Få ting er omgærdet af større usikkerhed end Brexit. Der er stadig en lille chance eller risiko, om man vil, for at Brexit aflyses, og Storbritannien forbliver i EU. Men mon ikke danske virksomheder gør klogest i at forberede sig på et exit.
Hvilke konsekvenser får Brexit for danske virksomheder? Der tegner sig et stort, komplekst scenarie med tråde ud i alle dele af den enkelte organisation. Her kigger vi på, hvordan Brexit vil påvirke Supply Chain Management (SCM). SCM forstået som et bredere begreb end ren logistik. Det handler her om den software, der styrer alt fra leverandører og distributører til råvareforsyning, informationsflows, pengestrømme osv., der relaterer sig til en virksomheds leverancekæde.
Den store import/eksport udfordring
Den mest åbenlyse udfordring bliver håndteringen af import og eksport mellem Storbritannien og EU. I 2018 gik hele 46 procent af Storbritanniens samlede eksport til EU. Kigger vi på vareflowet den anden vej, udgjorde importen fra EU til Storbritannien 54 procent. Det er rigtig mange varer, der transporteres!
En dansk virksomhed, der eksporterer og/eller importerer til og fra Storbritannien, bliver helt klart påvirket af Brexit. Forvent længere ekspeditionstider på toldhåndtering og længere leveringstider i det hele taget. Forvent også større administrationsomkostninger samt øget risiko for højere afgifter og skatter.
Ifølge den britiske regering er det vanskeligt at opgøre, hvor stor påvirkningen bliver. Brancher som levnedsmiddel, landbrug og lægemidler kan få rigtig store problemer. Briterne frygter for udeblevne leverancer og dermed mangel på vigtige varer. Den anden side af den sag er, at en del virksomheder i EU, herunder også danske, vil få problemer med salg og leverancer til Storbritannien. Med andre ord, færre penge i kassen.
Et eksempel på de frygtede konsekvenser er, at britiske virksomheder forventes at skulle punge ud med 15 milliarder pund - over 130 milliarder kroner - om året for håntering af toldformularer, hvis det bliver et hårdt Brexit uden udtrædelsesaftale. Man kan roligt regne med, at selv danske virksomheder, der handler med Storbritannien, vil blive påvirket af dette.
Krav om større indsigt i SCM-processerne
Der vil uden tvivl komme skærpede krav til indsigt i SCM-processerne. Det vil indebære øgede krav om tilgang til både historiske data og realtidsdata, som kan give virksomhederne bedre muligheder for at modellere scenarier og planlægge.
Det handler om både forretningsinterne data og eksterne data som fx toldhåndtering, ændrede afgifter og skatter og ændrede kvoter. Derudover kan priser, valutakurser og administrationsomkostninger blive påvirket ligesom det tilgængelige udbud af nødvendige råvarer og produkter.
For virksomhederne bliver det endnu vigtigere at have hurtig adgang til detaljeret information om produkter og råvarer, om leverandører og kunder, priser, aftaler mm. Nye løsninger vil være påkrævede til håndtering af likviditet, håndtering af data under hensyn til integritet og håndtering af britisk moms (VAT).
Og endelig, hvis alt dette bliver for besværligt, så vil der være behov for detaljerede data om alternative kunder og leverandører, så virksomhederne kan analysere, hvordan en alternativ strategi vil påvirke salg og risici.
Bundlinjen er, at der vil være skærpede krav til forretningssystemerne i almindelighed og især til SCM-software, datahåndtering og analyseværktøjer. Hvis din virksomhed handler med Storbritannien, er det på høje tid at tage fat.