Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 5. november 2001.
Billedtekst: Produktchef Peter Henriksen og hans team hos Bording Data har på kun tre måneder solgt en blanketløsning til 12 kommuner. Yderligere 20 kommuner er interesseret. Foto: Torben Klint
Bording Data A/S har fundet en niche i at hjælpe kommuner ind i den digitale blanketalder.
Kommunerne halter stadig bagefter, når det gælder IT-integration. I visse kommuner kan man endnu ikke koordinere og integrere de mest basale oplysninger, når der for eksempel skal udfyldes en blanket på pc'en. Dette og mange andre integrationsproblemer har været en bremseklods for at gennemføre den digitale forvaltning, hvor borgerne i sidste ende skal kunne betjene sig selv online.
Alle IT-svaghederne udgør et stort marked for de mange små forhandlere, som i øjeblikket bevæger sig væk fra fysisk produktsalg til salg af integrationsløsninger.
Plads ved siden af KMD
Kommunernes eget IT-selskab Kommunedata (KMD) sidder fortsat på store dele af de kommunale IT-opgaver, men det er ikke alle områder, som den dominerende spiller viser interesse for.
Det mener produktchef Peter Henriksen hos systemintegrator og forhandler Bording Data A/S. Hans firma har solgt et stykke infrastruktur til 12 kommuner på bare tre måneder og er ved at sælge til yderligere 20 kommuner.
- Vi har faktisk talt med Kommunedata om et samarbejde, men de var ikke interesserede, siger han. For at komme ind i varmen hos de mange kommuner har Peter Hansen i stedet indgået et samarbejde med Kommuneinformation, som er en del af Kommunernes Landsforening (KL), der i øvrigt ejer KMD.
- KL laver i dag grafikken og Bording det tekniske, oplyser Peter Henriksen.
Det endelig produkt hedder NetBlanket og kan aflaste de ansattes og borgernes udfyldning af de over 1000 forskellige blanketter, der findes hos kommunerne.
Fra hardware til infrastruktur
Produktet kan få pdf-baserede blanketter til at "snakke sammen" med bagvedliggende databaser over internet eller intranet. Formålet er, at en blanket selv vil kunne hente alle forhåndenværende og relevante oplysninger om borgeren eller sagen. Og dermed udfylde sig selv delvist.
Bording Datas vej ind på markedet for infrastruktur startede med hardware.
- Vi leverede oprindelig en pc-styret, intelligent printer, der kunne trykke efterbehandlede blanketter. Den blev brugt af flere kommuner til at udskrive skattekort, oplyser Peter Henriksen.
Da kommunerne begyndte at efterspørge mere teknologi var Peter Henriksen og hans team hos Bording Data allerede i fuld gang. Og for et år siden havde firmaet løsningen parat.
Boks: Konkurrenter
Bording Data har konkurrenter. Ikke Kommunedata, KMD, men andre "specialister" med rødder i den grafiske branche: Kruse og Dafolo. De har også solgt deres konkurrerende produkter til en række kommuner.
Top 100-boks: Bording Data
Bording Data endte sit 2000 regnskabsår med et underskud på 12,472 millioner kroner. Der står i firmaets årsregnskab, at det skyldes, at der er anvendt betydelige ressourcer til udvikling af produkter og nye markedsområder.
Regnskabsår 2000
Ansatte seneste år 103
Året før: 106
Omsætning seneste regnskabsår 76.491.000
Året før: 102.769.000
Resultat før skat -12.472.000
Året før: -793.000
Omsætningsvækst -25,6
Overskudsgrad -16,2