Forelæsninger sælges

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. maj 2002.


Et europæisk forsøg har skabt en børs, hvor undervisning kan købes og sælges.

Hvis man står og skal bruge en forelæsning om algoritmer, hvor kan man så finde den? Som så meget andet i vore dage på internettet, selvfølgelig. Et treårigt projekt støttet af Europa-Kommissionen har udviklet en digital børs, Universal Brokerage Platform for Learning Resources, hvor det er muligt at købe og sælge undervisning.
For at købe og sælge skal man være registreret, og i øjeblikket er det kun undervisning på universitetsniveau, der udbydes. Til gengæld er det meget forskellige produkter, man kan købe. Det spænder fra interaktive forelæsninger via videokonference til online-terminsprøver.
- Børsen står kun for at formidle kontakten. Hvordan køber og sælger får eksempelvis videokonferencen til at fungere, må de selv finde ud af, forklarer Ebba Thora Hvannberg professor ved Datalogi på H‡sk—li êslands (Islands Universitet), som i samarbejde med det islandske teleselskab S'minn (Iceland Telekom) har stået for en væsentlig del af testarbejdet i projektet.
Ingen profit
Universal-børsen lever i dag som et samarbejde mellem en række europæiske uddannelsesinstitutioner og firmaer og drives som en non-profit organisation. Efterhånden som projektet udvikles, skal der tilføjes ny funktionalitet, der kan håndtere betaling.
- Vi har besluttet at holde os til åbne standarder, og en af udfordringerne er at få et samarbejde i stand med dem, der udvikler software til undervisning, siger Ebba Thora Hvannberg.
Det er dog ikke uden problemer at udvikle en fælles platform for køb og salg af undervisningstjenester i Europa. I øjeblikket findes der kun en engelsksproget version, og selvom engelsk er det akademiske fællessprog, så har det givet problemer.
- Brugerne kommer fra hele Europa og i vores test havde de af og til problemer med at finde ud af, hvordan de skulle kommunikere med systemet. Så det er nødvendigt at få udviklet forskellige versioner på brugernes sprog, fortæller Ebba Thora Hvannberg.
Systemet er inde i den del af testfasen, hvor man leder efter flere samarbejdspartnere blandt uddannelsesinstitutionerne i Europa, så testen kan foregå i større skala med mange forskellige brugere.
EU-finansieringen af projektet udløber i 2003, men det betyder ikke, at systemet lukkes ned.
- Der er allerede planer om at udnytte systemet i mindst tre andre projekter støttet af Europa-Kommissionen, siger Ebba Thora Hvannberg.
En oversigt over blandt andet udbud og samarbejdspartnere kan ses på http://www.ist-
universal.org.

Billedtekst:
Professor ved Datalogi på Islands Universitet Ebba Thora Hvannberg står bag projekt med køb og salg af forelæsninger via internet.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere