Tirsdag aften besluttede 48 danske internetmedier, deriblandt Jubii, SOL, TV 2, Jyllands-Posten, Berlingske Tidende og Politiken, at lade det danske IT-firma Accenture, Den Norske Bank samt det norske nethandelsfirma NetAxept tage sig af mediernes fremtidige nethandel.
Det nye system skal gøre det muligt at opkræve små beløb for indhold eller services. Først på internettet og siden også på den mobile platform og på interaktivt digitalt tv.
Efter underskrivelsen af hensigtserklæringen tirsdag hos Andersen Management International, der har styret processen, begynder nu arbejdet med at gøre aftalen til en endelig kontrakt. Derefter går programmører i gang med at implementere systemet på danske sites, så det kan blive klar i løbet af marts.
- Det afgørende i denne aftale er, at de 48 medier bag systemet sidder for bordenden i dette samarbejde om et af verdens hidtil mest ambitiøse mikrobetalingssystemer på internet og andre elektroniske platforme. For en gangs skyld er det lykkedes ellers konkurrerende danske mediehuse og internetvirksomheder at undgå, at andre kiler sig ind i vores værdikæder og sætter sig på den direkte kunderelation, skriver formanden for mediernes mikrobetalingsudvalg, Rune Bech, i en meddelelse. Rune Bech er til daglig chef for TV 2 Interaktiv.
- Når vi har valgt Accenture i samarbejde med Den Norske Bank og NetAxept, er det fordi de tilsammen har en tyngde og troværdighed, som det er svært at matche. Samtidig har de indgående erfaringer fra det norske marked med netbetalinger, fortsætter han.
Nej til 30 bejlere
Flere end 30 danske og internationale virksomheder havde henvendt sig til de danske medier for at komme i betragtning til initiativet, der har vakt opsigt langt uden for landets grænser og ifølge arbejdsgruppen formentlig kan blive en eksportsucces.
Blandt andet blev et forslag fra et konsortium bestående primært af Danske Bank og Nordea forkastet, fordi bankerne selv ville sidde for bordenden og bestemme priser og gebyrer for systemet. Den rolle ønsker medierne selv at udfylde, og leverandøren af systemet skal således alene stå for den daglige drift.