Hjemmeserver på vej fra Microsoft

For nylig sendte Microsoft Windows Home Server i sidste teststadie inden lanceringen. Alt tyder på at vi kan glæde os til lidt af en revolution på hjemmefronten

Hjemmeserver på vej...

I januar smed Bill Gates en lille bombe på CES-messen i Las Vegas, da han omtalte den kommende Windows Home Server. Hvilket på sin vis varsler en langt større revolution end den hypede Windows Vista.

Basalt vil Windows Home Server nemlig give private brugere muligheder for at dele og afspille mediefiler, planlægge central backup og få adgang til dokumenter på tværs af alle hjemmets computere. Fuldstændig lige som i en virksomhed.

Man kan indvende, at en slags kan avancerede netværksopkoblede harddiske og de gratis open source-baserede Samba-servere såmænd også hjælpe med.

Det fine ved Windows Home Server er imidlertid, at det ikke vil kræve nogen som helst tekniske forudsætninger at anvende softwaren.

Desuden får brugerne adgang til en gratis Windows Live-konto, der giver adgang til samtlige filer på hjemmeserveren fra en hvilken som helst internetforbunden Windows-pc.

Endelig kan man via kontrolvinduet overvåge alle tilkoblede computere og se, om antivirus og firewall er aktiveret.

Færdigret eller gør-det-selv

- Windows Home Server vil som udgangspunkt blive solgt præinstalleret, men den vil også kunne købes som selvstændig pakke, som man selv kan installere.

Det siger produktchef Torben Nelausen, Microsoft Danmark, der regner med at Windows Home Server kommer på gaden i det tidlige efterår eller ”lige så snart, den er færdig,” som han udtrykker det.

Meget beskedne hardwarekrav

Der burde dog ikke være mange knaster at høvle bort, før Windows Home Server er klar til gadebrug.

Bortset fra et justeret system til diskhåndtering samt en stærkt forenklet brugergrænseflade er systemet nemlig identisk med det gennemprøvede virksomhedsprodukt Windows Server 2003 SP2.

Derfor kan softwaren også køre på endog meget beskedne computere. For eksempel maskiner baseret på en aldrende Pentium 4-CPU og med blot 512 MB hukommelse.

Derfor vil vi også hurtigt se små hjemmeservere med passiv køling og et ekstraordinært lavt strømforbrug.

- HP har for eksempel varslet Windows Home Server-produkter helt uden grafikudgang. For det er der jo egentlig slet ikke behov for, siger Torben Nelausen.

I stedet vil produkterne typisk blot have en tænd/sluk-knap og en netværksudgang. Mere overskueligt kan det næppe være på hardwarefronten.

Server til budgetpris

Kombinationen af kendt softwareteknologi og lave hardwarekrav vil formentlig også gøre det muligt at købe en færdigkonfigureret Windows Home Server fra tre-firetusinde kroner og op.

- Serverne skal jo konkurrere mod avancerede netværksopkoblede NAS-harddiske til hjemmebrug, og så må de ikke være for dyre, siger produktchefen.

Torben Nelausen vil endnu ikke spekulere i, hvad en fritstående softwarepakke kommer til at koste i kroner og ører. Han vurderer dog, at en pakke vil blive betydeligt billigere end en ordinær Windows-licens.

Så har du en aflagt pc stående, vil du formentlig kunne forvandle den til en Windows Home Server for 500-1000 kroner.

Der er mange flere finter i Windows Home Server end dem, vi har omtalt her. Det kan du læse mere om i et længere snigkik på systemet, vi bringer her på pcworld.dk i næste uge.

I mellemtiden kan du kaste et blik på Microsofts lidt utraditionelle Windows Home Server-site.

Alternativt kan du følge med i udviklernes egen
blog, der - meget befriende - er mere uformel end den polerede information, Microsoft normalt sender ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere