Ingen nemme løsninger

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. november 2001.


COLLABORATIVE BUSINESS. IT er et vitalt element i Supply Chain Management. Men det er ingen let opgave, når forskellige
systemer skal udveksle meningsfuld
information.

Når to ERP-systemer mødes, er det langt fra altid, at sød musik opstår. Fordi to systemer ofte tænker forskelligt, er det ikke nok, at begge systemer kan tale sammen med XML.
Problemer med integration mellem ERP-systemer trænger sig mere og mere på, efterhånden som flere og flere virksomheder investerer i ERP. Medmindre man går på kompromis, og vælger at lade en producent levere samtlige ERP-løsninger til sin virksomhed, vil man støde ind i problemer med at få for eksempel CRM-systemet til at tale fornuftigt sammen med økonomisystemet.
Integration er vigtigt mellem virksomhedens ERP-systemer, men det er især afgørende mellem to virksomheder i en forsyningskæde, fordi man internt kan gå på kompromis og vælge kompatible systemer. Det kan man ikke mellem to i øvrigt uafhængige virksomheder.
For at kunne opnå fuld styring med leveringskæden, skal der sluses relevant information gennem en række systemer. Hvis kæden er spredt over forskellige leverandører og distributører, så er det ikke sikkert, at det er lige let at få systemerne til at udveksle den rigtige information.
Det, man får ud af at have integrerede systemer, er først og fremmest større gennemsigtighed. Når din e-handelsløsning kan tale sammen med det ERP-system, der styrer lageret hos din leverandør, så kan du med det samme fortælle kunden, om den vare, han ønsker at købe, er på lager i det ønskede antal.
Hvis en virksomhed vælger, at man ikke vil gå på kompromis, men man ønsker både det bedste økonomisystem og den bedste e-handelsløsning, så vil det typisk være fra to forskellige leverandører. Det betyder, at man skal finde en måde at integrere de to systemer på i virksomheden.
For at få systemerne til at arbejde sammen, kræver det, at man klart definerer, hvilke opgaver de to systemer hver især skal varetage, fordi der uundgåeligt vil være nogle områder, hvor systemerne overlapper. Derfor er det vigtigste skridt i integrationen at få defineret snitfladerne mellem systemerne, forklarer Ralph Nedergaard, Nordisk Principal hos IBM e-business Collaboration.
- Du bliver nødt til at sætte dig ned sammen med nogle svinedyre folk, der kan overskue begge systemer og kan se, hvor grænsefladen skal være. Der er slet ingen tvivl om, at der er nogle systemer, der er klart bedst på nogle områder. Så hvis man i virksomheden siger: vi skal have det bedste CRM-system, så må man gå på kompromis og lave nogle simple snitflader mellem systemerne, siger han.
Dyr vedligeholdelse
Integration er ikke kun en teknisk løsning, hvor man skal bruge et stykke mellemliggende software, der med XML kan flytte de relevante data mellem systemerne. Fordi ERP-systemer handler om at effektivisere arbejdsprocesserne i virksomheden, så skal der også tænkes både mennesker og processer ind i integrationen.
Men en virksomhed er hele tiden i forandring og indfører nye produktserier eller finder nye samarbejdspartnere. Derfor holder den tekniske integrationsløsning, man oprindeligt fik udviklet, ikke evigt, men vil kræve vedligeholdelse. Hvis det ene system bliver opgraderet til en ny version, så skal der ikke ændres mere end et enkelt funktionsnavn, før det mellemliggende stykke software ikke virker, som det skal.
- Når en virksomhed forandrer sig, så følger processerne med. Det betyder ændringer i de forskellige ERP-systemer, og så virker integrationen måske ikke længere, som den skal. Derfor bliver vedligeholdelse en utrolig stor opgave, siger Ralph Nedergaard.
Ingen nemme løsninger
Medmindre en virksomhed vælger en færdig ERP-pakke fra Èn leverandør, så ligger der er stort og ofte dyrt integrationsarbejde med at tilpasse systemerne. Til gengæld for den ekstra investering får virksomheden mulighed for at udvælge netop de forskellige ERP-systemer, der passer bedst til virksomhedens behov.
På trods af at alle de store ERP-leverandører har en XML-grænseflade til deres systemer, så er integrationsproblemerne langt fra løst. En del af årsagen er, at ERP-systemerne er knyttet til nogle dynamiske processer i virksomheden, foruden de mennesker, som systemerne skal lette arbejdet for.
- Fremtiden er, at vi kommer tættere på nogle fælles standarder. Men jeg tror ikke, at vi står overfor at slippe af med integrationsproblemerne inden for en nær fremtid. Der ligger ingen nem løsning lige rundt om hjørnet, siger Ralph Nedergaard.

Billedtekst: Ralph Nedergaard fra IBM e-business Collaboration tror ikke, der ligger nogen nem løsning lige om hjørnet, der kan løse integrationsproblemerne mellem forskellige ERP-systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere