netop har udsendt. 802.11g-standarden ventes godkendt senere i denne måned.

Sikre kompatibilitet
Hastigheden er blevet sat ned for at sikre kompatibilitet med eksisterende 802.11b-udstyr - det gælder såvel opkoblingspunkter som trådløse enheder med W-LAN-forbindelser. 802.11g sender på frekvenserne omkring 2,4 GHz ligesom 802.11b, der har en maksimum-hastighed på 11 Mbit/s.802.11g opnår hurtigere hastigheder ved at benytte en anden modulation af radiosignalerne efter den såkaldte Orthogonal Frequency-Division Multiplexing-teknologi. For at undgå at der skabes interferens mellem de to typer radiosignaler, sender "g-enheder" advarsler til "b-enheder" om, at den hurtigere standard er i anvendelse. Udsendelsen af disse advarsler lægger beslag på en del af kapaciteten, og det er årsag til den reducerede hastighed.- Den reelle hastighed bliver omkring 10 Mbit/s på net, der omfatter både 802.11b- og 802.11g-trafik, mens der vil blive kørt omkring 20 Mbit/s på "rene" 802.11g-net, vurderer Sheung Li, der er Product Manager i den californiske producent af chip til trådløse lokalnet, Atheros Communications, over for IDG News Service. I dag har 802.11b en maksimumshastighed på 11 Mbit/s og sender reelt med cirka den halve hastighed.

Alternativet
At den reelle hastighed på 802.11g nu ser ud til at blive lavere end oprindeligt annonceret kan fremme anvendelsen af en alternativ trådløs lokalnet-teknologi - nemlig 802.11a, der sender på frekvenserne omkring 5 GHz og dermed ikke forstyrres af den nye standard. 802.11a har en maksimum-
hastighed på 54 Mbit/s, og denne teknologi har vist en
reel overførselshastighed omkring 24 Mbit/s.
802.11a er desuden lettere at anvende i miljøer, hvor de trådløse net ligger tæt - for eksempel kontorbygninger. I 802.11a-standarden deles de anvendte frekvenser omkring 5 GHz ind i 11 såkaldte kanaler, mens frekvenserne omkring 2,4 GHz i 802.11g og 802.11b deles ind i tre kanaler.
Det betyder, at man i 802.11a kan have op til 11 opkoblingspunkter inden for samme område, uden at der opstår interferens, mens man med de to andre standarder allerede får problemer, når man tilføjer opkoblingspunkt nummer fire. Og her skal man huske, at den lavere frekvens omkring 2,4 GHz rækker lidt længere og har lidt lettere ved at gå gennem vægge, gulve og lofter. Det opkoblingspunkt, der skaber interferens, kan lige så godt befinde sig på etagen nedenunder som ovenpå.Desuden er frekvenserne omkring 2,4 GHz de såkaldte åbne industrifrekvenser, hvor flere andre radiosystemer opererer - herunder det kortrækkende radiosystem Bluetooth samt visse mikrobølgeovne med mere.
Der findes allerede en del chipsæt til 802.11g på markedet, og de vil typisk skulle opdateres med nye software-drivere for at bringes i overensstemmelse med den endelige standard.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere