Vi er lige før gennembruddet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. februar 2003.


Alt er klar, og i løbet af den nærmeste fremtid vil de nye muligheder for at overføre data trådløst gøre mobiltelefonen til et helt nyt medie. Det mener en af de højst placerede danskere i Microsoft, Juha Christensen.

Intelligente mobiler
Nu står vi endelig over for det afgørende gennembrud inden for trådløs brug af datatjenester fra mobiltelefoner og PDA'er. De nye enheder, der kan benytte tjenester på grundlag af flere overførte data, vil gøre telefonen til et helt nyt medie, mener en af de højst placerede danskere i Microsoft-hierarkiet, Vice President Juha Christensen fra selskabets mobilgruppe.

- Vi er i gang med at fortsætte den udvikling, der startede med mainframes, ned til minicomputere over pc'er til notebooks og tablet-pc'er. Nu er vi så på vej mod at sende informationerne endnu længere ud i organisationen via PDA og intelligente mobiltelefoner. Det er ikke en revolution. Det er en udvikling over de sidste 50 år mod at bringe informationerne længere ud i organisationen, siger Juha Christensen.

Microsoft tror ikke på at der vil vise sig en killer-enhed, der kan opfylde alle behov. I stedet forudser selskabet, at nogen vil benytte skrabede telefoner mens stadig flere vil bruge mere intelligente. Andre vil benytte pda'er og atter andre en bærbar pc eller en tablet som deres primære arbejdsredskab.

- Vi ser alle system-integratorerne fra Accenture og Cap Gemini ned til WM-data oprette divisioner, der udelukkende tager sig af disse produkter. I Microsoft er vi nødt til at ansætte folk udelukkede til at fortælle større firmaer om vores planer på dette område, fortæller Juha Christensen.

USA bliver centralt
Specielt i USA, der ellers traditionelt har været bagud i forhold til Europa, har udbredelsen af mobiltelefoner haft et gennembrud det sidste års tid, og det kommer ifølge Juha Christensen til at gøre stor forskel.

- Europa er stadig foran, når det gælder udbredelse af mobiltelefoner og med hensyn til at tjene penge på mobilydelser. Men Korea og Japan er teknologisk set foran, fordi folk er meget villige til at prøve ny forbrugerelektronik derude. Men nu er der ikke bare tale om telefoner. Med de nye muligheder for at overføre data er det et nyt medie, der er ved at opstå. Det, der kommer til at ske på dette nye medie, vil dels være behovene fra virksomhederne, men det vil også være den type underholdning, man kan forbruge, når man har fem minutter til overs. Og når det angår populærkultur, så er USA ledende. Her befinder amerikanerne sig pludselig centralt i udviklingen på mobilområdet, og det vil blive en fordel for alle, at ressourcerne derovrefra bidrager til udviklingen, siger Juha Christensen.

Utålmodig
Der har været talt om mulighederne inden for mobildata i årevis, men de synlige resultater er kommet langsommere end ventet. Juha Christensen erkender da også, at han er utålmodig.

- Jeg har altid troet, at det var tættere på, end det viste sig at være, fordi jeg vidste, at det var teknisk muligt. Nu er telefonerne her, softwaren er her, forretningsmodellerne er på plads, og udviklerne er klar med tilstrækkeligt med tjenester. Nu er det op til mobilselskaberne at smøje ærmerne op. Vi tilbyder at hjælpe selskaberne med at bygge sådanne tjenester meget hurtigt. Vi er på et unikt tidspunkt. Når vi får telefonerne, der kan benytte de nye tjenester ud i større masse, kommer det til at gå meget stærkt. Vi er kun tre til fire år væk fra, at det vil være helt naturligt for folk at se tv-avisen på deres telefon, på samme måde som jeg kan høre Danmarks Radios P1 på min pc i Seattle, siger Juha Christensen.

Intet religionsskift
Da Juha Christensen for omkring tre år siden kom til Microsoft var det fra Symbian, der står bag det styresystem, der er den dominerende konkurrent til Windows Powered Smartphone-software. Set på baggrund af den skarpe konkurrence svarer det lidt til en meddelelse om, at paven har konverteret til Islam. Sådan oplevede han ikke selv sit skift.

- Under udviklingen af mobiltelefoner i Psion fandt vi ud af, at der ikke fandtes noget styresystem, der var godt nok. Det fik os til at beslutte at lave et selv i Symbian, og lade andre producenter benytte det på licens. Der kom så investeringer til fra Nokia, Motorola, Ericsson og Matsushita. Men efterhånden kom jeg til den konklusion, at det, der får telefonerne til at blive rigtigt spændende, er de tjenester og services, der får enhederne til at blive levende. Jeg begyndte at interessere mig for end-to-end-løsninger, og det var ikke muligt at arbejde med tjenester i Symbian, som udelukkende fokuserer på software til telefonerne. Jeg kunne ikke overbevise Symbians aktionærer - specielt Nokia og Ericsson - om at vi skulle gå ind i dette. Derfor besluttede jeg mig for at prøve et andet sted. Jeg talte med både Sun, Oracle, Sybase og det daværende Phone.com, der nu har skiftet navn til Openwave. Og jeg talte også med Microsoft og fandt frem til, at de havde de bedste forudsætninger. Så jeg skiftede ikke religion, og jeg ser stadig gerne, at Symbian-telefonerne kunne køre med de services, vi udvikler i Microsoft, siger Juha Christensen.

Stor kontra lille
Et selskab som Openwave har kritiseret både Windows Powered Smartphone-software og Symbian-styresystemet for at være for stort. De mener, det gælder om at udvikle software til telefonerne, der er specialiseret til det, telefonen skal bruges til. Frygten er at havne i den situation, vi kender fra pc'erne, hvor langt de fleste brugere udelukkende anvender en lille del af faciliteterne i styresystemet.

- Jeg giver disse kritikere ret så langt, at der vil være nogle telefoner, som det ikke kan betale sig at lægge denne software ind på. Microsoft kommer ikke i løbet af de næste to-tre år til at levere styresystem til alle telefoner. Af de 450 telefoner, der bliver solgt i år, bliver mange solgt i den tredje verden eller til brugere med meget basale behov. Det er unødvendigt at bygge hele Microsoft mobilplatformen ind i alle disse telefoner. Vi mener, at det i dag er 40 procent af markedet, der har brug for de faciliteter, vores styresystem kan give. Dermed kan 60 procent klare sig med mindre. Men efterhånden som tjenesterne bliver mere sofistikerede, vil mobilselskaberne drive en udvikling, hvor forbrugerne benytter stadig mere intelligente telefoner. Selv om selskaberne måske skal give lidt mere tilskud, vil de have udsigt til at tjene flere penge. Men derudover mener vi, at brugerne skal kunne arbejde offline. Der skal ligge tilstrækkelige informationer i telefonen eller pda'en til, at man for eksempel stadig kan tjekke sin kalender, selv om man befinder sig i et fly uden forbindelse til mobilnettet, siger han.

Et internet
Udgangspunktet for Microsofts initiativer inden for det trådløse område har været overbevisningen om, at der udelukkende findes et internet, som brugerne skal kunne nå i forskellig form også fra pda'er og mobiltelefoner. Der skal ikke udvikles særlige protokoller til mobilerne, som det blev forsøgt, da man med WAP-teknologien prøvede at gøre mmm til en parallel til www.

- At skulle formatere informationen på en ny måde, fordi der kommer et nyt medie, ville svare til, hvis vi havde skiftet hele transmissionssystemet ud, da vi skiftede til farve-tv fra sort/hvid. Det er ikke relevant for brugerne, hvis der skal opfindes nye standarder, der er specifikke for mobiltelefoner. WAP var et eksempel på, at man prøvede at sælge noget, der skabte mere kompleksitet. Brugerne ønsker enkel, ensartet teknologi, siger Juha Christensen.

Når en række af de traditionelle mobilproducenter har ønsket særlige protokoller, skyldes det, at større systemer kræver mere processorkraft, hvilket igen betyder større strømforbrug. Og batterilevetid og hukommelseskapacitet er stadig forholdsvis begrænsede ressourcer i mobiltelefoner.

Her mener Juha Christensen, at der konstant udvikles både chip og skærme, der benytter mindre strøm. Softwaren er efter hans opfattelse allerede langt nede, når det angår strømforbrug.

Billedtekst:
Det er begejstring for teknologi kombineret med skabertrang, der skal til for at komme frem i mobilbranchen, siger danskeren Juha Christensen, der leder Microsofts trådløse aktiviteter på pda'er og intelligente mobiltelefoner.

Boks:
Danskeren i Microsofts top
Den 38-årige Juha Christensen er som corporate Vice President ansvarlig for Microsofts trådløse aktiviteter på Windows pda- og mobiltelefon-platforme. Det er den mindste af selskabets syv enheder, hvilket betyder, at han og hans folk råder over et budget på 200 millioner dollars om året. I forhold til mange andre i selskabet øverste lag har han været ansat relativt kort: Han kom til Microsoft fra ærkekonkurrenten, når det gælder styresystemer til intelligente mobiltelefoner, Symbian, der har de største mobilproducenter i ryggen. Faktisk skrev Juha Christensen Symbians første forretningsplan. Forinden havde han fået sin grundlæggende viden om det trådløse om ved at arbejde for Psion i England i otte år. Selv mener han, at grundlaget for hans karriere blev lagt, da han som ganske ung tog springet og sagde ja til at arbejde for et opstarts-firma i Sillicon Valley "uden ret meget andet end gebrokkent skoleengelsk og utrolig meget teknologi-entusiasme." Han har ikke boet i Danmark siden da.

- Ud over at man skal have modet til at forlade familien og være et fremmed sted, tror jeg, at det gør en stor forskel, at man har passion for teknologi kombineret med en skabertrang, hvis man vil frem i denne branche, siger han.
Ellers er hans baggrund en MBA-uddannelse på London Business School - selv om han lige som Bill Gates aldrig fik gjort universitetsuddannelsen helt færdig, idet han stadig mangler specialet. Han er student fra Haslev Gymnasium.

Boks:
Ydmyge Microsoft
Da Microsoft for et til to år siden meldte ud, at de ville til at lave software til mobiltelefoner, var det med betydelig selvsikkerhed. Udmeldingen lød, at selskabet ville være dominerende på mobilområdet. Strategien er muligvis stadig den samme, men stemmeføringen er ændret. I dag taler Microsoft meget om at udvikle dette område sammen med partnere. Juha Christensen mener, at den nye tone er mere dækkende for det virkelige Microsoft.

- Da jeg kom til Microsoft for tre år siden, opleverede jeg, at selskabet opleves helt anderledes indefra, end når man ser det på afstand. Hvor det kan fremtræde arrogant set udefra, oplever man, at det består af en masse ydmyge, dedikerede arbejdsmennesker, når man kommer inden for murene. Jeg mener alle Microsofts succeser bygger på partnerskaber, og på dette område oplever vi, at vi bliver mere ydmyge, jo flere partnere vi får. Men det er stadig vores mål at blive de ledende på dette område, siger Juha Christensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere