Af læser
Læserbrev:
Er Linux et alternativ til Windows for større offentlige institutioner? Spørgsmålet har været stillet mange gange. Her er et bud.
Linux har udviklet sig rivende igennem de sidste par år, og denne tendens er accelererende. Det er alle områder der sker udvikling inden for.
Hvis man kigger på de større installationer, hvor Windows har tradition for at være defacto-standard for at være den primære arbejdsplads for det administrative personale, er der god grund til at kigge på Linux som et alternativ.
Enhver større installation har en IT-afdeling. Dennes funktion er traditionelt at definere standarden for den arbejdsplads som medarbejderne bruger samt at sørge for at de bagvedliggende centrale systemer er tilgængelige for disse arbejdspladser.
Hvorledes kan Linux håndtere denne opgave ?
Linux som server I organisationen
Linux har været født til at være server og internet klar. Dette betyder at pladsen som server til fil, print, mail, web, mm. har været cementeret fra starten. I løbet af de sidste år har mange firmaer styrket denne postion ved at portere deres primære applikationer til Linux. Det gælder f.eks Oracle, DB2, SAP, Unicenter. Listen er meget lang for systemer der allerede er, eller er ved at være klar.
Da disse firmaer selv yder support og/eller indgår aftaler med større Linux distributører/udviklere, er der god grund til at se Linux som fuldvoksen til denne type opgaver ? og på lige fod med windows server NT ? hvor hvert system (NT og Linux) har sine styrker og fordele.
For den IT professionelle vil Linux i denne rolle være endnu et system der skal bringes til at fungere. I organisationen er denne opgave ikke forskellig fra den med Windows NT. Det er basal system integration.
Linux og Windows NT har begge en stor videnbase samt rige muligheder for support. Linux har fordel med mere åbenhed og robusthed, Windows med mange større og små partnere. Da Linux er frit, kan robustheden yderlig styrkes, I forhold til NT, ved at flytte de enkelte systemer til dedikerede Linux servere, hvor merprisen kun er hardwaren.
For organisationen er økonomien mere nuanceret. Linux er licensfri, men meget traditionelt software skal licenseres. Her, Oracle, DB2, SAP, mm. Der er dog rige muligheder for at lave et skift til et rent Linux/fri software miljø for mail, web-servere, mm, hvor prisen er prisen på medarbejdere og support til at drive dette frit. Her er man ofte bedre stillet med Linux end når man bruger Windows NT.
Sikkerheden
Linux og Windows NT har været på banen længe, begge. Undersøgelser har vist at rettelser til operativ systemet og (åbne) applikationer der bruger dette, ofte bliver rettet hurtigere i Linux verdenen end i Windows. Det skal dog pointeres at både Microsoft og de fleste distributører tager sikkerheden seriøst og leverer løsninger rimeligt hurtigt.
Det basale Linux system har den ulempe er at der mangler stadig nogle muligheder for logning af aktiviteter på fil, bruger og systemniveau, i forhold til NT. I praksis vil det normalt ikke betyde noget. Der arbejdes kraftigt på disse ting i Linux verdenen, men det vil stadig tage noget tid. Yderligere har Windows NT den fordel, at når det gælder integration af bruger og sikkerhed med arbejdspladsen (her tænkes på NT workstation) har NT også en fordel.
Rent sikkerhedsmæssigt, mht. mulighed for hackning udefra, er Linux godt stillet. Det kræver dog (som med NT) at den der konfigurerer systemet har en god viden. Det gælder alle systemer.
Applikationer og arbejdspladsen
Linux har efterhånden meget købe og frit software. Det er faktisk muligt at få en fornuftig arbejdsplads i en organisation, hvor tekstbehandling, filhåndteing, mail, mm. er muligt. Der er i øjeblikket stor kamp fra leverandørers side for at blive det næste alternativ til Microsoft?s office. Linux er lovende potentiale.
Det er dog stadig svært at finde alternativer til alle de applikationer der findes på markedet til Windows NT. Windows har en fordel, men for den rene administrative arbejdsplads er Linux faktisk et alternativ. Det kræver dog at organisationen har en standard arbejdsplads, som de stiller op for brugeren, samt support for denne, idet det ikke kan forventes at brugeren kan installere software på Linux platformen.
Tilvænning
Brugeren vil ofte heller ikke selv være klar til at bruge den nye software. Windows har en fordel her.
En del leverandører arbejder på at gøre det let at installere Linux, samt applikationer, over netværk ? så udbredelse i organisationer kan ske hurtigt og smertefrit. Dette er vigtigt når man har 100-10000 arbejdspladser.
Linux har, specielt med frie kontorpakker, en meget prisgunstig position. For større organisationer vil det være muligt at konvertere besparelser i licenser til software, til viden i organisationen for udvikling samt support af disse løsninger.
Summering:
Alt i alt er Linux, som administrativ arbejdsplads, et alternativ for den voksne organisation. Det er ikke alle applikationer der kan erstattes. Men som server og rene administrative arbejdspladser er der rige muligheder for at vælge Linux.