IBX vinder Norge - og måske det halve kongerige

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. december 2001.


DEN STORE NORDISKE PORTALKRIG. Med en sejr i licitationen om den norske offentlige e-procurementportal følger også resten af det norske marked, vurderer den danske IBX-direktør. Gatetrade ændrer nu strategi.

Det blev IBX, der onsdag i denne uge kunne skrive kontrakten under med norske Statskjöp om at etablere e-procurement portal for den offentlige sektor i Norge.
Taberen blev Gatetrade, der bød på opgaven sammen med Atento (ejet af Accenture, Norske Bank og Telenor).
Gatetrade er ejet af Danske Bank, Mærsk Data, Post Danmark og Tele Danmark, og er i gang med at etablere Den Offentlige Indkøbsportal i Danmark med Oracle som teknologisk samarbejdspartner.
IBX benytter løsninger fra Commerce One og SAP, og er ejet blandt andet af Novo Nordisk, Ericsson, b-businesspartners og SEB. Så kampen om at etablere offentlige e-procurement-løsninger i Norden må bestemt siges at kunne tiltrække et større opbud af finansielle og industrielle giganter.
Der var også en lignende sammenstimlen, da den danske licitation fandt sted først på året. Og den danske vinder, Gatetrade, var så opsat på også at vinde den norske licitation, at man i juni etablerede sig i et norsk selskab sammen med Atento med det formål at drive en elektronisk markedsplads i Norge.
Vind eller forsvind
- Det offentlige norske marked er meget vigtigt. I modsætning til situationen under den danske licitation har hele det norske marked ventet med tilbageholdt åndedræt. Det var en klar vind eller forsvind-licitation, så det betyder meget for IBX' nordiske strategi, at vi vandt, siger den danske IBX-direktør Søren Ohm Povlsen.
Han forventer, at der vil følge en masse norske private virksomhedskunder med strømmen af offentlige.
I Danmark håber IBX på i fremtiden at blive valgt som partner for offentlige myndigheder, selv om Gatetrade driver portalen. Der er nemlig ikke noget krav om, at de danske myndigheder skal e-handle specifikt hos netop Gatetrade, blot de overholder kravene om at e-indkøbe bestemte varegrupper i takt med at disse bliver til rådighed hos Gatetrade.
- Vi tror, der er plads til to store spillere på det danske marked, uden at vi dog har en decideret strategi endnu, men vi har allerede fået flere henvendelser fra interesserede myndigheder, siger Søren Ohm Povlsen.
Ny norsk strategi
Hos Gatetrade har ledelsen haft et par uger til at lægge en ny strategi for det norske marked efter meddelelsen om, at den norske stat ville skrive kontrakt med konkurrenten IBX.
- Vi mente, vi var storfavoritter til at drive den norske markedsplads, fordi den ligner Den Offentlige Indkøbsportal, som vi driver for den offentlige sektor i Danmark meget, siger administrerende direktør for Gatetrade, Steen Gede.
- Nu fik vi så ikke den indgang til det norske marked, som vi havde håbet på, men så må vi prøve at vende situationen til vores fordel. Vi vil stadig lave en norsk B2B e-markedsplads, men den kommer til fysisk at ligge i Danmark. Det er ikke nær så ressourcekrævende. Vi vil kunne klare os med et mindre norsk salgsselskab, siger Steen Gede.
Han forestiller sig også - nøjagtig lige som IBX ser situationen på det danske marked - at der er plads til mere end en stor e-handelsportal på det norske marked, og at Gatetrade ad åre nok skal få sin del af det norske marked - privat som offentligt - alligevel.
- Vi har allerede oversat det hele til norsk. Vi er i princippet klar til at byde først de norske leverandører og derefter de private norske kunder velkommen. Vi forestiller os, at vi kunne være et godt alternativ til IBX på det norske marked, siger Steen Gede.
Gatetrades strategi på det finske og det svenske marked er uændret, sådan at forstå, at man ligesom hidtil vil gå efter at vinde kontrakten på eventuelle offentlige e-handelsportaler.
Ingen sure rønnebær
Steen Gede lægger vægt på, at man ikke hos Gatetrade sidder og ærgrer sig over de sure norske rønnebær. Situationen er accepteret og strategien lavet om.
- Men når det er sagt, så var den norske kontrakt faktisk ikke lige så attraktiv som den danske. Efter de informationer jeg har, så vil det blive svært at drive markedsplads for den pris, som kontrakten med Statskjöp er endt på. Der er også nogle meget stramme tidsfrister, og så stiller den norske stat ikke som den danske krav om, at det offentlige skal bruge e-procurement til visse varegrupper. Alt i alt var konditionerne ikke så attraktive, som vi fra begyndelsen troede, at de ville være, siger Steen Gede.
Han kan næsten ikke skjule glæden i sin stemme, da han siger, at "vi jo nu må lade IBX om at uddanne det norske marked".
Det er ingen hemmelighed, at dette år har været en kamp op ad bakke mod både teknik og forandringsvillighed for Gatetrade. Tidsplanen er skredet og den forventede milliardomsætning er derfor udeblevet.
- Vi har ikke så travlt med at blive et alternativ til IBX på det norske marked. Jeg ved, at det ikke er et marked, der løber fra nogen. Lad nu dem trække læsset, som vi har trukket det i Danmark, så vil vi stille og roligt lægge de norske leverandørers e-kataloger ind i Gatetrade, i takt med at de bliver færdige i løbet af 2002, siger Steen Gede.
Ejerne klar til handel
I Danmark er pipelinen stadig fuld af danske leverandører, der skal have lavet e-kataloger, selv om der allerede er kommet mange på.
Og så begynder det endelig at lysne med at få gang i de fire ejeres handel på Gatetrade.
- Vores ejere har brugt året på at integrere deres ERP-systemer med e-procurement-systemer og med Gatetrade. De har måske været lidt langsomme, men de har været grundige og nu er de ved at være klar. Efter planen er Mærsk Data klar til at bruge Gatetrade på denne side af nytår, og de tre andre følger efter først i det nye år, siger Steen Gede.

Billedtekst: - Vi mente, vi var storfavoritter til at drive den norske markedsplads, fordi den ligner Den Offentlige Indkøbsportal, som vi driver i Danmark meget, siger administrerende direktør for Gatetrade, Steen Gede. Foto: Mads Madsen

Billedtekst: Vinderen af anden halvleg af den store nordiske portalkrig blev IBX. Den danske direktør Søren Ohm Povlsen forventer, at en masse private norske virksomheder følger i kølvandet på den offentlige kontrakt. Foto: Torben Klint

Den offentlige Indkøbsportal
De syv offentlige pilotbrugere på Den Offentlige Indkøbsportal på Gatetrade har nu tilsammen gennemført cirka 1.000 transaktioner. Det har givet de tilsluttede pilot-leverandører en omsætning på cirka 6 millioner kroner.
Fra den 3. januar kan alle offentlige institutioner handle på portalen. Som forberedelse kan både leverandører og institutioner gratis hente en kom-i-gang-pakke på www.doip.dk i hele december måned. Kom-i-gang-pakken suppleres i januar af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling med en værktøjskasse til omstillingsprocesser. le

IBX har milliardomsætning
Uden direkte at oplyse tal for omsætningen, så siger administrerende direktør for IBX, Søren Ohm Povlsen, "at hvis de næste tre kvartaler forløber som det sidste, så har vi en årsomsætning på fire milliarder kroner på IBX i Norden." le




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere