Din nye pc ifølge Intel

Mindre pc'er, bedre køling og dermed lavere støjniveau – det er de lyse fremtidsudsigter, når en del af de elementer, som pc’en er opbygget af, skifter størrelse og placering.
BTX er nemlig klar til at afløse den ti år gamle ATX standard for bundkort og kabinetter.

Din nye pc ifølge Intel

Vi skal til at vænne os til endnu en itforkortelse. BTX står for Balanced Technology Extended, og det er meningen, at denne standard for opbygning af bundkort og kabinetter skal afløse ATX (Advanced Technology Extended) i løbet af de næste par år.

Det er chipgiganten Intel, der har taget initiativet til BTX, og det er der en rigtig god grund til. Intels hurtigste pc processorer er nemlig blevet så strømkrævende, at det er blevet stadig mere vanskeligt at slippe af med den kraftige varme fra dem.

Hovedideen med BTX er netop at sikre en optimal køling af de pc komponenter, der bliver varme, ikke mindst processoren.
BTX handler meget om effektiv køling og minimering af støjniveauet, men der er også andre fordele ved standarden i forhold til ATX.

For eksempel sidder komponenterne på BTX bundkort mere logisk i forhold til hinanden, så det bliver lidt mindre kompliceret at designe og producere bundkort. Det gælder især for de mindste af slagsen. Dertil kommer, at bundkortet bliver mere mekanisk stabilt.

Først til Pentium 4

BTX bundkortet er lige præcis 266,7 millimeter på den ene led, og 325,12 millimeter på den anden led.
Det giver plads til syv indstikskort, hvor det ene kan være 16x PCI Express til grafikkortet, to kan være 1x PCI Express til for eksempel gigabit netkort eller tv kort, mens de sidste fire kan være af den gode, gamle PCI type.

De færreste har brug for så mange udvidelsesmuligheder, så microBTX med en længde på 264,16 millimeter bliver nok mere populært. Her er der plads til fire indstikskort.
Endelig giver BTX standarden mulighed for meget kompakte pc’er med picoBTX på 203,2 millimeter. Her vil der typisk kun være plads til ét indstikskort.

De første BTX bundkort er i MicroBTX størrelse, og de er beregnet til Intels Pentium 4 til LGA775 soklen. Bundkortene er baseret på Intels 915G chipsæt, og de kræver nye kabinetter. AOpen er blandt de første til at levere microBTX kabinetter, der passer til de nye bundkort fra Intel, og i sådan et kabinet er der plads til tre drev.

BTX systemer kræver en særlig køleprofil, og indtil videre leverer Intel BTX kølere i en særlig sampak med Pentium 4 processorer med clockfrekvenser på 3,0, 3,4 og 3,6 gigahertz og modelnumrene 530J, 550J og 560J.
Der er endnu ingen melding om, hvorvidt AMD hopper på BTX vognen.

Tjek på luftstrømmen

BTX computere benytter et kølemodul bestående af en blæser, en køleprofil til processoren og en plastikhætte, der sørger for, at luftstrømmen ikke kommer på afveje. Sådanne konstruktioner kendes i forvejen fra de kompakte erhvervs pc’er, der leveres af de store producenter.

Generelt vil BTX systemer have to blæsere. I fronten af computeren sidder en blæser, som trækker den kolde luft ind gennem den køleprofil, der sidder på processoren. Luftstrømmen føres videre ind i kabinettet, hvor den er med til at køle chipsættet og andre varmeafgivende komponenter ned, før luften til sidst føres ud af kabinettet af blæseren i strømforsyningen.

En mindre del af luftstrømmen ledes for øvrigt ind under bundkortet, hvor der også kan være behov for køling.
Hvis man bruger to blæsere med stor diameter, kan blæsernes rotationshastighed holdes nede, og med BTX bliver man fri for at have en separat blæser til chipsættet.

Dermed nedsættes støjniveauet. Grafikkortet kan også få fornøjelse af den luft, der strømmer ud fra kølemodulet, men man skal nok ikke regne med, at man kan slippe for en aktiv køling af de hurtigste grafikkort.

Kæmpe kølere

BTX standarden tillader tungere processorkølere, der vejer op til 900 gram, mens grænsen går ved 450 gram på ATX bundkort. Rent mekanisk kræver en så tung køleprofil en hel del af bundkortet, som da også skal have hjælp af et særligt modul kaldet Support and Retention Module.

Det er i bund og grund en metalplade, der placeres under bundkortet og stabiliserer det i forhold til kabinettet, så det bedre kan holde til belastningen fra køleren.
Man kan vælge mellem kølemoduler i to standardstørrelser, nemlig type I og type II.

Den store type I køler er beregnet til almindelige, kraftige pc’er med en bredde på cirka 10 centimeter, mens den 2,5 centimeter lavere type II køler kan bruges i kompakte pc’er.
Også når det gælder strømforsyninger, er der forskel på store og små BTXpc’er.

I større systemer (mini tower og opefter) kan man stadig benytte nyere ATX strømforsyninger, mens det af pladsmæssige hensyn er nødvendigt med særlige BTX strømforsyninger til kompakte computere. For alle strømforsyninger til BTX systemer gælder, at det største stik til bundkortet har 24 ben, og at der også er stik til Serial ATA drev.

BTX virker som en god idé, der kan være en del af løsningen på de varme og støjproblemer, moderne pc’er har. Om standarden bliver en succes, afhænger af, om Intel får lokket de fjernøstlige producenter af bundkort og kabinetter med på vognen.

Endnu er udbuddet stærkt begrænset, og godt nok er Intel en enorm spiller på computermarkedet, men firmaet er endnu ret alene om at promovere BTX standarden. Det er først, når producenterne kan se en indtjeningsmulighed i BTX, at standarden virkelig rykker.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere