Artikel top billede

Offentlige it-chefer: Her vil vi lægge penge i fremtiden

Den offentlige sektors it-fokus vil i de nærmeste år især være præget af én ting, der kommer til at gennemsyre hele sektoren. Se hvad det er her.

Konsolidering.

Ordet får de offentlige it-chefer op af stolen. Det er nemlig blandt fremtidens trends.

I hvert fald peger flere markante it-folk i den offentlige sektor på netop dette fænomen, når snakken falder på, hvad der vil blive investeret og satset på i offentligt it-regi i fremtiden.

Statens store prestige projekt er næsten lig med et stort konsolideringsprojekt, hvor man samler flere ministeriers it ét sted.

Direktør Lone Strøm for Statens It peger da også på trenden:

"For Statens It, som nyetableret leverandør af it-services, er det vigtigt at få konsolideret forretningen og dermed skabe forudsætningerne for, at vi også fremadrettet kan levere sikker og stabil drift til vores kunder," siger hun.

Hun peger på, at for staten som helhed vil de vigtigste indsatsområder også være: "Konsolideringen af statens it-løsninger, yderligere digitalisering af de statslige services og flere fælles statslige it-løsninger".

"Alle tre ting skal give mulighed for effektivisering, service- og kvalitetsforbedringer," siger Lone Strøm.

I alt køber den offentlige sektor ind for 19 milliarder kroner om året.

Regioner vil også

Også it-direktør Dorte Stigaard fra Region Nordjylland peger på konsolidering som en af flere trends.

Hun er medlem af IKT-rådet og tidligere næstformand i Dansk IT. Derudover har hun tyve år på bagen i det offentlige. 

Dorte Stigaard peger på, at hovedindsatsområdet inden for sundheds-it er en malkning af nuværende iværksatte it-projekter for nytteværdi, forklarer hun.

"Der er basis for et større 'organisatorisk re-engineering eller implementeringsprojekt', der sikrer mest mulig nytteværdi og effekt i forhold til de aktuelle prioriteringer på sundhedsområdet regionalt såvel som nationalt," siger Dorte Stigaard.

Investeringerne vil således falde inden for blandt andet konsolidering og sikker drift, vurderer direktøren.

KITA: Konsolidering ikke nok
Hos Foreningen af Kommunale It-chefer er konsoldering også et kerneområde.

Her hiver formand Jørgen Kristensen sine erfaringer frem fra Egedal Kommune. For konsoldering er med til at finansiere fremtidens kommunale it-udvikling - selvom det langt fra er nok.

"Alt i alt har vi kunnet overføre besparelser fra konsolideringsøvelser omkring fagpersonale, it-værktøjer og infrastruktur til implementering af ny teknologi og øget systemanvendelse udover de budgetreduktioner, som de sidste tre år har budt på," siger han.

Jørgen Kristensen peger på, at det vil kræve øgede investeringer i de kommende år i indkøb og medfinansiering af løsninger, som skal realisere de planer, der ligger for digitalisering af den offentlige sektor.

"En ting er, at der findes businesscases, der viser, at investeringen kommer tilbage, men for at initiere en omlægning skal der lægges penge ud, inden gevinsterne kan høstes," siger han.

"Her kniber det, da kommunerne er så presset på økonomien, at de knapt nok kan finansiere de serviceydelser, de er blevet sat i udsigt eller har forventning om er til rådighed," siger Jørgen Kristensen.

For at kompensere for denne problemstilling har man i Egedal Kommune afsat en særlig pulje til digitaliseringsindsats.

Puljen sigter på at hjælpe de forretningsområder og institutioner, der ser en mulighed for at forbedre deres tilbud gennem øget teknologianvendelse godt i gang, indtil besparelsen kan hjemtages, oplyser han.

"Desværre står puljens størrelse ikke helt mål med ambitionerne om at digitalisere sig ud af ressourceudfordringen, da puljen reelt kun udgør 0,1 procent af kommunens samlede driftsbudget," siger it-chefen.

Læs om flere trends i den digitale forvaltning i Danmark her på computerworld.dk i den kommende tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere