IP-telefoni bliver trådløs

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. juni 2003.


Cisco og Palm er klar med enheder, der kan levere trådløs IP-telefoni over 802.11b-protokollen og Cisco står også bag en e-post-klient, der læser mail op i telefonen på dansk.
Tale over lokalnettet
Trådløse lokalnet og IP-telefoni står i øjeblikket øverst på listen over teknologier, som virksomhederne er interesseret i. Nu lancerer selskaber som Cisco og Palm enheder, der kombinerer de to teknologier, så de ansatte kan tale trådløst via IP-telefoni i hele det område, som virksomhedens trådløse lokalnet dækker. For nogle betyder dette, at de får større udbytte af det lokalnet, de har etableret til dataoverførsler, mens andre kan erstatte det DECT-anlæg, de hidtil har benyttet til trådløs telefoni.
Netværksgiganten Cisco har lanceret den såkaldte 7920 IP-telefon, der ligner en mobiltelefon, men som benytter lokalnet-protokollen 802.11b. Cisco har tidligere forhandlet trådløse IP-telefoner fra den amerikanske producent SpectraLink, men de modeller, der nu lanceres under selskabets eget navn, har udvidede autentificerings- og sikkerhedsfaciliteter.
- Hvor SpectraLink-telefonerne benytter statiske autentifikationsnøgler, bruger de trådløse Cisco-telefoner dynamiske nøgler, der skifter hver tiende sekund, siger teknisk direktør Henrik Ballermann fra Cisco Danmark.
Mobiler snart på lokalnettet
Sammen med introduktionen af de trådløse IP-telefoner tilbyder Cisco en opgradering af softwaren i opkoblingspunkterne, så det bliver muligt at skabe adskilte trådløse LAN. Dermed kan man prioritere IP-telefoni-trafikken over den øvrige datatrafik på lokalnettet.
Cisco taler i øjeblikket ifølge Henrik Ballermann med flere mobilproducenter om udvikling af telefoner, der både er i stand til at benytte trådløse lokalnet og mobilnettene. Dermed vil brugerne få en telefon, der kan benyttes overalt, og som kan bruges gratis, når brugerne befinder sig på virksomhedens område og dermed inden for dens trådløse lokalnets rækkevidde. Når dualmode-telefonerne, der både er mobil- og trådløse IP-telefoner, kommer, får producenterne af udstyr til trådløst lokalnet yderligere den fordel, at de kan benytte SIM-kortene, der autentificerer brugerne på mobilnettene, til at verificere brugerne på de trådløse lokalnet.
I øjeblikket mærker Cisco ifølge Henrik Ballermann især interesse for trådløs IP-telefoni fra særlige brancher som sundhedssektoren.
Tungsten bliver telefon
Palm har netop annonceret samarbejder med foreløbig fem teknologiselskaber om udvikling af såkaldte Gphone-applikationer, der skal gøre det muligt at føre trådløse IP-telefonsamtaler fra Palms Tungsten C-lommecomputer over 802.11b-protokollen.
Hvor Cisco forventer, at deres trådløse IP-telefoner først og fremmest vil blive brugt internt i virksomheder, tror Palm også på, at lommecomputernes trådløse telefonfunktion vil blive brugte hotspots i ventesale, cafeer og hoteller.
De selskaber, som Palm samarbejder med om Gphone, er VLT, der arbejder med SIP-teknologien (Session Initiation Protocol), som søger for, at IP-opkald bliver sat op. Dernæst er det udstyrsproducenten Linksys, og den store amerikansk hotspot-operatør Wayport. Samarbejdet omfatter også WiFinder - en tjeneste, der hjælper brugeren med at finde det nærmest tilgængelige trådløse net. Endelig er der tale om sikkerheds- og autentificeringsfirmaet Meetinghouse Data Communications.
Læser post højt i telefonen
De trådløse telefon-faciliteter er ikke Ciscos eneste initiativ inden for IP-telefoni. Selskabet har netop lanceret en dansksproget version af Unity, der er selskabets fælles indbakke- eller Unified Messaging-platform. Den gør det muligt at modtage såvel e-post som telefonsvar-beskeder i form af lydfiler i en postklient, der kan nås fra såvel en pc som fra en fastnet- en IP- eller en mobiltelefon. Her benytter Unity så en dansk talesyntese til at læse e-mail op for brugerne.
Den danske talesyntese bygger på det såkaldte RealSpeak, som er udviklet af det amerikanske taleteknologi-selskab Scansoft. Dette selskab reddede for et par år siden en del teknologi ud af ruinerne af belgiske Lernout & Hauspie, og sidste år købte det Philips' talegenkendelsesteknologi.

Billedtekst:
Cisco har netop lanceret denne trådløse IP-telefon, der ligner en mobiltelefon, men som benytter lokalnet-protokollen 802.11b.
Den nye telefon har udvidede autentificerings- og sikkerhedsfaciliteter i forhold til Ciscos tidligere modeller.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere