Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 21. januar 2002.
Handels- og detailvirksomheder skubber euro-problemerne foran sig.
Euroen har været i handlen i tre uger. Men der kan stadig sælges assistance til euro-omstilling af IT-systemer ude hos de danske virksomheder.
Mange små og mellemstore virksomheder er nemlig ikke klar til at handle med euroen.
En undersøgelse fra Dansk Handel og Service (DH&S) viser, at det langt fra er alle, som kan skrive fakturaer i euro, sætte euroen på bonen eller modtage euro i systemet. Endnu færre kan køre deres regnskaber i euro, selvom det ville være praktisk også at kunne det, hvis man vil være på forkant med udviklingen.
Af DH&S's godt 3.000 detailmedlemmer svarer kun en ud af fire virksomheder ja til spørgsmålet om, hvorvidt de kan skrive euro-beløbet på kassebonen. Kun knap tre ud af fire detailvirksomheder er klar til at modtage euroen som betalingsmiddel.
Kun de store er med
Hos den danske leverandør af økonomisystemer Navision forudser produktchef Niels Bredegaard, at forhandlerne stadig vil sælge nye løsninger til detailhandlen, hvor Navisions systemer medfølger.
Men også det øvrige erhvervsliv halter bagud. IBM's salgsdirektør Karen Nielsen, der har stået i spidsen for euro-omstillingsopgaver hos firmaets SAP-kunder, bekræfter, at mange danske virksomheder slet ikke er klar til den ny valuta.
- Vi vurderer, at kun de største danske virksomheder er parate. Det blev de ved år 2000-opgraderingen af deres systemer. Ellers er meget få danske virksomheder decideret klar, så de også kan køre deres regnskaber i euro, siger hun.
Dette marked har Navisions produktchef også øjnet.
- For os ligger de allerstørste opgaver i at gøre det muligt for kunderne at lave regnskaber i euro. Det kan faktisk være en krævende opgave, da firmaerne i en overgangsfase må operere med to valutaer, siger Niels Bredegaard og henviser til sådanne problemer hos tyske virksomheder.
Indtil videre er regnskabsføring i euro kun nødvendigt for danske virksomheder, som enten er datterselskaber af udenlandske virksomheder, eller som selv har selskaber i udlandet.
Alligevel er det aktuelt for de fleste virksomheder at forberede sig på at køre med to valutaer, mener Navisions produktchef Niels Bredegaard.
- For euroen vil også blive accepteret politisk af Danmark på et tidspunkt, siger han.
IDC's chefanalytiker Susanne Arildsen mener, at virksomhederne skubber euro-problemerne foran sig.
- Det er lidt mærkværdigt, for selvom det er nødvendigt for mange virksomheder at omstille nu, gør de det først, når det bliver et decideret problem for dem at handle. Folk betragter generelt euro-omstilling som et praktisk problem, som hurtigt kan løses, siger Susanne Arildsen. Hun mener, at det er svært at forudsige, hvor stor efterspørgslen efter IT-ydelser på den konto vil blive.
Billedtekst: IDC's chefanalytiker Susanne Arildsen mener, at virksomhederne ved at udsætte euro-omstilllingen skubber problemerne foran sig. Foto: Torben Klint
Billedtekst: - De største virksomheder i Danmark er klar. Men kun meget få mindre virksomheder er klar til at køre deres regnskaber i euro. Desuden er det vores indtryk, at mange af dem endnu ikke har forberedt deres systemer på at håndtere den, siger IBM-direktør Karen Jensen.