Af Christian Pedersen, Chief Product Officer, IFS
Grundfortællingen om ERP har altid været, at det er systemer, der favner alle kernefunktioner i en samlet platform. Groft sagt har vi skelnet mellem to modeller: Rene ERP-systemer med moduler og komponenter designet til at arbejde sammen i et komplet system, og best-of-breed-løsninger baseret på forskellige sammenkoblede produkter erhvervet gennem opkøb, måske præsenteret bag et fælles interface.
I IFS har vi altid været tilhængere af den første model, men spørgsmålet er, om de veldesignede, komplette ERP-systemer er gearede til fremtiden. Holder filosofien om at samle alt på én platform? Jeg tror det ikke. Uanset hvor godt designet et ERP-system er, så vil det i stigende grad skulle integrere med andre softwareapplikationer, forbundne enheder, cloudressourcer mv., hvilket gør det urealistisk at ville favne hele forretningen i ét system.
Mange virksomheder vil stadig kunne høste fordele af et bredt ERP-system, som håndterer kerneelementerne i værdikæden. Økonomisk og tidsmæssigt er der besparelser at hente, fordi man undgår det store arbejde med integrationer, som følger med, når man vælger best-of-breed-løsninger. Et godt ERP-system bør fungere som et åbent kontorlandskab, hvor alle frit kan samarbejde og interagere med hinanden. Det har best-of-breed-løsninger - uanset om de er ejet af den samme softwareleverandør eller ej - svært ved at leve op til. De sætter vægge op, hvor der skulle være vinduer og døre.
Den tredje vej
Men behøver vi at have denne skelnen? Måske findes der en tredje vej. Hvad nu hvis integrationen af flere softwaresystemer - og de automatiserede transaktioner mellem disse - kunne foregå uden eller med en lav grad af kode og foretages af interne superbrugere? Eller hvis andre softwaresystemer kunne tilgå data og funktionalitet i ERP-systemet lige så enkelt og elegant som systemet selv? Jeg tror, det er den vej, ERP skal bevæge sig.
Mange avancerede virksomheder anvender fuldt integrerede ERP-systemer, som i princippet dækker alt. Men uanset hvor komplette systemerne er, vil der være et stigende behov for at integrere. Det er der flere årsager til. De vigtigste er:
- Der er store fordele forbundet med at automatisere leverandørkæder og efterspørgselsplanlægning, og derfor ønsker flere og flere virksomheder at skabe integration mellem egne ERP-systemer og underleverandørernes systemer.
- Ønsker virksomheden at udnytte konkurrenceeffekten af at skabe et netværk med sine samarbejdspartnere, er det en forudsætning, at ERP-systemet kan åbnes op for et eksternt økosystem.
- Udnyttelse af IoT til at forudsige vedligehold, automatiseret produktion og business process automation kræver også, at ERP-systemet integrerer med andre systemer.
- Cloud services til alt fra told-compliance til AI-optimeret lagerstyring kræver eksterne integrationer.
Af disse og mange andre årsager bør virksomheder forvente, at deres ERP-systemer skal integrere med flere og flere systemer. Derfor er det nødvendigt at finde en smidig metode til at igangsætte, hvad vi kan kalde en ”stack-approach”. Værdien findes ikke længere inden for ERP-systemets fire vægge, men i at samarbejde, integrere og dele systemer åbent som en del af et økosystem. Det er her guldet ligger.