Test: Gates' gode gnavere

Over vinteren er de nye mus trippet i kolonner fra Microsoft, og PC World har samlet tre af de små kræ for at se, om virksomhedens hardwaredivision endelig har fundet dagsformen.

Test: Gates' gode gnavere

Som de fleste ved, har Microsoft mange flere jern i ilden end allestedsnærværende Windows og Office. Eksempelvis har virksomheden i mere end tyve år fremstillet hardwareprodukter af forskellig slags og af mange forskellige kvaliteter, kunne man tilføje.

På musefronten har Microsoft fra tid til anden udsendt rigtig gode produkter. Flere af virksomhedens tidlige, ledningsforbundne optiske mus – ikke mindst den sublime IntelliMouse Explorer 3.0 – kan stadig stå distancen mod mange nyere produkter.

Langt mellem snapsene

De senere år har der dog været urimeligt langt mellem snapsene. Faktisk har Microsofts mus lidt under at være mindst to generationer efter ærkerivalerne fra Logitech. Ikke blot i ydelse, hvor de trådløse modeller har fremstået sløve, upræcise og med alt for kort rækkevidde, men også i komfort og design.

Af en eller anden grund har Microsoft nemlig stædigt holdt fast i anvendelsen af almindelige batterier samt nogle ret så uelegante eller – hvis man er mindre venlig – direkte grimme USB-basestationer, hvis rækkevidde yderligere har været stærkt begrænset.

Ligeledes har musenes basale formgivning været uforandret gennem adskillige år, så mange af dem i dag fremstår temmelig bedagede.

Halser efter schweizerne

Derimod begyndte Logitech allerede for adskillige år siden at markedsføre opladelige batterier og strømførende basestationer, så man slap for at løbe tør for strøm, når det var allermest ubelejligt.

Desuden har schweizernes hyppigt opdaterede design længe været i en klasse for sig.

Noget tyder dog på, at Bill Gates og Steve Ballmer har truet en eller anden udviklingschef med buksevand eller det, der er værre. For over vinteren er der kommet en række Microsoft-mus på markedet, der på hver deres facon bryder med vanetænkningen.

Vi ser i de følgende afsnit nærmere på tre af dem.

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000

Modellen adskiller sig på flere måder fra de vanlige Microsoft-mus. Dels er ”bagkroppen” udført i slebet aluminium, der løfter den visuelt i forhold til den vanlige plastikkonstruktion. Dels medfølger et genopladeligt batteri samt en ladestation, hvor musen ligger stabilt under opladning.

Ulempen ved basestationens flade design er, at den fylder meget på skrivebordet. Køn er den heller ikke ligefrem.

Pris i overkanten

Men Microsoft skal have point på goodwill-kontoen for overhovedet at tage et skridt væk fra det evindelige batteriskift. Også selv om vi her skal betale temmelig meget for muligheden.

Faktisk kan man for blot hundrede kroner ekstra få Logitechs teknisk, funktionelt og designmæssigt overlegne flagskib, MX Revolution, som vi anmelder her.

MX Revolution er imidlertid forbeholdt højrehåndede, og er man af den modsatte overbevisning, vil man være bedre tjent med den neutralt orienterede Wireless Laser Mouse 8000.

Fin respons og god følsomhed

Når det er sagt, er Microsofts nye topmodel ikke ringe. Den trådløse Bluetooth-forbindelse (USB-dongle medfølger) sikrer hurtig respons, mens laserdioden på fin facon registrerer selv de mindste bevægelser på selv besværlige og kulsorte overflader uden struktur.

Også klik accepteres uden problemer og mærkbar forsinkelse.

Alene her ved disse tre kvaliteter består musen sin eksamen. Dette er nemlig absolut ingen selvfølge, når vi taler trådløse mus.

Bedre hjul søges

Rullehjulet med indbygget horisontal scrolling er af acceptabel støbning. Det opfylder sit formål, men er hverken mere eller mindre præcist end de hjul, Microsoft har smidt i deres mus de seneste tre-fire år.

Navnlig savnes stadig de diskrete ”klik” fra eksempelvis Microsofts ældre modeller og Habu-musen, som vi anmelder længere nede i denne artikel.

Med den medfølgende software er det let tilpasse musen mange funktioner. Har du Windows Vista, skal du dog huske at downloade nyeste softwareversion fra Microsofts hjemmeside – det kan du læse mere om her.

Samlet et udmærket produkt. Om end den klodsede og grå ladestation godt kunne have været konstrueret uden at ligne noget fra DDR. Ligeledes kunne prisen have været en smule lavere.

Men Microsoft har i det mindste lært noget af fortidens synder, og tak for det.

Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000

Når hardwarefabrikanter tager ordet ”ergonomi” i deres mund, bør du have paraderne oppe. Hvilket blandt andet fremgår af PC Worlds anmeldelse af Microsofts ”Wireless Laser Desktop 6000 v. 2.0” desktop-sæt, som du kan læse her.

Det skal rimeligvis nævnes, at netop Microsoft i tidens løb har lanceret mange produkter, der på fornem vis modvirker myoser og museskader. Heriblandt ”knækkede” tastaturer og aldeles fremragende trackballs.

På dette felt er amerikanerne faktisk helt på linje med eller endda foran ærkekonkurrenten Logitech.

Bolden på bordet

Men tilbage til Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000, der er designet, så man holder på den omtrent, som hvis en velvoksen tennisbold lå på bordet. Det vil sige lidt på skrå og med håndkanten hvilende på bordet.

På den måde bevæger man et stykke hen ad vejen musen med de store muskler i overarmen, mens finmekanikken i hånd og håndled får lov at slappe mere af end vanligt.

Denne fordeling af arbejdsindsatsen skulle nedsætte risikoen for skader og smerter som følge af musearbejdets gentagne og ensidige bevægelser.

Skal du have gavn af musen, forudsætter det dog, at du sidder pinligt korrekt og i den rigtige højde – ellers kan musen gøre større skade end gavn. Det er eksempelvis strengt forbudt at lade hånden hvile oven på musen som ved anvendelse af vanlige modeller.

Håndpositionen er svær at vænne sig til. Navnlig er det i begyndelsen svært at bevæge markøren tilstrækkelig præcist. Ikke så mystisk, idet et ekstra sæt muskler jo skal være med til at bestemme farten.

Mere til Hans end til Grethe

Men efter lidt tilvænning går det endda, og så opleves musearbejdet som en fornøjelse. Hvilket sandsynliggør Microsofts påstand om, at konstruktion modvirker skader på sigt. Om det faktisk er tilfældet, kan vi selvsagt ikke afgøre efter et par dages brug.

Det skal nævnes, at musen er bedre egnet til velvoksne herrekløer end fine frøkenfingre. Hustruen havde eksempelvis svært ved at nå alle knapper, når hånden var korrekt positioneret på musen. Venstrehåndede går ligeledes forgæves.

Software med knuder

Musen blev testet på både Windows XP og Windows Vista. Men selv om Vista-udgaven af Microsofts nyeste muse-software blev downloadet og installeret, fungerede musen ikke videre godt på det nye styresystem. Rullehjulets præcision var helt til rotterne, og problemerne voksede tilsyneladende blot, des mere softwaren blev justeret.

Om problemet skyldes testcomputeren, Windows Vista, musesoftwaren eller musen selv, er naturligvis umuligt at afgøre. Men irriterende var det i hvert fald.

Så programmet blev slettet, hvorefter musen virkede aldeles glimrende og langt mere præcist med de indbyggede drivere. Desværre uden de ekstra indstillingsmuligheder, vi finder i Microsofts musesoftware.

Fin basisfunktionalitet

Bortset fra denne lille misere er musens basisfunktionalitet i orden. Præcisionen opleves som god, og som noget nyt kan man glæde sig over en lille diode, der advarer om lav batteristyrke.

Prikken over i’et havde været ladestation og genopladelige batterier samt bedre rækkevidde på den trådløse forbindelse. Et opdateret rullehjul med en større grad af præcision end Microsofts vanlige leddeløse udgave ville heller ikke skade.

Disse mangler vil være oplagte at lappe, når næste musekuld ser dagens lys til efteråret.

Forbeholdene ændrer imidlertid ikke på, at denne radikalt designede mus er et kvalificeret bud på et produkt, der ikke blot er opsigtsvækkende formgivet, men formentligt også god for det personlige arbejdsmiljø.

Det giver – trods visse mangler – fem flotte stjerner i karakterbogen. Heraf er de to alene for det gode initiativ.

Microsoft Habu

Det er lidt en tilsnigelse, når Microsoft blander sit navn ind i markedsføringen af Habu. Den er nemlig udviklet af Razer, og Microsoft har i store træk ikke taget andet end sit logo med til festen. Selv softwaren er af Razers egen avl.

Det er ikke ubetinget skidt. Razer har med rette ry for at levere nogle af markedets allerbedste spillemus, og det er derfor forståeligt, at Microsoft fik lyst til at lege med.

Også selv om de med både de originale og nyligt relancerede udgaver af Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0 bestemt ikke har noget at skamme sig over på spillefeltet.

Mus med hale

Hvor de to andre mus i denne testartikel er baseret på forskellige trådløse teknologier, er Habu som ægte spillemus naturligvis med kabel.

Produktets hjerte er en ultrapræcis laserdiode, der med en evne til at skelne op til 2.000 dpi (prikker pr. tomme, red.) kan registrere selv de mindste bevægelser i forhold til underlaget. Til sammenligning har testens to andre lasermus fra Microsoft en opløsning på det halve.

Op og ned i opløsning

Denne ekstreme opløsning er god i skydespil, hvor musens evne til lynhurtigt at reagere på selv bittesmå bevægelser kan udgøre forskellen mellem at overleve eller få en granat i rumpetten.

Mange foretrækker dog en lavere opløsning, hvis de har tid til at stille ultraskarpt på ofret in spe med en snigskytteriffel. Ved kontorbrug er den ekstreme opløsning heller ikke hensigtsmæssig, da markøren skøjter rundt på skærmen.

Derfor kan du på et øjeblik stille Habus følsomhed op og ned ved blot at trykke på en af de to små knapper mellem de to store, primære musetaster. Musen håndterer opløsningerne 400, 800, 1600 og 2.000 dpi.

Det er en rigtig, rigtig fin mulighed, der ikke blot gør musen velegnet til galvaniserede gamere, men også til almindeligt kontorarbejde, grafisk design og billedbehandling med mere.

Funky formgivning

Det er tydeligvis også Razer, der har stået for musens formgivning. De to primærtaster er letbetjente og langt større end på vanlige musemodeller. De er desuden belagt med et tyndt gummilag, så fingrene ikke glider.

Langs musens side løber et panel, der ligesom rullehjulet oplyses indefra af lyseblå dioder. Helt i stil med gamerfolkets sans for det opsigtsvækkende.

De to knapper på musens venstre side kan udskiftes til to styk med en lidt anden placering. Det foregår ved at klikke et panel af og sætte den medfølgende erstatning på plads i stedet. Usædvanligt, smart og sympatisk.

Dude, where’s my firmware?

Du kan endda gemme dine egne ynglingsopsætninger direkte i musen og genkalde dem på en anden computer. Det kræver dog, at du opgraderer musens firmware. Hvilket også er nødvendigt, hvis du vil kunne anvende selv basale indstillingsmuligheder i Windows Vista.

”En firmwareopgradering kan da ikke være så kompliceret endda?,” indvender den erfarne pc-bruger.

Jo, det kan så. I hvert fald med Habu.

Man skal nemlig følge en helt bestemt sekvens med til- og frakobling af musen, genstarter af Windows, installation af forskellige stykker software i pinlig korrekt rækkefølge og hyppig massage af en knap, der sidder placeret på musens mave.

Herefter virker alt som det skal. Måske. Ellers er det om at gentage hele processen på ny.

Efter tre-fire forsøg finder selv benhårde ateister deres Fadervor frem fra skuffen.

Måske er undertegnede en smule tungnem. Men det tog over en time at få skidtet til at virke i Windows XP. Derimod fungerer opgradering af firmware efter sigende slet ikke i Windows Vista. Hvorfor jeg har det lidt bedre med at have givet op efter en hel formiddags forsøg.

Men når først musen er opdateret, fungerer Microsoft Habu fint i Microsofts nye styresystem. Ligeledes kan du også anvende musens knapper til at skrue op og ned for følsomheden i både Linux-systemer og på Mac.

Lidt mindre vandpibe, tak!

Man kan måske leve med, at installations- og opdateringsprocessen er besværlig. Hvis blot ikke de medfølgende basale vejledninger var selvmodsigende.

Skulle du eksempelvis nøjes med at installere musens medfølgende software, må du endelig ikke følge ordren fra det lille klistermærke på musens USB-stik om at installere softwaren, før du putter musen i USB-porten.

Du skal tværtimod sætte musen i først og installere softwaren efterfølgende. Hvilket sådan set også står i den ligeledes medfølgende manual.

Det bliver ikke bedre af, at Razers onlinevejledning i opgradering af firmware er komplet uforståelig. Her får producenterne – igen – ingen point for at have tænkt sig om. Måske de næste gang skulle ryge lidt mindre af den stærke tobak i vandpiben, før samlebåndene blev sat i gang?

Heldigvis kan man på nettet finde flere pædagogisk orienterede gennemgange af processen. Se eksempelvis et rigtig udmærket og dansk eksempel her .

Trods alt i top

Principielt bryder vi os ikke om at give topkarakter til et produkt, hvor man i den grad skal bøvle med installation og opgradering for at få det fulde udbytte af sin nyanskaffelse. Den slags burde høre fortiden til.

Baseret på vores oplevelser og indlæg fra mange, mange andre brugere på diverse web-fora, burde Habu altså få et klokkeklart et-tal med pil ned, hvis vi udelukkende så på brugervenlighed.

Ulemperne må dog ikke overskygge, at vi – når alle trængslerne er overstået – har at gøre med en i særklasse vellykket mus, hvis kvalitet og usædvanlige alsidighed vil tage kegler. Næsten uanset hvad du skulle finde på at bruge den til.

Der er altså ingen vej uden om at lukke øjnene, tænke på fædrelandet og finde topkarakteren frem i det lønlige håb, at roserne ikke får Microsoft og Razer til at sjofle vejledninger og brugerhjælp yderligere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere