AMD klar med dobbeltkerne-processorer

Dobbeltkerne-udgaven af Athlon 64 hedder såmænd Athlon 64 X2, og den kommer på markedet til juni. Allerede nu kan AMD levere Opteron-processorer med to kerner.

Indhold

Mens Intel blev det første firma, der kunne levere dobbeltkerne-processorer til pc'er, kan AMD nu prale med at være først med tilsvarende x86-processorer til servere. AMD har lanceret Opteron 865, 870 og 875 med to kerner. Clockfrekvensen er henholdsvis 1,8, 2,0 og 2,2 gigahertz.

800-serien er beregnet til servere med fire eller otte processorer. I næste måned kommer Opteron 265, 270 og 275 til mindre servere med to processorer.

Athlon 64 X2
Det er dog ikke kun Intel, der kan finde ud af at fremstille dobbeltkerne-processorer til pc'er. Det kan AMD også, og i løbet af juni vil de første Athlon 64 X2-processorer dukke op på markedet.

Den nye topmodel fra AMD hedder Athlon 64 X2 4800+. Den har en frekvens på 2,4 gigahertz lige som Athlon 64 4000+, så AMD har ikke behøvet at skrue så langt ned for frekvensen som Intel. Udover Athlon 64 X2 4800+ har AMD annonceret modellerne 4200+, 4400+ og 4600+, og processorerne vil også være at finde i kraftige bærbare pc'er.

Athlon 64 X2 rummer 233 millioner transistorer, og lige som det er tilfældet med Pentium Extreme Edition 840 er den fremstillet med 90 nanometer teknologi og har en megabyte L2-cache tilknyttet hver processorkerne.

AMD har været en smule snedigere end Intel, for arkitekturen i Athlon 64 har hele tiden været forberedt på en dobbeltkerne-konfiguration. Derfor behøver man heller ikke at skifte bundkort for at opgradere fra Athlon 64 til Athlon 64 X2. Efter en BIOS-opdatering kan man bruge sit eksisterende Socket 939 bundkort.

Man behøver angiveligt heller ikke at skifte processorkøler, for når det gælder varmeafgivelse, holder Athlon 64 X2 sig inden for de specifikationer, der gælder for de øvrige Athlon 64-processorer. Athlon 64 X2 bliver ikke helt så varm som Pentium Extreme Edition.

Hurtigere end Pentium Extreme Edition
Alt taler for, at Athlon 64 X2 4800+ vil være noget hurtigere end Pentium Extreme Edition 840. Godt nok byder processorerne fra Intel på hyper-threading, men til gengæld kan AMD prale med en bedre kommunikation mellem de to kerner og en integreret hukommelses-controller. Netop forbindelsen til hukommelsen kan være en flaskehals i et system med dobbeltkerne-processorer, og her har AMD en fordel.

Både Athlon 64 X2 4800+ og Pentium Extreme Edition 840 koster i omegnen af 1.000 dollar, altså noget i retning af 5.800 kroner uden moms.

AMD er for øvrigt godt klar over, at dobbeltkerne-processorer ikke giver højere ydelse i dagens spil, så derfor vil Athlon 64 FX-serien stadig være AMD's tilbud til spillefuglene. En pc med Athlon 64 FX-55, hvor frekvensen er oppe på 2.6 gigahertz, er ifølge AMD 15-20 procent hurtigere end Athlon 64 X2 4800+ til afvikling af spil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere