Test: 13 gratis webalbums

Blandt mere end 100 fotodelingstjenester har vi fundet de tretten bedste, hvor man kan uploade og fremvise sine private digitalfotos uden at skulle betale en jante. Vinderen er en gammel kending.

Test: 13 gratis webalbums

Der eksisterer mere end 100 fotodelingstjenester på nettet, så da vi satte os for at finde den bedste, var der lagt op til et betragteligt researcharbejde.

En optimal fotodelingstjeneste er efter vores betragtning gratis. Desuden tilbyder den permanent og ubegrænset lagring og download af fotos i deres originale størrelser.

Man skal desuden kunne oprette adskillige webalbums baseret på de uploadede billeder og sende invitationer til venner og bekendte om at besøge disse webalbums.

Selve præsentationen af webalbummet skal i den forbindelse helst foregå via et elegant slideshow, og det vil blive betragtet som et ekstra plus, hvis man får tilbudt at downloade software til fotostyring og upload af billeder samt mulighed for at bestille billeder på papir eller som andre fotogaver (her tænker vi på musemåtter, kaffekrus, fotobøger osv.)

13 ud af 100

For at frasortere størstedelen af de over 100 fotodelingstjenester der findes på nettet, fjernede vi først dem, der ikke var gratis. Nogle krævede abonnement, og andre krævede, at man købte udskrifter eller fotogaver mindst en gang om året.

Derefter fjernede vi dem, der ikke tilbød at oprette og dele webalbums på den måde, som vi ønskede det. Mange fotodelingstjenester har nemlig andre formål såsom gensidig fotokritik eller lagring af billeder til brug på eBay og lignende websider.

Endeligt fjernede vi dem, som ved første øjekast bare var for rudimentære og kedelige eller uprofessionelle, og til sidst stod vi med tretten fotodelingstjenester, der fortjente en dybere test.

Må det koste? Så prøv Photagious.com

Gratis fotodelingstjenester er sådan set bare en byttehandel. Som forbruger får man lov til at uploade sine digitalfotos til en virksomheds server, hvorfra man kan invitere sin venner til at kigge på udvalgte fotoserier. Til gengæld forbeholder virksomheden sig retten til annonceindtægterne på websiderne samt selvfølgelig indtægter fra udskrifter og fotogaver.

Det er en god byttehandel for begge parter; forbrugeren får en gratis webtjeneste, og virksomheden tjener penge. Alle er glade.

Den aller lækreste fotodelingstjeneste, vi fandt, var Photagious.com. Desværre er dette en betalingstjeneste, så den kunne ikke være med i testen, men ikke desto mindre anbefaler vi alle fotointeresserede i at lægge vejen forbi Photagious.

Imellemtiden vil vi, der helst ikke vil have penge op ad lommen, give os i kast med testens tretten gratis fotodelingstjenester. Der er nok at vælge imellem, og vinderen bliver et navn, vi alle kender.

1. "23"

Fotodelingstjenesten med det sjove navn "23" er et dansk initiativ med vind i sejlene.

Man er begrænset til at uploade 30 billeder om måneden, men til gengæld lagres disse i original størrelse og opløsning. Alt foregår via et webinterface, for 23 tilbyder ikke specialsoftware til installation på pc'en, og der tilbydes heller ikke udskrivning på papir eller andre medier. Man kan dog via 23 sende sine billeder til fremkaldelse hos Bilka og PhotoCare og andre.

Det viste sig ved nærmere test, at 23 tilsyneladende ikke har en funktion til at sende invitationer til et webalbum, og dette er et ærgeligt minus, især fordi 23 har en ganske fiks slideshowfunktion. Man kan dog via websiden emaile udvalgte billeder til venner og bekendte, men det er jo slet ikke det samme.

Brugergrænsefladen er tiddsvarende og minimalistisk, men det går nogle gange ud over brugervenligheden. Det er ikke altid let at finde den funktion, man leder efter, så her kunne 23 med fordel skæve lidt til konkurrenterne.

Præsentationsdelene, altså slideshow-funktionen, er lidt speciel, men som nævnt ganske fiks. Slideshowet afvikles med den aktuelle websides indhold nedtonet i baggrunden, hvilket er lidt smart, men nogle gange også lidt grimt. Alt i alt en fin fotodelingstjeneste, der dog ikke kan vinde denne test.

2. AOL Pictures

America OnLine (AOL) er normalt et forholdsvis amerikansk fænomen, men deres fotodelingstjeneste kan snildt bruges alligevel, og heldigvis for det. AOL Pictures tilbyder ubegrænset lagring af digitalfotos i original størrelse, der kan fordeles ud på forskellige webalbums.

Man kan enten downloade AOL's software eller bruge et webinterface, og AOL tilbyder en hel række udskriftsmuligheder og fotogaver.

Det er rigtig nemt og lækkert at arbejde med AOL Pictures, for brugergrænsefladen er både nem og overskuelig, og det er også let at dele udvalgte albums med venner og bekendte.

Når man som gæst besøger et billedalbum, vises dette først som en billedoversigt, og man skal selv klikke på slideshow-knappen for at aktivere præsentationen. Det måtte gerne have været omvendt, men det er en detalje, der er til at leve med.

Slideshow-funktionen i sig selv er heller ikke testens allerflotteste, men stadig okay. AOL Pictures er i hvert fald værd at overveje, når man kigger på fotodelingstjenester.

3. BubbleShare

Endnu et sjovt navn til en fotodelingstjeneste: BubbleShare!

Her kan man lagre alle sine digitale fotos i fuld opløsning, men man skal huske at forny sin registrering hvert år - uden tvivl for at sikre, at BubbleShare's servere ikke fyldes med billeder, som brugerne aldrig vender tilbage til. Og det der med fuld opløsning har en begrænsning: Man kan nemlig kun downloade hele albums og ikke enkelte originalbilleder, men så får man altså også billederne i fuld opløsning pakket i en zip-fil.

Der tilbydes downloade af BubbleShare-software, men det er kun til at vise webalbums på desktoppen og til at uploade fotos fra Mac iPhoto. I øvrigt er det kun, når man uploader billeder, man kan lave et nyt webalbum. Man kan ikke skabe webalbums på baggrund af billeder, der allerede er uploadet. Udskrifter og fotogaver kan bestilles via QOOP.

Umiddelbart er funktionaliteten lidt acceptabel hos BubbleShare, men man savner en mere fleksibel webalbum-funktion og noget desktopsoftware. Brugergrænsefladen er til gengæld ret god, og præsentationen af ens webalbums er også ganske nydelig. Ikke så ringe en fotodelingstjeneste, men en førsteplads bliver det ikke til.

4. dotPhoto

dotPhoto oplyser ikke om nogle begrænsninger for, hvor mange billeder man kan uploade, men fortæller dog, at man skal logge ind mindst en gang hver tredje måned for at holde sin konto aktiv og beholde sine billeder.

Og billederne kan man heldigvis downloade igen i original opløsning, lige som man kan oprette mange webalbums, der kan dele billeder. Sådan skal det være.

Man kan også downloade et stykke software til at organisere sine billeder, og samme software gør det let at uploade billeder til fotodelingstjenesten. Herfra er det let at udsende invitationer til webalbums, og disse kan endda beskyttes med adgangskode, hvilket er rigtig rart.

Udskrivningsfunktioner og fotogaver har dotPhoto også, så der mangler sådan set ikke noget. Samtlige ønskede funktioner er til stede, brugergrænsefladen er ret god, og selv slideshowfunktionen er rimeligt nydelig. Her er altså en klar kandidat til førstepladsen.

5. ezprints

At dele sine fotos via ezprints ser umiddelbart ud til at være en god ide, men ved nærmere undersøgelse er denne fotodelingstjeneste ikke en vinder.

Der gives umiddelbart ingen oplysninger om, hvor mange fotos man kan uploade, men blot at ezprints forbeholder sig retten til at aflyse ens konto, hvis man ikke har logget på i 60 dage. Ens billeder nedskaleres forresten ved upload, og der er ingen umiddelbar måde at downloade billederne på.

Der er heller ingen software, man kan downloade og bruge til at kommunikere med ezprints - alt foregår via et i øvrigt pænt og velfungerende webinterface, og man kan ikke kopiere billeder fra et webalbum til et andet.

Når man sender en invitation til et webalbum, får de besøgende desuden automatisk adgang til alle ens billeder og ikke kun dem, der ligger i det webalbum, de har modtaget invitation til.

Samme webalbum starter ikke slideshow-tilstand. Man skal selv vælge det album, man vil se, og starte præsentationen. Denne er dog meget pæn - så meget ros skal ezprints dog have. Men det er ikke denne fotodelingstjeneste, man skal vælge.

6. Magix Online Album

Der skal lidt anderledes tænkning til, før man forstår opbygningen af Magix Online Album, og her tænkes specielt på metoden, hvormed gæster inviteres til et webalbum. Man kan nemlig kun invitere gæster til sin personlige webside, hvor alle ens billeder er tilgængelige.

Vil man give gæsterne adgang til en privat fotomappe, skal man oprette dem i fotodelingstjenesten med navn, email-adresse, adgangskode og så videre. Først da kan man sende dem en invitation med en adgangskode til den private fotomappe. Det er langt fra optimalt.

Man får kun 128 megabyte lagerplads hos Magix, og man skal betale for at downloade sine billeder i fuld opløsning. Når man opretter sin webalbums, kan man flytte billeder mellem dem, men ikke kopiere dem. Man kan downloade Magix Photo Manager til at styre sine billeder og uploade dem, og man kan også bestille udskrifter af sine billeder, men ingen fotogaver.

Funktionaliteten hos Magix lader altså en del tilbage at ønske, men brugergrænsefladen er til gengæld nydelig. Slideshowfunktionen er pæn, og sammenlagt set gør Magix det ikke så dårligt - men langt fra godt nok til at nå til tops i denne test.

7. Picasa Webalbum

Det er lidt ærgeligt, at Googles Picasa kun stiller 250 megabyte lagerplads til rådighed, for denne fotodelingstjeneste har ellers det hele. Man kan uploade og downloade sine billeder i original opløsning, og man kan lave forskellige webalbums og både kopiere og flytte billeder mellem disse albums.

Man kan gratis downloade et strålende stykke fotostyringssoftware (Picasa), og det eneste, man ikke kan, er at udskrifte billeder direkte fra websiden - hverken på papir eller på fotogaver. Google forbeholder sig desuden retten til at slette ens billeder og konto, hvis man ikke har logget ind i seks måneder.

På nær lagerpladsens omfang er funktionerne altså på plads, og brugervenlighed kan der ikke peges fingre af. Picasa Webalbum er meget nemt at arbejde med. Præsentationsdelen, altså slideshowfunktionen, er rudimentær, men stadig en af de pænere i denne test, så den får også gode point.

Det bliver dog ikke en førsteplads til Google i denne omgang, men denne fotodelingstjeneste er stadig værd at prøve.

8. shutterfly

Her har vi fat i en af de rigtig gode fotodelingstjenester, der kun hæmmes af, at man ikke kan downloade sine fotos i deres originale opløsning. Man kan dog bestille en cd med sine originalbilleder, og shutterfly er ellers rigtig spændende.

Man får ubegrænset plads, og man kan oprette webalbums og kopiere billeder mellem de forskellige albums. Man kan også downloade et dejligt stykke software til at hjælpe med billedstyringen og upload, og man kan både bestille udskrifter og fotogaver.

På nær detaljen med download af billeder i original opløsning har shutterfly altså det hele. Dertil kommer en let og behagelig brugergrænseflade, der gør det nemt at organisere og dele sine fotos.

Når man åbner en invitation til et shutterfly webalbum, mødes man godt nok med en billedoversigt og bliver ikke kastet direkte ind i et slideshow.

Det er lidt synd, og selve slideshowet er også okay, men ikke grænseoverskridende. Alligevel en af de bedre fotodelingstjenester, som man sagtens kan gå hen og blive glad for.

9. SnapGalaxy

Som det er tilfældet med flere andre fotodelingstjenester i denne test, er det umiddelbare indtryk af SnapGalaxy ganske lovende.

Der er tilsyneladende ikke nogle begrænsninger på antallet af fotos, der kan uploades, og hele websiden ser fornuftig ud.

Men så opdager man, at de uploadede billeder nedskaleres, hvilket er en skam. Man kan godt lave flere webalbums, men man kan ikke kopiere billeder mellem de forskellige albums, og det er også en skam. Man får heller ikke tilbudt noget software, men man får dog tilbudt at udvalg af udskrivningsmuligheder og fotogaver.

Hvad angår funktionaliteten i SnapGalaxy mangler der altså noget (download af billeder i originalstørrelse samt kopiering af billeder mellem webalbums), og disse mangler opvejes desværre ikke af den ret pæne brugergrænseflade og den rigtig flotte præsentation. Når man modtager en invitation til et SnapGalaxy webalbum, skal man godt nok selv klikke for at starte slideshowet, men så får man også en af de pæneste præsentationer i testen. Men det er som sagt ikke nok.

10. Tabblo

Man skal lige være forberedt på, at hos Tabblo hedder et webalbum et "Tabblo", og det er ikke bare en webside med en oversigt over billeder, men derimod en smukt designet plaket med en collage af albummets billeder. Og det skal understreges, at det er sjovt at lave plakater. Tabblo skriver, at "livet er mere end et fotoalbum", og det har de ret i.

Hos Tabblo kan man uploade og downloade et ubegrænset antal billeder i fuld størrelse, og man kan lave webalbums ved at kopiere billeder på kryds og tværs. Det hele foregår via et webinterface, og der er intet software, man kan downloade (men man kan dog bruge Picasa, hvis man installerer et Tabblo-plugin.)

Det er muligt at bestille udskrifter i plakatstørrelse, som postkort, i almindelige print og som fotobøger, men ikke som mere avancerede fotogaver.

Der mangler altså ikke noget hos Tabblo, og brugergrænsefladen er også god, selv om man lige skal vænne sig til at lave tabblo'er og plakater i stedet for albums og præsentationer.

Det vil sige, at når man modtager en invitiation til et tabblo, kan man dog stadig vælge at se plakaten (undskyld, tabblo'et) som et slideshow, hvis man har lyst. Tabblo ligger helt sikkert i vinderfeltet, men testen er selvfølgelig ikke afgjort endnu.

11. webshots

Hos webshots kan man kun oprette et webalbum i forbindelse med upload af nye billeder. Der er ingen muligheder for at oprette tomme albums og derefter kopiere billeder fra andre webalbums ind i det nye album, og det er ret træls.

Ellers er webshots udmærket, idet man kan downloade sine billeder i original størrelse, og man har (næsten) ubegrænset plads; 1000 billeder om måneden, og dette antal stiger med 100 for hver måned, man er medlem. Det må være rigeligt til de fleste.

Man får tilbudt at downloade software til bedre fotostyring og upload, og via QOOP kan man også bestille udskrifter samt et bredt udvalg af fotogaver.

Ser man bort fra den ufleksible webalbum-funktion, kan webshots det meste. Brugergrænsefladen er ikke dårlig omend heller ikke det mest intuitive, men desværre går det galt med invitationerne. Disse fremsendes nemlig som HTML-mail, men tilsyneladende uden den rette header, da mailen fremvises som HTML kildekode og ikke et pænt formatteret brev.

I dette kode-rod skal man selv lokalisere det rette link, hvorefter der åbnes en webside, hvor man klikker på slideshow-linket. Så bliver man til gengæld belønnet med en rigtig pæn præsentation. Desværre er det bare ikke nok.

12. Yahoo! Photos

Okay, her er noget, der virkelig svinger. Yahoo! har det hele og kan det hele.

Man får ubegrænset upload og download af sine billeder i original størrelse, og man kan oprette webalbums og kopiere billeder mellem de forskellige albums.

Der er ikke noget decideret fotostyringssoftware til download på nær en upload-toolbar til Internet Explorer, men der er rig mulighed for udskrifter og fotogaver. Så langt, så godt.

Et login til Yahoo! giver adgang til mange tjenester, og deres fotodelingstjenester er virkelig godt udført. Alle funktioner virker upåklageligt, og brugergrænsefladen er simpelthen strålende. Et webalbum præsenteres som en billedserie, og et enkelt klik starter et nydeligt slideshow.

Ironisk nok kan der ikke skrives så meget om Yahoo! Photos, for der er ikke så meget at kritisere. Denne fotodelingstjeneste ligger sig ind på en lun førsteplads, og med kun en enkelt testdeltager tilbage, ser det lovende ud for Yahoo!

13. zoomonga

Sidste fotodelingstjeneste i testen er zoomonga, som også må siges at have et sjovt navn.

På zoomonga er man begrænset til 20 megabyte billeder per måned, men dette er dog også en hel del. Man kan desuden uploade og downloade billeder i deres originale størrelser, og man kan oprette webalbums og kopiere allerede uploadede billeder ind i dem. Til gengæld får man ikke noget software, og der er heller ingen udskrifts- eller fotogavefaciliteter.

Rent funktionelt kan zoomonga altså tilbyde det mest af det, der virkelig tæller. Brugergrænsefladen er også brugbar omend lidt speciel i visse situationer. En invitation til et webalbum fra zoomonga resulterer desuden i, at man ryger direkte ind i et slideshow, og det er super. Desværre er slideshow-funktionen forholdsvis ordinær.

Resultatet bliver altså, at zoomonage er en habil fotodelingstjeneste, men den når ikke at vinde eller ændre på slutresultatet.

Sådan testede vi

Først og fremmest måtte vi have nogle fakta på bordet, og de følgende fem områder blev udset til at have væsentlig betydning for fotodelingstjenesternes brugsværdi.

Lagerplads: Får man ubegrænset og permanent lagerplads til sine billeder?

Billedstørrelse: Lægges der begrænsninger på de enkelte fotos størrelse eller opløsning, eller kan man uploade og downloade sine fotos i fuld opløsning?

Webalbums: Kan billederne arrangeres i flere separate webalbums, og kan man kopiere fotos mellem flere webalbums?

Software: Kan man downloade specialsoftware, der gør det ekstra nemt og lækkert at bruge fotodelingstjenesten?

Udskrivning: Tilbyder fotodelingstjenesten at udskrive ens billeder på papir og eventuelt også som fotogaver?

Desuden skulle der nogle point på, og de blev fordelt på følgende tre parametre:

Funktionalitet (30 point): Dette er en samlet vurdering af, hvor omfattende de fem ovenstående områder er opfyldt.

Brugervenlighed (20 point): Her måles, hvor veldesignet brugergrænsefladen er, og hvor let og ubesværet systemet fungerer.

Præsentation (50 point): Disse point indikerer, hvor pænt ens fotos bliver præsenteret som slideshow.

Og vinderen er...

Yahoo! Photos vinder knebent testen og løber af med titlen som bedste fotodelingstjeneste efter de parametre, vi opsatte. Yahoo! er gratis og tillader ubegrænset up- og download af billeder i deres originale størrelse.

Man kan oprette og organisere webalbums i et væk, og man kan sende invitationer til sine venner, der får en rigtig pæn præsenation af ens udvalgte billeder. Desuden kan man bestille både papirudskrifter og fotogaver af ens billeder, så alt er i vinkel.

Er man af en eller anden grund ikke lun på Yahoo!, kommer dotPhoto og Tabblo ind på en delt andenplads. Disse to fotodelingstjenester er også virkelig gode, hvilket også gælder for de tre på tredjepladsen: AOL Pictures, Picasa Web Albums og shutterfly.

Som det blev skrevet i starten af testen, så fandt vi vinderen blandt mere end 100 fotodelingstjenester på nettet. Hvis man har andre behov end online lagring af sine digitalfotos i original størrelse og deling af disse med venner og bekendte via flotte slideshows, er der masser af muligheder.

Især skal der nævnes tjenester som flickr, zooomr og photobucket, men prøv selv at google efter webalbum og "photo sharing". Og er penge ikke en hindring, kan vi altså anbefale, at man ser nærmere på Photagious.com.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering