Indisk IT-tiger kaster sig over Europa

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. november 2001.


Indiske Ajit Sawant så sin første computer, da han gik på universitetet i USA i halvfjerdserne. I dag er han
europæisk Vice President i Asiens største IT-konsulentfirma.

Christoffer Columbus sejlede i 1492 ud for at finde søvejen til Indien. Nu skriver vi 2001, og nu er det ikke europæerne, der vil finde søvejen til Indien, men derimod Indien, der er drejet ind på informationsmotorvejen til Europa.
Ajit Sawant steg på den indiske IT-bus, netop som chaufføren havde sat den i gear. I 23 år har han været i den virksomhed, som han nu er ved at styre ind på det europæiske marked.
- Da jeg kom til USA i midt-halvfjerdserne, var det første gang, jeg så en computer, fortæller Ajit Sawant, som så sin første computer, da han kom til Ohio State University i USA i datalogiens sorgløse ungdom i halvfjerdserne. Forinden havde han taget en bachelorgrad på universitetet i Bombay og kom til USA for at få en mastergrad som maskiningeniør. Det blev dog computerne og datalogien, der især fangede hans interesse.
- Da jeg blev færdig, arbejdede jeg i USA et års tid, men jeg ville gerne tilbage til Indien. Så jeg undersøgte hvilke IT-virksomheder, der fandtes i Indien. Det var i '78, og der var kun Èt: TCS. Så jeg sendte dem et brev, fortæller Ajit Sawant.
TCS eller Tata Consultancy Services blev skabt i 1968 som en del af Tata-Gruppen, der er Indiens største virksomhed og spænder over alt fra elektricitets- og stålværker til hoteldrift. I dag er TCS Asiens største IT-konsulentfirma med afdelinger over det meste af verden og en omsætning på 700 millioner dollars. Herhjemme har TCS lavet projekter for blandt andet Post Danmark, SAS og Danfoss.
- De svarede hurtigt, at de så frem til at mødes med mig. Så jeg tog til Indien til jobsamtale og fik jobbet. Dengang var der kun 350 ansatte, så det var som et lille familieforetagende. I dag er vi 18.000. Det var der ingen, der havde drømt om dengang, siger Ajit Sawant.
De små forskelle
De sidste tre år har Ajit Sawant været Vice President for TCS i Europa. På sin vej til Europa har Ajit Sawant arbejdet for TCS både i Indien, Sydøstasien, USA, Australien, Mellemøsten og Afrika.
- Jeg har været hos TCS så længe, at jeg efterhånden har haft alle tænkelige job. Jeg har været salgs- og marketingchef for det østlige USA, projektleder i Singapore, og jeg har sågar også været personaleansvarlig for hele TCS, fortæller han.
I Europa har han mest hæftet sig ved, at det er et meget uensartet marked, hvor IT-folk er forskellige fra land til land, og der inden for hvert land er forskel på sprog og kultur.
- En af mine hobbyer er faktisk at lægge mærke til de små forskelle, der i folks personlighed og væremåde fra sted til sted, siger Ajit Sawant smilende.
Regntid vigtigere end dotcom-krise
Selv om det i øjeblikket står skidt til med IT-økonomien i både Japan, USA og Europa, ser Ajit Sawant lyst på fremtiden for TCS på verdensmarkedet. I et land med Èn milliard indbyggere er hjemmemarkedet langt vigtigere for landets økonomi end eksporten, og derfor mærker den indiske økonomi ikke så meget til, at der er krise ude i verden.
- Eksport udgør knap Èn procent af Indiens bruttonationalprodukt. Det betyder meget mere, hvis regntiden bliver forsinket og dermed påvirker landbruget, som endnu udgør langt den største del af den indiske økonomi, forklarer han.
Han kan også fortælle, at strømmen af indiske IT-folk nu er vendt. Mens IT-branchen i USA endnu voksede eksplosivt, rejste mange derover for at arbejde. Det problem er forsvundet efter dotcom-boblen brast.
- Nu er strømmen vendt, og i det sidste halve år har vi fået ansøgninger fra folk, der havde forladt os, og som nu vil tilbage. De sender deres cv og ringer til os og spørger, om vi vil have dem tilbage. Så lige i øjeblikket er det arbejdsgiverne, der sidder på markedet, siger han.
Ingen Cobol
Indiens IT-branche har på trods af en senere start haft enorm succes, især på markedet for outsourcing, fordi de indiske IT-virksomheder har haft ressourcer til at færdiggøre IT-projekter for kunder især i USA lige så hurtigt som amerikanske eller europæiske IT-virksomheder, men til mere attraktive priser.
- En af de fordele, vi har haft i Indien, har været, at vores IT-industri ikke har haft en tung arv af massevis af gamle IBM-mainframes med Cobol. Vi startede med Unix. Man kan sige, at vi kom for sent til den første bus, men til gengæld var det en mere moderne bus, vi senere steg på, siger Ajit Sawant.
Tyske verber
Selv om TCS har været til stede i Europa i mere end ti år, så er virksomheden stadigvæk forholdsvis ukendt, erkender Ajit Sawant. Hans vigtigste opgave i Europa er derfor at finde lokale samarbejdspartnere, som kan hjælpe med hovedsageligt markedsføring og salg.
For at slå sig fast på det europæiske marked, mener han, at det er vigtigt, at medarbejderne i TCS lokale afdelinger i Europa lærer sproget.
- Vi opmuntrer vore medarbejdere til at lære blot et par enkelte sætninger på det lokale sprog, fordi det er en god måde at komme i kontakt med folk. Jeg lærte selv at tale tysk for nogle år siden, men nu har jeg glemt det igen. Nu er jeg ved at lære fransk, men jeg tror dog ikke, jeg kan lære alle 14 sprog, som jeg kommer i nærheden af i Europa, indrømmer Ajit Sawant.

Billedtekst: I sine 23 år hos indiske Tara
Consultancy Services har Ajit
Sawant efterhånden haft alle
tænkelige jobs, fortæller han.
De sidste tre år har han
været Vice President for
TCS i Europa.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere