Artikel top billede

Dorte Toft har skrevet en bog om kvindelige nørder.

Far skal lokke piger ind i it-branchen

Hvis der virkelig skal skubbes til den skæve kønsfordeling i it-branchen, skal mor og især far på banen. Det mener it-blogger Dorte Toft, der har skrevet en bog om seje, kvindelige nørder.

Der er mangel på arbejdskraft i it-branchen.

Det har vi skrevet mange artikler om på Computerworld.

Vi skriver også en gang imellem nogle artikler om, at der er nogle, der synes, der mangler kvinder i it-branchen.

Og stort set alle artiklerne er skrevet af os mandlige journalister.

Der er ikke ret meget østrogen ud over disse sider eller i it-branchen generelt.

Men der findes rent faktisk kvindelige programmører. Og kvindelige projektledere. Og hvad det nu ellers er, de forskellige stillinger hedder rundt omkring i softwarehusene, datacentrene og udviklingsafdelingerne.
Og der findes også kvindelige astrofysikere, nanoteknikere, og robotingeniører.

Og nu er der skrevet en bog om dem.

Rollemodeller skal vise vejen

Det er it-journalisten, bloggeren, kommentatoren og tidligere Computerworld-medarbejder Dorte Toft, der har skrevet bogen 'Lykkelig I Nørdland', der indeholder en lang række historier om forskellige kvindelige it- og teknologi-rollemodeller. Det har hun gjort, fordi hun synes, der ikke er nok kvindelige nørder i Danmark.

"Danmark har et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder. 60 procent af dem, der får en studenterhue er piger. Vi er blevet advaret af OECD om, at vi har en underproduktion af teknologi. Derfor kan det ikke nytte noget, at alle vores piger vil være læge eller pædagog," siger Dorte Toft.

Med bogen og de mange kvindelige rollemodeller ønsker hun at vise den anden side af it-branchen. Den side der ikke handler om at sidde lukket inde i et mørkt kælderlokale og arbejde med kryptisk maskinkode alene foran en computerskærm.

"Jeg tror ikke, der er ret mange, der har fortalt de unge om den mulighed, der er for at gøre en forskel i de her jobs. Og jeg tror ikke, de ved, at man i mange it-jobs skal man være meget i kontakt med mennesker. Og jobbet har meget med mennesker at gøre," siger Dorte Toft.

Blandt andet nævner hun eksemplet med en robotingeniør, der udvikler robotter, som hjælper ældre og handikappede. Hun nævner også en kvindelig ingeniør med speciale i energiudnyttelse. Hun har gjort livet en lille smule mere trygt for kvinder i Darfurs flygtningelejre ved at opfinde en måde til at få mere varme ud af brænde. Således behøver kvinderne i flygtningelejrene ikke så ofte at blive sendt ud efter brænde og risikere at blive voldtaget.

"Her kan man virkelig komme til at gøre en meget stor forskel, hvis forskningen lykkes," siger Dorte Toft.

Forældrene spiller stor rolle

Selvom målet med bogen er at få flere piger til at vælge de lidt tungere matematiske uddannelser, er det med forældrene for øje, at den er skrevet. Det er det fordi, det i høj grad er forældrenes viden eller mangel på samme, der smitter af på børnene, når de skal vælge uddannelse.

"Man kan godt lave alle mulige charmekampagner for, hvor godt det er at arbejde i it-branchen, men man skal langt længere tilbage i pigernes liv, og stimulere interessen allerede lang tid før, de skal vælge uddannelse," siger Dorte Toft.

Og det er især fædrerne, der bør få øjnene op for fordelen ved at lade pigerne gå it-vejen.

Hun fortæller, at mange af de kvinder hun har talt med i forbindelse med bogen, har haft en far, der har skubbet lidt på og har været opmuntrende i forhold til karrierevalget.

"Jeg tror, at hvis pigerne skal bryde mønsteret og ikke alle gå efter fag, der i forvejen er domineret af kvinder, så skal fædrerne mere på banen," siger Dorte Toft.

Sælger ikke mange billetter hos 18-årige

Jørgen Bardenfleth, der er administrerende direktør i Microsoft Danmark, er selv far. Han kan genkende den manglende interesse for it-faget fra sin egen familie.

"To af mine børn er lige blevet færdige i gymnasiet, og når jeg så spørger dem og deres kammerater, om de ikke skal læse noget med it, så ser de mærkeligt på mig," siger Jørgen Bardenfleth.

Han mener, de unge har en opfattelse af, at det er et kedeligt studie, hvor der bagefter venter dem 40 år bag en skærm med et tastatur foran sig.

"Og det sælger altså ikke mange billetter hos de 18-årige," siger han.

Bryd stereotyperne

Jørgen Bardenfleth mener, at det er et billede, branchen er nødt til at bryde, og at det kan gøres ved, at vise nogle eksempler og ved at tage dialogen med de unge og deres forældre. Og det er nødvendigt med flere kvindelige ansatte.

"Vi spejler vore kundegruppe bedre, hvis vi får en større repræsentation af kvinder. For i befolkningen er der jo halvt af hvert," siger han.

Direktør for teknisk kompetence i IBM, Annette Stausholm Nielsen er enig i, at det stereotype billede af, hvad det vil sige at arbejde i it-branchen, skal ændres.

"Hvis man kun har et stereotypt billede af, hvordan man arbejder i branchen, så er det klart, at man viger bort fra det. Enten fordi man tror, det er for hårdt eller for kedeligt," siger Annette Stausholm.

Hun mener, det gælder om at sørge for, at pigerne får noget information og noget viden på et ordentligt niveau. Eksempelvis igennem undervisning i skolen. Men mere nuanceret end man ofte ser i medierne.

"Det at arbejde med it er så meget mere end at programmere. Og branchen ville gå nedenom og hjem, hvis vi kun havde folk, der kunne finde ud af at programmere. Derfor er det vigtigt med en mere nuanceret information," siger hun.

Masser af fordele for kvinder i it-branchen

Annette Stausholm mener desuden, at der skal mere opmærksomhed omkring alle de fordele, der er ved at arbejde i it-branchen.

"Man får mulighed for at være med til at forandre verden. Meget af det vi arbejder med i branchen taler direkte til de ting, der interesserer mange kvinder. Nemlig sundhed og miljø, og hvordan vi skaber en bedre verden," siger hun.

Hun mener også, at masser af spændende karrieremuligheder og en god løn er gode argumenter for at vælge en it-uddannelse.

"Men jeg synes altså, at det mest væsentlige er, at it-branchen laver de løsninger, der kommer til at præge hvordan fremtiden ser ud," siger Annette Stausholm.

Både Microsoft, IBM samt flere andre danske it-virksomheder har støttet bogprojektet økonomisk. Udover bogen, der udkommer 9. november, er der lavet en test på Facebook, hvor unge kvinder kan se hvilken af bogens tolv rollemodeller, de minder mest om. Derudover har bogen sin egen hjemmeside og egen tv-kanal, hvor der vil blive afholdt en filmkonkurrence.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere