Test: Tastaturer i syv varianter

For ti år siden lignede alle tastaturer hinanden, men sådan er det langt fra i dag, hvor man kan få alt fra flashy business-modeller til billige discounttastaturer. PC World tester syv meget forskellige produkter.

Test: Tastaturer i syv varianter

For otte-ti år siden levede tastaturerne et temmelig anonymt liv i skyggen af skærme, harddiske, RAM-klodser og grafikkort.

De lignede hinanden på en prik, ingen havde tænkt på trådløse forbindelser, og man måtte kigge i vejviseren efter noget så banalt som en volumenkontrol.

I dag har fabrikanterne mildt sagt skruet op for ambitionerne, og selv i et gennemsnitligt supermarked finder man bunkevis af tastaturer med flere knapper og mystiske genvejsfunktioner end kontrolrummet på et gennemsnitligt kernekraftværk.

Heldigvis er udvalget da også bredere end som så, navnlig hvis man ser sig lidt omkring og frekventerer en specialbutik eller to.

Så kan man nemlig ikke blot vælge mellem regulære designvidundere med eller uden tråd, men også købe sig fattig i højt specialiserede tastaturer til mediecenterbrugere, forretningsfolket eller benhårde computerspillere.

For at demonstrere, hvor stor forskel der egentlig kan være på så uanseeligt – og betydningsfuldt – et produkt som det tastatur, vi snildt tilbringer otte-ti timer foran hver dag, har PC World testet syv meget forskellige modeller på egen krop. Her er både kontormodeller og produkter til inkarnerede spillefugle samt et par modeller, der med fordel kan anvendes til lidt af hvert.

Prismæssigt bevæger vi os lige fra et af de billigst tænkelige discountprodukter og hele vejen op til en superavanceret – og temmelig kostbar – designermodel. Hvert enkelt produkt bedømmes på sine egne præmisser.
Undervejs får du tillige masser af tips og viden, der gør det lettere for dig at afgøre, hvad du skal have stående på skrivebordet næste gang.

Logitech diNovo Edge

Logitech markedsfører det trådløse, Bluetooth-baserede diNovo Edge som verdens mest avancerede tastatur. Om det samtidig er verdens bedste tastatur, er en helt anden snak. Produktet har nemlig en helt grundlæggende mangel, der ikke gør det velegnet til alle formål. Det vender vi tilbage til.

Det ekstremt tynde og helt plane tastatur har en blank overflade med omtrent samme tekstur som et velholdt flygel fra Steinway & Sons. Med et usædvanligt sparsomt antal genvejstaster, berøringsfølsom volumenkontrol samt en touchpad til markørkontrol og scroll, fremstår det ualmindeligt stilrent. I hvert fald indtil de første fedtfingre sættes på overfladen.

Efter brug stiller man ganske enkelt tastaturet til genopladning i den medfølgende opladnings-dock, der samtidig står for den trådløse Bluetooth-forbindelse til tastaturet. Det bliver næppe smartere.

Skjulte kvaliteter

Som antydet, kiggede vi i første omgang forgæves efter de vanlige genveje til mediekontrol, browser og postprogrammer med mere. Men trykkes den centralt placerede funktionstast i bund, dukker de "manglende" genveje op som lysende ikoner over F-tasterne.

Det er en snild og diskret løsning på problemet med at finde plads til stadig flere funktionsgenveje uden samtidig at overlæsse enheden med bittesmå, grimme ikoner - som vi for eksempel ser det på test-konkurrenten fra Microsoft.
Rent funktionelt kan man ikke sætte mange fedtfingre på diNovo Edge.

Her hverken mærkes eller høres raslen af nogen art, og tasterne er virkelig behagelige at arbejde med, selv efter mange timer ved skrivebordet. Desuden er det kun en række blødt dæmpede "duf-duf-duf"-lyde, der overfor omverdenen afslører, at her sidder en hårdt-tastende pc-bruger og skriver løs.

Den indbyggede touch-pad agerer museerstatning, nøjagtig som på en notebook. Det er fint og velfungerende, hvis man anvender tastaturet i sofaen sammen med en mediecenter-pc, men ved kontorarbejde vil man naturligt supplere med en mus.

Alle bommerters moder

Største ulempe ved diNovo Edge er det manglende numeriske tastatur, hvilket virkelig vil irritere brugere, der til daglig beskæftiger sig med tal, databaser og regneark.

Omvendt indikerer det – sammen med touchpad og eksorbitant pris - at tastaturet nok primært er tænkt som et urimeligt stiligt produkt til mediecenter-brugeren eller direktøren, der har folk til det grove. Derimod vil de fleste andre brugere nok med fordel kunne vælge et andet produkt.

Topkarakteren ikke helt i hus

Logitech diNovo Edge er nok det mest stilrene, velfungerende og gennemført udformede tastatur, undertegnede nogensinde har lagt sine hænder på. Det skal imidlertid ikke belønnes, at Logitech sender et produkt på gaden i denne eksorbitante prisklasse uden numerisk tastatur, da det reelt gør det ubrugeligt til en lang række erhvervsrelaterede formål.

Havde det numeriske tastatur fuldt med til den aktuelle vejledende udsalgspris, ville karakteren have lydt på et klokkeklart seks-tal – og selv hvis prisen havde været 200-300 kroner højere, ville vi have fundet femtallet frem. Men i sin nuværende udformning og med den aktuelle prissætning må vi nøjes med en samlet karakter lidt over middel. Desværre. For diNovo Edge er på mange måder et virkelig suverænt produkt.

Det skal nævnes, at vi indvilligede i at teste på en af de første enheder, der kom til Skandinavien - vel vidende, at netop disse allerførste enheder havde en fejl ved volumenkontrollen, der under bestemte lysforhold fik tastaturet til at skrue vilkårligt op og ned for volumen. Dette problem indgår imidlertid ikke i karaktergivningen eller vores bedømmelse som helhed, da de færdige produkter i handelen ikke skulle lide under fænomenet.

Microsoft Wireless Laser Desktop 6000 v. 2.0

Hvor Microsoft er ubestridt konge over de operativsystemer, der styrer vores computere, har virksomhedens hardwaredivision i mange år spillet andenviolin i forhold til schweiziske Logitech.

Hvilket ikke er så mystisk. For selv om tastaturer og mus fra folkene i Seattle er bedre end mange af markedets discount-produkter, har Microsoft-hardwaren sædvanligvis en eller flere mindre ulemper, der efterlader en vis irritation.

Det er Wireless Laser Desktop 6000 v. 2.0 - et såkaldt desktopsæt med mus og tastatur – også et eksempel på.
Musen er et glimrende, trådløst produkt med laserdiode, horisontal- og vertikal rulning og tre genvejsknapper (inklusive det klikbare rullehjul).

Den trådløse forbindelse mellem computer og mus varetages af den basestation, som også sørger for forbindelsen til tastaturet. Således slipper man for at have for mange enheder på skrivebordet, og det er fint.

Autonom kontrolsoftware

Desværre keder kontrolsoftwaren sig åbenbart fra tid til anden og melder, at den trådløse forbindelse er utilstrækkelig. Uagtet at alle batterier er helt nye og selv om både mus og tastatur står under 20 centimeter fra basestationen. Fænomenet er både mystisk og forstyrrende.

Til gengæld er det ikke usædvanligt eller et udtryk for, at vi her har fingre i et defekt produkt, idet undertegnede har arbejdet med flere trådløse hardware-produkter fra Microsoft med nøjagtig samme unode.

Med sine 23 genvejstaster (fraregnet F-tasterne!) er tastaturet en funktionsspækket størrelse. Her er endda genveje til de såkaldte "gadget"-programmer i Windows Vista.

Funktionsoverfloden får tastaturet til at tage sig temmelig uoverskueligt ud, og det er et åbent spørgsmål, om nogen overhovedet har brug for SÅ mange genveje. Men smag og behag er som bekendt forskellig.

Smart layout - med forbehold

Det primære tastefelt buer en smule, hvilket angiveligt skulle være godt for brugerens ergonomiske habitus. Det buede layout er da også behageligt at arbejde med, men en irriterende detalje spolerer fornøjelsen.

Venstre Shift-tast er nemlig blot halv bredde af en vanlig bogstavtast, og det gør den næsten umulig at ramme præcist. Denne bommert skyldes tydeligvis, at designerne skulle have tastaturbuens endestykke til at gå op med den lige kant ved venstre genvejskonsol. Derfor måtte man klippe en hæl, hugge en tå og presse nogle taster i skyndingen. Fy skamme, Microsoft!

Tasterne på det primære- og numeriske tastatur har en acceptabel vanding med et støjniveau under middel. Mellemrumstasten virker dog en smule løs i kødet og rasler en del. Tasterne til de mange genvejsfunktioner leverer en tilsvarende raslende oplevelse, men er til gengæld alt for hårde at trykke på.

Taget i betragtning, hvor mange kræfter Microsoft lægger i at fortælle om alle genvejstasternes herligheder, kan det undre, at de ikke har gjort dem mere behagelige at arbejde med.

Lidt under middel

Samlet er der ingen tvivl om, at man med dette desktopsæt får meget for sine penge. Men med vores forbehold in mente er der ingen vej uden om at tildele Microsoft Wireless Laser Desktop 6000 v. 2.0 en karakter lige under middel.

Som en krølle på halen – der ikke indgår i vurderingen af dette produkt! – skal nævnes, at undertegnede tidligere har arbejdet med to eksemplarer af tastaturets næsten identiske forgænger, og på begge gik en eller flere taster i stykker efter få dages anvendelse.

Måske taster jeg hårdere end gennemsnittet. Måske har jeg bare været uheldig. Måske holder den opdaterede model, der her testes, i årevis. Men gem for en sikkerheds skyld kvitteringen alligevel, hvis du investerer i Microsoft Wireless Laser Desktop 6000 v. 2.0.

Steelkeys 6G

Får du stadig våde øjne ved tanken om din hedengange Commodore 64? Husker du med bedstefar-attitude tilbage på dengang, IBM fremstillede tastaturer, der kunne modstå fuldtræffere fra middelsvære masseødelæggelsesvåben? Er du kort sagt godt gammeldags old-school?

Så vil du formentlig holde af SteelKeys 6G fra danske Softtrading, der også fremstiller en række andre spil-produkter af høj kvalitet.

Umiddelbart ligner tastaturet et almindeligt kontorprodukt. Til gengæld larmer det, hvis man trykker hårdt på tasterne. Man finder heller ikke hverken genveje, mediekontrol eller andre af de smarte detaljer, som Logitech og Microsoft prædiker nytten af med samme vigør som en forårskåd pave ved påskemessen.

Det er heller ikke trådløst. Hvilket på den anden side sikrer, at transmissionen ikke svigter midt i en heftig gang Counter Strike.

Kablede forbindelsers transmissionssikkerhed og hurtige respons er da også årsagen til, at mange inkarnede computerspillere foretrækker dem frem for de mere ustabile trådløse mus og tastaturer.

Guld og grønne skove

En særlig teknik, som er anvendt ved opbygningen af Steelkeys 6G, skulle gøre det muligt at holde op til otte taster nede samtidig uden at tastaturet blokerer. Det er nok en fordel, hvis man er virkelig dedikeret spiller med reaktionsevner som en tolv-årig, mens de fleste andre vil finde muligheden en smule overflødig.

Desuden er Steelkeys 6G bygget med guldbelagte kontakter, hvilket ifølge producenten sikrer optimal og lynhurtig transmission af tasteslag.

Samtidig fremhæves det, at hver eneste tast skulle kunne klare op mod 60 millioner anslag, før den går til de evige elektronikmarker. Den påstand er i sagens natur svær at efterprøve.

Omvendt kan vi konstatere, at det efter en måneds intensiv brug af Steelkeys 6G ikke én eneste gang har været nødvendigt at trykke en tast i bund en ekstra gang, fordi første anslag ikke blev registreret. Det er en usædvanlig kvalitet, og alene i det lys forekommer producentens kvalitetspåstande ikke fuldstændig urimelige.
At tastaturet både er solidt og behageligt at arbejde med, giver blot ekstra plusser i karakterbogen.

Skift tasterne, mester!

Det, der rent visuelt adskiller Steelkeys 6G fra et businesstastatur, er et sæt medfølgende grå ekstrataster, der hver for sig kan sættes på tastaturet i stedet for de vanlige sorte taster.

Hermed kan man markere, hvilke taster der er tildelt særlige funktioner i favoritspillet. Det kan indvendes, at skulle en elitespiller smugkigge ned på tastaturet for at huske, hvordan han gik frem, kastede sig i dækning eller skiftede magasin, så var han nok ikke blevet elitespiller i første omgang.

Men for alle os andre newbies er det en fin detalje, der også kan finde sin anvendelse i andre sammenhænge. For eksempel hvis man bruger mange makroer eller tildeler egne tastaturgenveje i Word eller Excel.

En ulempe ved tastaturet er, at ledningen til computeren blot er halvanden meter lang. Det sætter naturlige grænser for, hvor langt væk man kan placere sin computer. Sidder man omvendt bænket i en dunkel sportshal sammen med 500 andre spilnørder, spiller den slags finere fornemmelser næppe den helt store rolle.

Sammenlignet med testens øvrige deltagere, skiller Steelkeys 6G sig ud på flere måder. Designmæssigt kommer vi ikke i nærheden af Logitech diNovo Edge eller for den sags skyld Saitek. Tastaturet har ikke nær samme funktionelle overflødighedshorn som Microsoft-tastaturet og kan ikke tilpasses i samme radikale grad som Zboard.
Som sådan vil mange nok sky produktet, fordi det ganske enkelt er for basalt eller - tja, grimt - til deres smag og behov.

Til gengæld er det bundsolidt og troværdigt i sin konstruktion, og det belønnes med et velvoksent fem-tal.

Trust Illuminated Keyboard KB-1500

Trust kendes primært for et sortiment af periferiprodukter, der typisk koster en brøkdel af tilsvarende mærkevarer. Det kan der siges meget godt om, da mærkevarer i nogle tilfælde er meget dyrere end deres kvalitet og funktionalitet ret beset berettiger.

Ofte er der dog en god forklaring på, hvorfor discountprodukterne kan sælges så billigt, og det er Trust Illuminated Keyboard KB-1500 et virkelig fremragende eksempel på.

Det udlånte testtastatur har ikke danske specialtegn, så man skal enten vente på at det bliver tilgængeligt i butikkerne (hvilket det skulle være nu), alternativt huske hvor æ, ø og å egentlig gemmer sig. Det er da nok også til at overkomme for de fleste.

Ligeledes kan de fleste arbejde sig uden om den manglende Delete-tast, hvis det var det, det kom an på. Disse udfordringer blegner dog ved siden af langt større svagheder.

For at vende tilbage til det positive er dette baggrundsbelyste tastatur en flad, hvid størrelse med ledning, hvis nydelige design ved første øjekast vil få mange til at tænke på Apples produkter.

Denne vildfarelse befinder man sig dog kun i til det øjeblik, hvor man rent faktisk prøver at anvende produktet.

En frustrerende oplevelse

Først og fremmest rasler tasterne nemlig værre end slikhungrende skolebørn fastelavnssøndag. Desuden hopper og danser de omkringstående taster, når man trykker en tilfældig tast i bund.

Allerværst er det dog, at omkringliggende taster alt for let trykkes i bund, hvis man rammer sit mål en smule skævt - samt at tasterne sidder tættere end på de fleste notebooks med fullsize-tastatur.

Dette medfører samlet set, at man trykker forkert temmelig ofte, og det er stærkt frustrerende. På den anden side bliver man næppe ved med at taste forkert særlig længe.

For selv om tastaturet mod forventning skulle kunne holde til mere end et par måneders dagligt brug, ville undertegnede længe før have testet dets kompatibilitet med huggeblok og flækøkse. Primært for at komme af med de aggressioner, der uvægerligt ophober sig i forbindelse med længere tids eksponering for et så gennemført elendigt produkt.

Tastaturet har en række genvejstaster til kontrol af medieafspilning, baggrundsbelysning, browser og søgefunktioner med mere. Dem nåede vi dog ikke at prøve i detaljer. Tastaturet blev frakoblet længe inden.

Til tastaturets forsvar kan siges, at det i sin opbygning og funktionalitet kun er marginalt værre end de taster, der sidder på en virkelig billig notebook. Men køber man et ekstern tastatur, er det jo typisk netop fordi, man gerne vil have noget, der er bedre – og det får man ikke med dette produkt fra Trust.

Bunden er nået

En madskribent fra et dansk dagblad har engang formuleret det således, at han som udgangspunkt udelukkende tildelte virkeligt ringe restaurationer nul stjerner, hvis han fik tæsk af kokken. Derimod fik snasken som minimum en enkelt stjerne, hvis han kun blev truet med bank (hvilket i øvrigt skete fra tid til anden).

Historien gengives for at forklare tildelingen af et klokkeklart et-tal til Trust Illuminated Keyboard KB-1500. Det lykkedes jo trods alt - med møje og besvær - at skrive denne anmeldelse på tastaturet uden at gøre skade på omgivelserne. Endelig fik tastaturet ikke computeren til at brænde sammen.

Saitek Backlit PC Gaming Keyboard

I spilkredse er Saitek kendt som leverandør af gode og solide produkter, og til denne kategori hører også det kabelforbundne Backlit PC Gaming Keyboard.

Den mest opsigtsvækkende detalje ved tastaturet er den medfølgende eksterne "Command Pad", der sluttes til det primære tastatur med et kabel.

Men selv om Command Pad'en mest af alt ligner et numerisk tastatur, er den meget mere end det. Enhedens taster kan nemlig programmeres til at genskabe enkeltkommandoer, og således slipper man for at skulle trykke adskillige taster i bund for at udføre en enkelt handling i et spil. I stedet kan man "eksportere" kommandoerne til pad'en, så de ligger lige for hånden.

Makroer til folket

Saiteks Command Pad kan imidlertid også eksekvere makroer - tastesekvenser og/eller bevægelser med mus eller joystick - i en bestemt rækkefølge og med valgfrie pauser mellem hver enkelt handling.

I spil er det en nyttig fidus, idet man ved at automatisere en masse tastetryk kan koncentrere sig om noget andet i stedet. For eksempel at holde et ekstra øje på omgivelserne og undgå at få stukket en dolk ind mellem tredje og fjerde ryghvirvel.

Forestiller vi os, at en Battlefield 2-spiller har sikret sig ti sekunders pusterum fra kampen bag en stor sten, vil han sikkert gerne bruge pausen på at lade alle sine våben. Derfor vil han måske indstille sit command pad til - når han trykker på tast nummer et - at smide sig ned og lade riffelen, skifte til pistol og skifte magasin, skifte til raketkasteren og smide en ny Panzerfaust i røret for til sidst at vende tilbage til riffelen og være klar til kamp.

Måske har han ydermere indstillet knap nummer to til at kalde på assistance, hvis fjenderne pludselig skulle vise deres grumme fjæs.

Her tog vi udgangspunkt i et skydespil, men makroer og genveje kan lige så vel bruges i alle andre spiltyper.
For eksempel hvis man i et strategispil gerne vil skifte til bestemte enhedsgrupper og lade dem indtage kampformation. Eller hvis man som pilot efter take-off vil tage lidt af gassen, hæve flaps og landingshjul, sende klarmelding til tårnet og sætte maskinen på autopilot.

Mulighederne er uendelige, men man skal dog regne med at bruge en times tid på at lære alle makrofinesserne at kende. Heldigvis medfølger en fornuftig vejledning, der støtter godt undervejs.

Meget alsidigt

Men lad os vende tilbage til det primære tastatur, der med sit industrielt futuristiske design ikke just fremstår diskret og business-elegant. Hvilket ikke nødvendigvis er en svaghed. Tværtimod er det med til - som andre visuelt opsigtsvækkende it-produkter - at signalere, at brugeren ikke er bange at skille sig lidt ud.

Nøjagtig som Steelkeys 6G er Saiteks testdeltager stort set fri for genvejstaster og andre forstyrrende elementer.
Her er kun fundet plads til kontrol af volumen og regulering af den indbyggede baggrundsbelysning. For selv om sidstnævnte kun oplyser tasternes bagside og omrids, er det stadig en fin detalje, der gør det lettere at navigere mellem tasterne i de dunkle rum, hvortil inkarnerede computerspillere drages som fluer til saftevand på en varm sommerdag..

Tasterne er overvejende lydsvage - lidt i stil med tasterne på Microsofts testdeltager. De er desuden tillidsvækkende præcise, har en fornuftig vandring og er placeret med god indbyrdes afstand, der minimerer risikoen for fejlindtastninger.

Samlet må man konkludere, at Saitek Backlit PC Gaming Keyboard er et gennemført sympatisk produkt. At det tillige er velegnet, hvad enten man udelukkende bruger det til de tiltænkte computerspil eller også anvender det til kontorbrug og tekstbehandling, taler også til produktets fordel.

Zboard

Et hvilket som helst af testens øvrige tastaturer kan gå for et redskab, man udelukkende anvender til forretningsbrug for at skaffe familien mad på bordet.

Den går ikke med Zboard. Hele udformningen skriger ”NØRD!” med høj, klar barnestemme. Hvilket ikke mindst skyldes, at hele tastaturdelen kan udskiftes med et layout, der passer til netop favoritspillet eller en bestemt spilgenre.

Tastaturet leveres med to tastatursæt; et dansk standardlayout samt et såkaldt ”shooter”-sæt til skydespil. Ved sidstnævnte er taster til bevægelse og hyppigt anvendte kommandoer forstørret og fremhævet ekstremt.

Omvendt er taster, der sædvanligvis anvendes mere sjældent, gjort tilsvarende mindre eller mangler helt.
Man skifter mellem sættene ved at klappe en lås op i den ende, pille alle tasterne af i en bevægelse og dernæst lægge det nye layout på plads i stedet; det tager godt og vel ti sekunder.

Smart software

Tastaturets software registrerer automatisk, hvilket layout, der er monteret. Herefter angiver man, hvilket spil tastaturet skal anvendes til næste gang, og så "mapper" softwaren automatisk tastaturets taster, så de korresponderer med standardindstillingerne i det pågældende spil. Det er smart og meget velfungerende.

Ydermere opdateres softwaren database jævnligt, hvorfor der er en god sandsynlighed for, at ens favoritspil er blandt udvalget, og det sparer en del tid.

Man kan naturligvis også selv tildele tasterne nye funktioner, hvis man har lyst. Modsat Logitech G15 og Saitek-tastaturet indeholder softwaren til Zboard dog ikke en funktion til programmering af makroer.

Taster til alle formål

Men selv om man kommer langt med det leverede ”skydesæt”, stopper legen ikke her. Producenten af Zboard udgiver nemlig løbende specielle tastatursæt til de mest populære spiltiltler såsom Counter-Strike, World of Warcraft, Battlefield-titlerne, Call of Duty med flere.

Det er dels bekvemt, hvis man spiller en bestemt titel ofte, da man hermed spiller for at skulle tilpasse eller huske spilfunktionernes placering; her kan man blot nøjes med at kigge på tasterne. Dels er et specialdesignet World of Warcraft-tastatur naturligvis et must, hvis man tilbringer det meste af sin vågne tid i Azeroth..

De specielle tastatursæt koster typisk omkring 200 kroner stykket og kan blandt andet købes hos Boomtown. Der er dog ingen vej uden om at investere i startsættet først, da man naturligvis skal være i besiddelse af en Zboard-base, man kan montere sættene på.

Fin værdi for pengene

Men selv om der Zboard-startsættet foruden skydesættet også leveres med et dansk standard-tastatur layout, er tastaturet ikke velegnet som arbejdstastatur til kræsne brugere. Hertil er der for megen raslen og slinger i valsen.

Det er ganske vist ikke så mystisk, eftersom tastaturet jo er beregnet på at kunne skille ad med et enkelt greb. Men man kan med rimeligvis tvivle på, om tastaturet holder distancen i længden eller bryder sammen efter længere tids hård behandling.

Selv med disse forbehold, kan man jo fint kan anvende tastaturet til god gammeldags mailskrivning og en smule chat som supplement til dets primære funktion: Nemlig bekvemt at kunne skyde resten af verden sønder og sammen i stort set et hvilket som helst spil, man kan komme i tanke om...

Desuden er prisen på 449 kroner for grundsættet særdeles rimelig taget i betragtning, hvor megen specialiseret funktionalitet man får for sine penge. Og så må man leve med, at det samlede indtryk er en smule plasticagtigt.

Logitech G15

Logitechs portefølge af periferiprodukter kan bedst betegnes som omfattende. Ser vi alene på udbuddet af tastaturer, har firmaet da også alt fra billige entry-level produkter, hundedyre businessmodeller og avancerede modeller beregnet til computerspil på hylden. Vi har her fat i et eksempel på sidstnævnte.

Ligesom konkurrenten fra Saitek kan man nemlig også programmere makroer på Logitech G15, og det er endda særdeles enkelt. Man kan nemlig enten programmere sine små programmer i det medfølgende software, hvormed det er muligt at indlægge pauser mellem de enkelte tasteanslag.

Man kan dog også programmere direkte på tastaturet, mens man er i fuld sving med at spille. På den led må man undvære muligheden for at indlægge pauser, men til gengæld tager det kun ganske få sekunder at oprette en makro og aktivere den via en af de 18 specialtaster længst til venstre på tastaturlayoutet.

Dette er nyttigt i spil, men kan lige så vel anvendes til tekstbehandling eller i en internetbrowser – for eksempel hvis man vil lette indtastning af adgangskoder eller andre detaljer.

Denne lette makrotilgængelighed er en klar fordel frem for Saiteks lidt mere tilvænningskrævende programmeringsform.

På den anden side understøtter makroerne i Logitech G15 ikke input fra andre eksterne enheder som eksempelvis mus eller joysticks, og det kan naturligvis være en ulempe i visse sammenhænge.

En skærm ved hånden

En visuelt interessant detalje er tastaturets centralt placerede LCD-skærm, hvor man kan se informationer som klokkeslæt, nye mails samt belastning af CPU og hukommelse med mere. Visse spil kan desuden sende informationer til skærmen om eksempelvis ammunitionsbeholdning og ens aktuelle helbred.

Det er selvfølgelig meget sjovt, men - når alt kommer til alt – nok mere gejl end en egentlig brugbar detalje. Primært fordi selvsamme informationer jo typisk fremgår af computerspillenes skærmbilleder.

Men det er da unægtelig en skæg detalje at se et billede af et lille damptog futte hen over tastaturets skærm, når man starte det nye "Railroads".

En svaghed ved Logitech G15 er, at det ikke findes med danske bogstaver. Men indstiller man blot computeren til at anvende dansk tastatur, så kan tastaturet naturligvis skrive bogstaverne alligevel. Man skal blot huske, hvor de "ligger".

Tilsvarende må man leve med, at specialtegn som parenteser og lighedstegn og så videre ikke ligger på de taster, hvorpå de tilsvarende symboler er trykt. Det er naturligvis vanvittigt irriterende, indtil man vænner sig til det, men herefter bemærkes det næppe.

...og fri os fra det onde Windows Skrivebord

Tastaturet er naturligvis udstyret med ledning, ellers ville det næppe vinde indpas i spilmiljøet. Desuden kan man glæde sig over en funktion, der deaktiverer Windows-tasten. Hvilket er særdeles praktisk i spil, hvor man i kampens hede let kommer til at ramme forkert og dermed risikerer at skifte til Windows' Skrivebord midt i en heftig ildkamp.

Tasterne er behagelige at skrive på og med en god indbyrdes afstand, der begrænser risikoen for fejlindtastninger. Til gengæld er de ikke nær så støjsvage som hos eksempelvis den nålestribede storbror, diNovo Edge.

Fraregnet de manglende danske tegn er tastaturet imidlertid særdeles anvendeligt til både spil og tekstarbejde. Dels fordi det er behageligt at skrive på, dels ekstremt let at programmere. Hvilket som nævnt kan være nyttigt i mange sammenhænge, også ikke-spilrelaterede.

Lys i lampen

Her er desuden en meget behagelig baggrundsbelysning, der skinner op gennem de trykte bogstaver og tegn på hver enkelt tast. Det er smart, hvis man spiller bag nedrullede gardiner eller om natten, når familien er lagt til ro.

Desværre tyder en del erfaringer på, at denne "lysmaske" slides tynd over tid på de taster, der anvendes uforholdsmæssigt meget, eksempelvis i skydespil.

Resultatet er, at det herefter kan være svært eller endda umuligt at se, hvad der står på tasterne. Nu har de fleste øvede gamere og tastaturarbejdere ganske vist tasternes indbyrdes placering på rygraden. Men det ville ikke desto mindre være rart, om Logitech i fremtidige udgaver anvendte en mere slidstærk belægning.

Konklusion: Bundlinjen

Ud af det samlede felt skilte navnlig tre produkter - ud over vinderne - sig ekstraordinært positivt ud.

Nemlig Logitech diNovo Edge, der havde været det suverænt bedste business tastatur på dagens marked, hvis blot det havde haft numerisk tastatur. Det kommer forhåbentlig med efterfølgeren.

Saitek Backlit PC Gaming Keyboard var ligeledes en særdeles behagelig oplevelse, men en lidt svært tilgængelig makrofunktion gør dog, at det ikke tager guldet hjem.

Desuden får man med Zboard temmelig meget spiltastatur for sine penge, men en lidt shaky konstruktion gør, at det ikke scorer de helt høje karakterer. Testens to vindere er derfor:

Bedst i test: Steelkeys 6G
Tastaturet fra danske Softtrading er ganske enkelt suverænt at arbejde med, hvad enten man skal skrive speciale eller pille gustne terrorister ned fra hustagene med en sværtkalibret finskytteriffel.

Det har ikke samme genvejsoverflod som visse af testens andre deltagere, ej heller smarte makrofunktioner. Men det repræsenterer god, gammeldags kvalitet, og det kan vi godt lide.

Godt køb: Logitech G15
En særdeles anvendelig og lettilgængelig makrofunktion gør tastaturet velegnet til både spil eller mere seriøse gøremål. Ligesom tæller en række andre gennemtænkte detaljer til tastaturets fordel, og det gør samlet set, at man får rigtig meget for sine penge.

Havde det også haft dansk tastaturlayout, ville prisen som "Bedst i test" også have været hjemme. Men lidt nationalchauvinistisk har man vel lov at være, og derfor må Logitech G15 "nøjes" med prisen for testens gode køb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere