Underholdning baner vejen for hjemmenet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. marts 2003.


En browserbaseret fjernbetjening og en skærm, som brugeren kan benytte på afstand af pc'en, er nogle af Philips' bud på nye enheder, der skal forbinde hjemmets underholdnings- og infotilbud.

Hjemmenet
Årets CeBIT rummer mange forskellige svar på, hvad der skal bringe it-branchen ud af krisen. Et af de bud, der går igen en række steder, er "hjemme-net" - hvilket ofte betyder sammenkobling af hjemmets tv og stereoanlæg med pc'en, så man kan se film eller egne feriebilleder på den gode skærm i stuen hentet fra computeren, hvor man også henter musikken, der spilles på det gode anlæg.

Tilføjer man, at der tænkes etableret bredbåndsforbindelser mellem de enkelte enheder i hjemmet enten via kabel eller trådløst via lokalnet-teknologierne, har man nogenlunde beskrevet Philips vision.

- Vi benytter begrebet "det forbundne hjem" om de muligheder inden for underholdning, kommunikation og information, der er ved at blive virkeliggjort med de nye trådløse teknologier og med udbredelsen af bredbånd, siger teknisk direktør Cesar Vohringer fra Philips' division for forbrugerelektronik.

Blandt de firmaer, der planlægger at spille en rolle inden for hjemme-net, har man et stykke tid kunnet skelne to fløje: Selskaberne, der kommer fra it- og computer-siden forventer, at pc'en bliver hjemmets server, og at den skal være centrum for aktiviteterne. Her overfor står de hidtidige fjernsynsproducenter, der ikke overraskende ser det nye forbundne hjem vokse ud af tv'et.

Det er så småt ved at blive klart, at det ikke bliver det ene af disse to fløje, der kommer til at vinde. I stedet vil både tv'et og pc'en, som vi kender dem i dag, ændre sig i det nye forbundne miljø.

Fjernsynet, der engang var familiens husalter, kan snart være splittet op i en skærm, der kan tages med rundt i hjemmet, som modtager signaler fra en tv-tuner. På samme måde bliver computeren ændret, når brugerne benytter dens ressourcer fra en række forskellige enheder rundt om i boligen.

Der er fire forudsætninger, der skal være på plads, før det forbundne hjem kan blive en realitet, mener Philips: Hjemmene skal have bredbånd. Man skal kunne bruge de samme tjenester og programmer fra hvilken enhed, man ønsker. Løsningerne skal baseres på åbne standarder. Det skal indrettes efter brugernes behov. Og Philips er overbevist om, at underholdning bliver det område, hvor denne udvikling vil begynde.

Fjernkontrol med browser
Det mest markante af Philips nye produkter, der skal eksemplificere denne vision, er iPronto. Der er tale om en enhed i A5-størrelse, som skal være en slags fjernkontrol til hjemmets audiovisuelle anlæg, og som kan styre eventuelle lys- og klimasystemer. Selve enheden har en 6,4 tommer farveskærm, som kan manøvreres med en pen. Denne skærm kan benyttes til at browse i programmer og andre tilbud, og som brugeren kan gå på internet med - for eksempel i forbindelse med et program på dagligstuens underholdningsskærm, eller man kan tjekke sin e-post.

Philips har selv udviklet softwaren, der forbinder alle de forskellige funktioner, og bindemidlet til de forskellige enheder er trådløst lokalnet efter 802.11b-protokollen. Dette kan blive enhedens største svaghed, selv om den naturligvis skal videreudvikles efter lanceringen af den første version: Farveskærm og bredbåndsforbindelse forbruger en del strøm, hvilket giver den en batterilevetid på omkring fem timer, før den skal oplades i holderen.

Microsofts fri skærme
DesXcape (udtales desk escape) er Philips bud på en skærm, der kan fjernes fra pc'en og trådløst benyttes som en slags tynd klient. Den er et af de første eksempler på Microsofts Windows xp-koncept for smart devices, der tidligere var kendt under navnet Mira.

Philips udgave er en 15 tommers berøringsfølsom LCD-skærm, der vejer 2,4 kg. Batteriet rækker til cirka fem timer.
Ud over Philips lancerer ViewSonic to smart devices-skærme på CeBIT på henholdsvis ti og femten tommer.

Hal 21 stand B02

Billedtekst:
Her over Philips iPronto - en slags fjernkontrol til hjemmets anlæg. Manden til venstre slænger sig med DeXcape - Philips bud på en skærm, der kan fjernes fra pc'en.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere