For mange mennesker er det selv i år 2010 forbundet med stor smerte at skrotte CD'er og LP'er og de tilhørende covere og "cd-bøger."
For slet ikke at tale om dem, der foragter komprimerede lydformater som MP3, WMA og AAC.
Ikke desto mindre vælger flere og flere at købe deres musik som online-downloads. Måske vil et nyt projekt kunne overbevise endnu flere om at tage springet ind i den digitale tidsalder.
MusicDNA vil nemlig føje et væld af metadata - data om data - til MP3-formatet, så filerne også indeholder sangtekster, billeder af kunstnerne, musikvideoer, koncert-datoer, Twitter-feeds, blogs og andet.
En slags moderne udgave af de velkendte cd-bøger, hvor metadata bliver opdateret via internettet.
"Vi har snakket med en del pladeselskaber, og for dem er det en måde at holde fast i kunderne på," siger den norske udvikler Dagfinn Bach til Computerworld med henvisning til den merværdi, de nye musikfiler vil kunne give brugerne.
Foruden at være udvikleren bag det nye metadata-format, var han i de tidlige 1990'ere med til at udvikle en af de første MP3-afspillere.
Sådan virker det
Tyske Frauenhofer Institut, der i sin tid udviklede MP3-formatet, er også med i MusicDNA-projektet.
Musikkens metadata lagres på samme måde, som vi kender fra de nuværende metadata - der gør, at man blandt andet kan se, at et stykke musik er "Blues" - men at der er mulighed for langt flere informationer.
"Rent teknisk fungerer det på den måde, at vi har lavet en compiler, der kan rumme 32 gigabyte information i hver fil," fortæller Dagfinn Bach.
Han forklarer, at man for eksempel vil kunne se kunstnerens blog direkte i musikafspilleren på computeren via et plugin, der leveres med selve musikfilen.
Selvom en sang i MP3-formatet kun typisk fylder fem til 10 MB nu pludselig kan komme til at fylde flere GB, så mener Dagfinn Bach ikke, at det medfører en storage-udfordring.
"En del af informationerne vil jo blive leveret online, og så er det her også designet med udgangspunkt i, at storage ikke er et problem i fremtiden - det er jo bare et spørgsmål om tid, før man også har en TB på mobilen."
Skal kæmpe mod Apples iTunes
MusicDNA vil blive lanceret i en beta til april, og det er planen, at meta-formatet skal lanceres kommercielt allerede til sommer.
Indtil videre er det dog langt fra sikkert, at projektet bliver en succes, for det er kun det engelske pladeselskab Beggars Group og et mindre amerikansk og kinesisk selskab, der har indgået aftaler med MusicDNA.
Universals pladeselskab har dog over for nyhedsbureauet Reuters udtrykt interesse for konceptet.
Et lignende koncept kendes allerede fra Apples iTunes LP, der blev lanceret sidste år.
Også her får musik-kunderne ekstra materiale med, når de køber albums. Tjenesten er endnu ikke lanceret i Danmark og en række andre lande.