Farvel til spyware

Med Antispyware Beta 1 går Microsoft nu i kamp mod spyware, der installerer sig uden at have fået lov, og som forsøger at lokke informationer ud af computeren.

Farvel til spyware

Det er ikke just sikkerhed, Microsoft er mest kendt for – i hvert fald ikke i positiv forstand. Service Pack 2 til Windows XP var dog et pænt skridt i den rigtige retning, og nu har Microsoft præsenteret et længe tiltrængt program mod den irriterende og i værste fald også sikkerhedsmæssigt kompromitterende spyware.

I oktober sidste år fortalte Bill Gates, at han var rigtig godt træt af spyware. I december købte Microsoft selskabet Giant Company Software, og her fulgte der et antispyware program med. Dette program hedder nu Microsoft Antispyware, og det kan fås ganske gratis i en beta version.

Der er ingen tvivl om, at Microsoft vil blive grundigt upopulær hos de firmaer, der prøver at tjene penge på antispyware – ikke mindst fordi deres aktier øjeblikkelig faldt på markedet, da MS programmet blev lanceret.

Med Microsoft Antispyware installeret kan man selvfølgelig køre en spyware scanning, lige som man kender det fra andet antispyware, herunder SpyBot og Ad Aware, der også fås gratis – sidstnævnte dog kun i en begrænset version til privat brug.

Programmet er ret lang tid om en scanning, også selv om det blot er en quick scan i modsætning til en dybdegående, komplet scanning af alt på harddisken. Der går nemt 8 10 minutter, og her er konkurrenterne noget hurtigere.

Microsoft Antispyware er skrap til at finde de ubehagelige stykker software, og efter scanningen bliver de kategoriseret efter farlighed. I den forbindelse foreslår programmet, hvad der skal ske med dem – om de skal fjernes eller måske bare ignoreres.

Det kan godt knibe en smule med at få fjernet de mest genstridige stykker spyware i beta udgaven. Forhåbentlig bliver der rettet op på det i den endelige version. Der skal luges nogle enkelte småfejl ud af programmet, som godt kan provokeres til at gå ned og tage åbne browser vinduer med sig.

Microsoft Antispyware kan sættes op til at opdatere signatur filerne automatisk, så man altid er sikret mod nye spyware programmer. Der er også realtime beskyttelse, så man bliver advaret, hvis et spyware program forsøger at installere sig på computeren. Realtime beskyttelse er ikke et idiotsikkert bolværk mod spyware, men det er et godt supplement til jævnlige spyware scanninger.

Under overskriften Advanced Tools finder man tre nyttige værktøjer. Med Browser Hijack Restore kan man genetablere Internet Explorers standard internetadresser, hvis et spywareprogram har lavet om på dem.

Tracks Eraser bruger man til at slette sine spor, så uvedkommende ikke kan se, hvor man har været på internettet, og endelig giver System Explorers en detaljeret oversigt over pc’ens internet indstillinger og programmer, der automatisk starter op med Windows.

Alt i alt virker Microsoft Antispyware forholdsvis overbevisende, og alle forsøg på at gøre livet surt for folkene bag spyware må hilses velkommen. Programmet er dog bestemt ikke fejlfrit, og der er allerede rapporter om, at det ikke kan kende forskel på antivirusprogrammer og spyware, hvilket blandt andet det rumænske Bitdefender har måttet sande.

Den slags unoder skal Microsoft have rettet op på, inden den endelige version bliver lanceret.
Microsoft Antispyware kræver Windows 2000 eller XP, og installationsfilen på godt seks megabyte kan hentes gratis på www.microsoft.com/spyware.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere